Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VYS_32_INOVACE_12_Barvy Název školy Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Střední odborná škola řemesel a služeb, Strakonice, Zvolenská 934 Autor Bc. Ramil Šambazov Tematický celek Digitální fotografie Ročník 1. ročník Datum tvorby Anotace Metodický pokyn Prezentace rozebírá základní pojmy grafického designu. Jednotlivé snímky je vhodné doplnit konkrétními ukázkami tištěných materiálů.

2 Jak je vidíme, jak na nás působí a jak je chápeme
Barvy Jak je vidíme, jak na nás působí a jak je chápeme

3 Barevná charakteristika
Jednotlivé barvy jsou definovány čtyřmi základními vlastnostmi, a to podle toho, jak vnímáme jejich podstatu Odstín Rozmezí mezi barvami, jež definuje jejich vlnová délka Sytost Relativní tlumenost či intenzita barvy

4 Barevná charakteristika
Jednotlivé barvy jsou definovány čtyřmi základními vlastnostmi, a to podle toho, jak vnímáme jejich podstatu Teplota barvy Emoce, které máme spojeny s různými barvami, vytvářejí dojem barev teplých a studených Jas i světlost barvy Vyjadřuje, jak moc světlá či naopak tmavá se barva jeví

5 Odstín barvy TATOUTE AND PHROOD. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Tímto pojmem označujeme základní "identitu" barvy -červená, fialová, oranžová atd. Tato identita je výsledkem našeho vnímání odrazu světla o různých frekvencích, který vyvolává zrakový vjem, barvu světla. Vidíme-li například zelené auro, neuvědomujeme si, že to, co ve skutečnosti vidíme, jsou světelné vlny určité frekvence odražené od auta, zatímco vlny ostatních frekvencí jsou jím pohlceny.

6 Základní a sekundární barvy
Za tři základní barvy (v zásadě barvy nadřazené) jsou označovány červená, modrá a žlutá Posune-li se světelná frekvence mezi dvě základní barvy, vznikne odstín, který vnímáme jako jejich směs Tyto odstíny označujeme jako sekundární barvy: mezi červenou a žlutou vznikne oranžová mezi žlutou a modrou zelená a mezí modrou a červenou ftalová Dalším prolínáním těchto barev pak vznikají barvy terciární: červenooranžová, oranžovožlutá, žlutozelená, modrozelená, modrofialová a červenofialová

7 Sytost barvy Sytost barvy můžeme popsat také jako její intenzitu či zářivost, tj. syté barvy jsou velmi intenzivní, zářivé. Svedeme-li dohromady barevné odstíny, které se maximálně liší svými frekvencemi (tzn. čím blíže se nachází k jedné ze dvou protilehlých základních barev), vzroste výrazněji jejich intenzita. Malé množství tlumené (neutrální) barvy uvnitř velkého pole jiné barvy bude nabírat na intenzitě a opticky měnit odstín směrem k opačné straně barevného spektra.

8 Sytost barvy Na bílém podkladě se základní žlutá jeví jako méně intenzivní, protože bílá figuruje až na úplném konci stupnice sytosti. Na podkladě černém však barvy opět zmenšuje, dokud stejná žlutá vypadá velmi nemá světlost okolní barvy intenzivně.

9 Sytost barvy Oproti středně tmavé šedé se intenzita žluté barvy opět zmenšuje, dokud nemá světlost okolní barvy stejnou hodnotu.

10 Sytost barvy Oproti podobně sytému, ale mírně odlišnému odstínu fialové, vypadá původní fialová spíše tlumeně. V poli neutrální šedé působí fialová o něco intenzivněji. Na podkladu třetím, který má naprosto odlišnou barvu, ale stejnou světlost (tmavost), pak její intenzita ještě vzrůstá.

11 Sytost barvy Tím, jak odstín tmavne (doprava) či se zesvětluje (doleva), snižuje se i jeho intenzita

12 Jas a světlost barvy Jas označuje stupeň tmavosti či světlosti barvy
Efekt spolupůsobení různě světlých či tmavých odstínů vidíme zde, kde jsou vedle sebe porovnávány dvě barvy podobného odstínu i intenzity.

13 Jas a světlost barvy Čím odlišnější je stupeň světlosti či tmavosti obou barev (popřípadě barvy podkladu a barvy objektu na něm umístěném), tím intenzivněji jedna z nich působí. Tmavě okrová vypadá intenzivněji na spodním obrázku, protože ji rozjasňuje světlá žlutooranžová.

14 Jas a světlost barvy Hranice mezi modrofialovou (vlevo) a modrozelenou (vpravo) je dobře viditelná. Nahradíme-li tmavší barvu odstínem, který má stejnou světlost jako odstín modrozelený, bude však hranice mezi nimi nezřetelná a opticky nestálá.

15 Teplota barvy To, jak v tomto ohledu vnímáme barvy, závisí na naší osobní zkušenosti. Barvy obecně označované za studené jsou zelená, modrá a fialová. Barvami teplými jsou červená, žlutá a oranžová.

16 KONEC Zdroj: archiv autora


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google