Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Přísloví Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

2 Přísloví Přísloví Přísloví jsou krátké průpovídky většinou s mravním ponaučením,výstrahou,či pokáráním, které si naši předkové předávali z generace na generaci již po mnoho staletí. Jsou vyjádřením určité životní moudrosti. Pro snazší zapamatování je přísloví často v podobě rýmovaného dvojverší. Přísloví jsou doložena už ve starověkých literárních památkách.

3 Přísloví Zajímavé je,že i když jsou přísloví v různých jazycích často úplně odlišná,vystihují naprosto stejný význam. Přísloví nikdy nemají autora a jsou dědictvím zdravého selského rozumu našich předků. Tvoří tak součást národní tradice, která lidem od malička pomáhá se vstřebáním základních morálních a lidských hodnot. Přísloví tvoří celé věty, které nelze rozdělit nebo měnit.

4 Přísloví Příklady českých přísloví (přečti a vysvětli)
Bez práce nejsou koláče. Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. Lepší vrabec v hrsti nežli holub na střeše. Komu se nelení, tomu se zelení. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Tichá voda břehy mele. Kdo chce psa bít, hůl si vždy najde. Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne.

5 Přísloví Několik známých i méně známých přísloví:
Nové koště dobře mete. Na hrubý pytel hrubá záplata. Komu se nelení, tomu se zelení. Dobrá rada nad zlato. Láska prochází žaludkem. Dvakrát měř, jednou řež. Učený z nebe nespadl.

6 Přísloví Čistota půl zdraví. Strach má velké oči.
Co oči nevidí, srdce nebolí. Všude dobře doma nejlépe. Líná huba holé neštěstí. Opakování je matka moudrosti. Práce kvapná, málo platná. Co nemáš sám rád, nečiň druhému. Kdo šetří má za tři. Naděje umírá poslední.

7 Přísloví Poznej přísloví podle obrázků:
Jablko nepadá daleko od stromu. Strach má velké oči.

8 Přísloví Dvakrát měř,jednou řež. Darovanému koni na zuby nehleď.

9 Přísloví Kam nechodí slunce,tam chodí lékař.
Lepší vrabec v hrsti nežli holub na střeše. Kam nechodí slunce,tam chodí lékař.

10 Přísloví Otázky: Otázka pro chytré hlavičky: 1.Co je přísloví?
2.Co vyjadřuje? 3.V čem nám pomáhají? 4.Uveď některá přísloví. Otázka pro chytré hlavičky: Jak jsou přísloví zapisována?

11 Přísloví Zápis -přísloví jsou krátké průpovídky s určitým ponaučením
-jsou vyjádřením životní moudrosti -často jsou rýmované -pomáhají nám pochopit lidské hodnoty -ukázka:Bez práce nejsou koláče. Strach má velké oči. Láska prochází žaludkem.

12 Přísloví Prameny: http:// cs.wikipedia.org/wiki/Přísloví
clker.com Vše platné k

13 Přísloví Konec


Stáhnout ppt "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"

Podobné prezentace


Reklamy Google