Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_ČJ.3.01 Tato prezentace je vytvořena výuku literatury.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_ČJ.3.01 Tato prezentace je vytvořena výuku literatury."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_ČJ.3.01 Tato prezentace je vytvořena výuku literatury.

2 Anotace Materiál obsahuje prezentaci, vysvětlení rozdílů a příklady přísloví,rčení,pranostik a přirovnání. Autor Mgr. Ivana Venglářová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Rozliší a uvede příklady jednotlivých typů lidové slovesnosti Speciální vzdělávací potřeby Žádné Klíčová slova Lidová slovesnost,přísloví,rčení,pranostika,přirovnání Období vytvoření Říjen – prosinec 2012 Druh interaktivity Prezentace a aktivita Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – první stupeň Typická věková skupina 8 – 11 let Škola ZŠ PRŮHONICE

3 Přísloví je vyjádřením nějaké životní moudrosti.
Smyslem je morální ponaučení. Tvoří celé věty,které nelze rozdělit,přeformulovat.

4 Ranní ptáče dál doskáče.
Známá přísloví. Ranní ptáče dál doskáče. Stokrát nic umořilo osla. Sytý hladovému nevěří. Mluviti stříbro,mlčeti zlato. Po bitvě je každý generál. S chutí do toho,půl je hotovo. Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu,až se ucho utrhne Sytý hladovému nevěří.

5 Mezi slepými jednooký králem.
Vysvětlete,co daná přísloví znamenají: Mezi slepými jednooký králem. Toto přísloví nám říká,že trochu chytrý člověk mezi hloupými je král. Má hlad,že by jedl hřebíky. Má veliký hlad. Kovářova kobyla chodí bosa. Necháváš sebe na konec. Ráno moudřejší večera. Ráno je na rozhodování lepší než večer, když jste unaveni.

6 Darovanému koni na zuby nekoukej.
Vysvětlete,co daná přísloví znamenají: Tichá voda břehy mele. Nenápadný člověk dokáže mnoho změnit. Darovanému koni na zuby nekoukej. Když něco dostaneš,nehledej na tom chyby. Dočkej času jako husa klasu. Počkej si na správný okamžik. Bez práce nejsou koláče. Pokud nic neděláš,nic nedokážeš.

7 Jaká další přísloví znáš?
Vysvětli,co znamenají a v jaké souvislosti jsi je slyšel? Napiš přísloví,které doma používáte.

8 Rčení je útvarem lidové slovesnosti
Rčení je útvarem lidové slovesnosti.Je to krátká průpovídka vyjadřující určitou zkušenost.Je podobné přísloví,avšak liší se tím,že je produktem lidové fantazie.Smyslem je pobavení.

9 Pracovat hlemýždím tempem.
Nyní si vysvětlíme několik rčení Házet hrách na stěnu. Nikdo mě neposlouchá. Házet perly sviním. Dávat něco dobrého lidem, kteří o to nestojí. Chtít modré z nebe. Chtít nemožné. Pracovat hlemýždím tempem. Pracovat pomalu.

10 Pranostika je rčení,které se snaží dávat do souvislostí určité meteorologické jevy a roční dobu. Je založena na dlouhodobé lidské zkušenosti. Slovo pranostika je odvozeno z latinského slova prognosis tedy předpověď. Pojí se s každým měsícem.

11 Březen - za kamna vlezem.
Nyní si vysvětlíme několik pranostik Únor bílý - pole sílí. Březen - za kamna vlezem. Duben - ještě tam budem Medardova kápě - čtyřicet dní kape. Svatá Lucie noci upije a dne nepřidá. Na Nový rok o slepičí krok. Na Hromnice o hodinu více Svatý Matěj ledy láme, nemá-li je, nadělá je

12 Svatá Anna - chladna z rána.
Nyní si vysvětlíme několik pranostik Svatá Anna - chladna z rána. Na svatého Jiří vylézají hadi a štíři. Na svatou Barboru jaro jde do dvoru. Na svatou Kateřinu schováme se pod peřinu.

13 Přirovnání charakterizuje vlastnost subjektu připodobněním k typické vlastnosti nějaké osoby,zvířete,předmětu apod. Nejčastěji bývá tvořeno pomocí částice jako.

14 Lstivý jako liška. Rovný jako jedle. Ohebný jako proutek.
Nyní si vysvětlíme několik přirovnání: Lstivý jako liška. Rovný jako jedle. Ohebný jako proutek. Mlsný jako kocour. Vysoký jako topol. Pilný jako včelka. Neposedný jako šídlo.

15 Závěr – úkol: Vymysli vlastní přirovnání nebo napiš přirovnání,které znáš a nabylo uvedeno.

16 Obrazový materiál: - www.office.microsoft.com - archiv autora


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_ČJ.3.01 Tato prezentace je vytvořena výuku literatury."

Podobné prezentace


Reklamy Google