Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Karel Čapek Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

2 Karel Čapek Narodil se v Malých Svatoňovicích 9.ledna
1890 do rodiny lékaře jako nejmladší ze tří dětí. Starší bratr Josef byl vynikajícím malířem, ilustrátorem a spisovatelem. Sestra Helena byla spisovatelkou.

3 Karel Čapek Karel Čapek byl žurnalistou, prozaikem, dramatikem, překladatelem a kritikem, autorem knih pro děti. Vystudoval filozofickou fakultu na Karlově univerzitě v Praze. Karel Čapek podnikl řadu cest do zahraničí, z nichž získal podněty pro své cestopisné fejetony a prózy. Celý život trpěl Bechtěrevovou nemocí- chronické revmatické onemocnění kloubů páteře a všech kloubů celého těla.

4 Karel Čapek Velice těžce nesl podepsání Mnichovské dohody, kdy byly Sudety(pohraniční území ČSR) připojeny k Německu. Snažil se svou činností zabránit rozdělení národa a usiloval o jeho jednotu. Ženou Karla Čapka byla herečka a spisovatelka Olga Scheinpflugová. Poslední tři roky svého života prožil ve Staré Huti u Dobříše. Dnes je zde jeho památník.

5 Karel Čapek Zemřel na zápal plic několik měsíců před plánovaným zatčením gestapem 25. prosince Byl pohřben na vyšehradském hřbitově v Praze. Stal se také blízkým přítelem prvního prezidenta T. G. Masaryka.

6 Karel Čapek Citát ,,Vzdělání je to, co nám zůstane, když zapomeneme všechno, co jsme se naučili ve škole“.

7 Karel Čapek Rukopis

8 Karel Čapek Tvorba pro děti:
Devatero pohádek a ještě jedna od Josefa Čapka jako přívažek.(1932)Ilustrována byla Josefem Čapkem. V Čapkových pohádkách vystupují nadpřirozené bytosti jako jsou rusalky , vodníci a strašidla. Tyto postavy jsou značně polidštěny a včleňují se do lidské společnosti bez větších potíží.(Velká kočičí pohádka, Pohádka psí, Pohádka ptačí, Pohádka vodnická, Pohádka tulácká, Pohádka pošťácká, Velká pohádka doktorská, První loupežnická pohádka, Velká policejní pohádka, Druhá loupežnická pohádka) Řada těchto pohádek byla zfilmována.

9 Karel Čapek Dášeňka čili život štěněte (1933) – toto dílo, napsané, ilustrované a fotografované Karlem Čapkem, je vyprávění o narození a růstu štěňátka – foxteriéra Dášeňky. Karel Čapek vypráví tomuto pejskovi psí pohádky, které jsou tak trochu také bajkami. Měl jsem psa a kočku (1939) Pudlenka (1970) – toto posmrtně uspořádané dílo je o kočkách a o Čapkově kočce Pudlence zvlášť. Později vydáváno jako Pudlenka aneb Měl jsem psa a kočku (obsahuje Čapkova díla Měl jsem psa a kočku, Člověk a pes a doslov Olgy Scheinpflugové O Karlu Čapkovi a jeho zvířátkách).

10 Karel Čapek

11 Karel Čapek

12 Karel Čapek Pohádka pošťácká

13 Karel Čapek Velká pohádka doktorská Pohádka vodnická

14 Karel Čapek Hrob Karla Čapka na Vyšehradě

15 Karel Čapek Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše nazvaná Strž

16 Karel Čapek Otázky: 1.Kdo byl Karel Čapek?
2.Jak se jmenují dětské knížky Karla Čapka? 3.Jak se jmenuje jeho starší bratr, čím byl? 4.Kterou z jeho pohádek znáš? 5.Kde najdeme jeho památník? Otázka pro bystré hlavičky: S kterým prezidentem se přátelil?

17 Karel Čapek Zápis -Karel Čapek byl žurnalistou, spisovatelem, dramatikem, překladatelem, autorem knih pro děti. -pro děti napsal: Devatero pohádek Dášeňka čili život štěněte Měl jsem psa a kočku Pudlenka -řada jeho pohádek byla zfilmována: Lotrando a Zubejda Velká pohádka doktorská Pohádka pošťácká -hrob Karla Čapka najdeme v Praze na Vyšehradě

18 Karel Čapek Prameny: cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Čapek cs.wikiquote.org/wiki/Karel_Čapek Vše platné k

19 Konec


Stáhnout ppt "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"

Podobné prezentace


Reklamy Google