Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ rajhrad

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ rajhrad"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ rajhrad
Moderní pohádka Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ rajhrad

2 Moderní pohádka Moderní pohádky vznikaly už v dávnější době ve středověku. Nejvíce se ale rozvíjejí koncem 19.a začátkem 20.století. Tyto pohádky jsou záměrně vymyšleny autory, které už známe. Odehrávají se v moderním světě, důležitou roli zde hraje dětská fantazie, představivost a vidění světa dětskýma očima. Moderní pohádka se odehrává v určité době a určitém čase.(Uprostřed hvozdu a uprostřed noci.. Když chodila žirafa ještě do školy..)

3 Moderní pohádka V moderní pohádce často vystupují zvířata, která mají různé lidské vlastnosti. Ožívají také neživé předměty(hračky, postýlka, peřina, auta…) Objevují se i kouzelné bytosti oproti obyčejným lidem. Je tu humor, ironie, výsměch špatným lidským vlastnostem jako je hloupost, nafoukanost, lakota, závist, bojácnost... Proto jsou moderní pohádky více pestřejší, barvitější, plné humoru a nečekaných situací než pohádky lidové. Řada moderních pohádek se stala předlohami pro filmové a divadelní pohádky.

4 Moderní pohádka Česká moderní pohádka Mezi české pohádkáře, kteří psali moderní pohádku patří:1.Vladislav Vančura a jeho Kubula a Kuba Kubikula (pohádka o medvědáři Kubulovi, který se stará o medvídka Kubu Kubikulu a s nimi putuje také strašidlo Barbucha.)

5 Moderní pohádka

6 Moderní pohádka 2.Karel Čapek a jeho Devatero pohádek a ještě jedna od Josefa Čapka jako přívažek (Velká pohádka doktorská, Pošťácká pohádka, Druhá loupežnická pohádka, Druhá loupežnická pohádka)

7 Moderní pohádka

8 Moderní pohádka 3.Josef Lada a jeho Kocour Mikeš (neuvěřitelné příběhy kocourka, který uměl mluvit) O chytré kmotře lišce (příběh lišky, která byla vychována mezi lidmi, naučila se číst a psát a nakonec se stala hajným) Pohádky naruby Nezbedné pohádky

9 Moderní pohádka

10 Moderní pohádka 4.Miloš Macourek a jeho Mach a Šebestová (příběh dvou kamarádů, kteří získají kouzelné sluchátko a zažívají s ním neuvěřitelná dobrodružství, na kterých je doprovází pes Jonatán)

11 Moderní pohádka Žofka (Humorné vyprávění o příhodách orangutaní slečny, která vymýšlí pro zvířata v ZOO různé zábavy) Pohádky O holčičce s náhradní hlavou Jakub a dvě stě dědečků O hrochovi, který se bál očkování

12 Moderní pohádka Žofka Mach a Šebestová

13 Moderní pohádka Světová moderní pohádka
Mezi světové autory moderních pohádek patří: 1.Hans Christian Andersen a jeho Pohádky a povídky Flétnové hodiny (Sněhová královna, Malá mořská víla, Cínový vojáček, Princezna na hrášku…) Pohádky Vílí hora a jiné pohádky

14 Moderní pohádka

15 Moderní pohádka Sněhová královna Malá mořská víla

16 Moderní pohádka 2.Alan Alexander Milne a jeho Medvídek Pú (Oživlé hračky jemně parodují lidské povahy a chování)

17 Moderní pohádka

18 Otázka pro chytré hlavy
Moderní pohádka Otázky 1.Odkdy se píší moderní pohádky? 2.Kdo v moderních pohádkách vystupuje? 3.Kde jinde než v knize se můžeme s moderními pohádkami setkat? 4.Vyjmenuj české autory moderní pohádky a co napsali. 5.Vyjmenuj světové autory moderní pohádky a co Otázka pro chytré hlavy Znáš ještě jiné autory moderní pohádky?

19 Moderní pohádka Zápis -moderní pohádky jsou záměrně vymyšleny a jejich autory známe -odehrává se v moderním světě v určitém čase a určité době -jejich děj je pestrý barvitý ,plný humoru a nečekaných situací -řada těchto pohádek se stala předlohou pro pohádky divadelní a filmové -autoři čeští: Vladislav Vančura: Kubula a Kuba Kubikula Karel Čapek: Devatero pohádek Josef Lada: Kocour Mikeš Miloš Macourek: Mach a Šebestová -autoři světoví: Hans Christian Andersen: Pohádky a povídky Alan Alexander Milne: Medvídek Pú

20 Moderní pohádka Prameny:
cs.wikipedia.org/wiki/Pohádka Vše platné k

21 KONEC


Stáhnout ppt "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ rajhrad"

Podobné prezentace


Reklamy Google