Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_20_Ustálená slovní spojení Téma: 6A_ČJ7.roč. Datum ověření: VM ověřen dne v 7.B Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: DUM je určen k výkladu učiva o ustálených slovních spojeních. Vysvětluje takové pojmy jako sousloví, rčení, přirovnání, ad. Obsahuje úkoly a cvičení.

2 Ustálená slovní spojení

3 Sousloví Spojení slov s ustáleným významem.
Sousloví vždy trochu obměňuje význam základního podstatného jména nebo mu dává úplně nový význam. vkladní knížka * nová knížka Běžně se sousloví často nahrazuje jednoslovným výrazem (POZOR – ne vždy je tato náhrada spisovná) Např.: nákladní auto - náklaďák

4 Přirovnání Slohový prostředek.
Srovnáváme dva jevy na základě jejich podobnosti. Přirovnání poznáme podle slůvka ,,jako“ Např.: Štíhlá jako bříza. Mazaný jako liška. Hladový jako vlk.

5 Rčení Často se mu také říká úsloví.
Ustálené spojení slov s novým, většinou obrazným významem. Nemůžeme je brát doslova. Např.: Vzal nohy na ramena. (To jde?) Má za ušima. (Co má za ušima?) Straší mu ve věži. (V jaké věži?)

6 Přísloví Mravní naučení v ustálené podobě
Vzniklo a udržovalo se v rámci lidové tradice Předáváno ústní lidovou slovesností Např.: Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. Jak se do lesa volá, tak se z lesa. ozývá

7 Doplň tato přirovnání Vlasy jako ………………………… Líný jako ………………………….. Silný jako …………………………. Směje se jako …………………….. Bystrý jako ……………………….. Hloupý jako ………………………

8 Řešení Vlasy jako žíně. Líný jako veš. Silný jako býk. Směje se jako opice. Bystrý jako rys. Hloupý jako osel.

9 Co znamená, když se řekne?
Sedí si na uších. Má obě ruce levé. Ještě chodil po houbách. Pozdě bycha honit. Nosí dříví do lesa. Má pro strach uděláno. Pamatuj na navrátila.

10 Řešení Sedí si na uších. (neposlouchá)
Má obě ruce levé. (je nešikovný) Ještě chodil po houbách. (ještě před narozením) Pozdě bycha honit. (kdybych býval…) Nosí dříví do lesa. (zbytečná práce) Má pro strach uděláno. (nebojí se) Pamatuj na navrátila. (včas se vrátit)

11 Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Použití zdroje: Český jazyk – Učebnice pro 7. ročník Citace:  [VLADIMÍRA BIČÍKOVÁ, Zdeněk Topil a Ilustrace Arna JURAČKOVÁ]. Český jazyk: učebnice pro 7. ročník. 2. vyd. Havlíčkův Brod: Tobiáš, ISBN Anotace: DUM je určen k výkladu učiva o ustálených slovních spojeních. Vysvětluje takové pojmy jako sousloví, rčení, přirovnání, ad. Obsahuje úkoly a cvičení.


Stáhnout ppt "Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google