Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Brno a současnost Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

2 Brno a současnost

3 Brno a současnost Brno leží na jihovýchodě České republiky na soutoku řek Svratky a Svitavy a protékají jím potoky Veverka, Ponávka, Říčka a několik dalších menších toků. Nejvyšším vrcholem na území Brna je Kopeček (479,41 m n. m.). Brno je krajské město Jihomoravského kraje, leží v centrální části Evropy. Je druhým největším městem České republiky.

4 Brno a současnost Znak Brna Brno na minci

5 Brno a současnost Znak Brna
Znak moravské metropole vyjadřuje soutok dvou řek, na kterých Brno kdysi vzniklo. A protože Svratka a Svitava nejsou stejně mohutné, je horní bílý pruh - znázorňující řeku Svitavu - poloviční než zbylé pole znaku. Červené pruhy symbolizují město Brno jako rozdělovatele těchto řek, které se stékají na jih od města.

6 Brno a současnost Soutok Svratky a Svitavy

7 Brno a současnost Brno od 90. let 20.století zažívá kulturní „znovuzrození“-stává se menším evropským městem. Současný počet obyvatel je Brno tvoří samostatný okres Brno-město. Nynějším primátorem je Roman Onderka. Brno je centrem soudní moci České republiky-je sídlem Ústavního soudu a Nejvyššího soudu.

8 Brno a současnost Sídlí tu veřejný ochránce práv-ombudsman.
Brno je rovněž významné středisko vysokých škol-je zde 13 univerzit s 33 fakultami a dalšími vysokými školami. Mezi nejvýznamnější patří: Janáčkova akademie múzických umění, Masarykova univerzita, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Vysoké učení technické v Brně a Univerzita obrany.

9 Brno a současnost

10 Brno a současnost Brno je rozděleno do 29 městských částí.

11 Brno a současnost Otázky: 1.Na soutoku jakých řek leží Brno? 2.Jaký je přibližně současný počet obyvatel? 3.Kolik městských částí Brno má? 4.Kolikátým městem v ČR Brno je? Otázka pro bystré hlavy: Kdo je současným primátorem Brna?

12 Brno a současnost Prameny: Vše platné k

13 Brno a současnost Konec


Stáhnout ppt "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"

Podobné prezentace


Reklamy Google