Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

B Á J E M Ý T U S Mgr. Michal Oblouk. M Ý T U S z řeckého mýthos = vyprávění báje literární (epický) útvar, který pojednává o životě bohů, o vzniku světa.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "B Á J E M Ý T U S Mgr. Michal Oblouk. M Ý T U S z řeckého mýthos = vyprávění báje literární (epický) útvar, který pojednává o životě bohů, o vzniku světa."— Transkript prezentace:

1 B Á J E M Ý T U S Mgr. Michal Oblouk

2 M Ý T U S z řeckého mýthos = vyprávění báje literární (epický) útvar, který pojednává o životě bohů, o vzniku světa a člověka, o přírodních živlech a mnoha dalších přírodních jevech mýty jsou spjaty s určitým národem (např. Řekové) nebo etnikem (např. indiáni) v mýtech se odráží způsob myšlení a zkušenosti našich předků

3 autor je neznámý, jde o ústní lidovou slovesnost – příběhy se tradovaly, vyprávěly si je jednotlivé generace, a tak si je předávaly soustava mýtů určité skupiny nebo kultury tvoří její MYTOLOGII (bájesloví) základní druhy: a) a ntické mýty b) b iblické mýty

4 ANTICKÉ MÝTY příběhy ze starověkého Řecka a Říma

5 BIBLICKÉ MÝTY příběhy z Bible, především Starého zákona


Stáhnout ppt "B Á J E M Ý T U S Mgr. Michal Oblouk. M Ý T U S z řeckého mýthos = vyprávění báje literární (epický) útvar, který pojednává o životě bohů, o vzniku světa."

Podobné prezentace


Reklamy Google