ZHODNOCENÍ NOVÉ ENERGETICKÉ POLITIKY EU VE VAZBĚ NA VÝHLED SKUPINY ČEZ DO BUDOUCNOSTI 9. podzimní konference energetických manažerů Praha, 6-7.září 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

Ústav jaderné fyziky AVČR a Nezávislá energetická komise II
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
AGENDA Současný stav elektroenergetiky Evropská energetická politika
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Jednotný energetický trh – blízká vize nebo vzdálená budoucnost?
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
SKUPINA ČEZ A ROZVOJ OZE Tisková konference Praha, 13.dubna 2006 Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Kritické situace v PS ČR
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
EVROPSKÉ ENERGETICKÉ TRHY PROCHÁZEJÍ VELKÝMI STRUKTURÁLNÍMI ZMĚNAMI
Liberalizace energetiky a nová energetická politika EU – iluze a skutečnost Zelená kniha EU a regulace v energetice seminář AEM 6. a 7. září 2006, Praha.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Česká elektřina pro CE region Jak zapadá výroba elektřiny v ČR do energetické politiky EU Ladislav.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energetická společnost ČEZ, a. s. Petr Vobořil výkonný ředitel pro strategický rozvoj Tisková konference k výsledkům hospodaření za I. – III. čtvrtletí.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
Nová energetická politika EU Seminář AEM 19. dubna 2006 Ing. Roman Čížek, DrSc ENVIROS, s.r.o, Praha Nová energetická politika EU.
Evropská energetická politika Zelená kniha Ing. Josef Zbořil Člen představenstva SP ČR Člen EHSV Presentuje Ing. Roman Čížek, DrSC ENVIROS, s.r.o., Praha.
Odvětví průmyslu Česka
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Environmentální aspekty bezpečnosti a dostupnosti energie v ČR a EU Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
1 Předpokládaný vývoj české energetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2007.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Dlouhodobá koncepce lokality JE Dukovany Petr Štulc 25.listopadu 2014 Seminář na téma: „MOŽNÉ SOCIOEKONOMICKÉ DOPADY V PŘÍPADĚ UKONČENÍ PROVOZU JE DUKOVANY,
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ V ČR A EU, BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY A JEJÍ LEGISLATIVNÍ RÁMEC 23. říjen 2006 – Praha, Žofín JAN KANTA ředitel sekce Pravidla.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Pražská energetika, a. s. FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ Žofín
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
1 Pohled ČSZE na energetický trh EU Josef Fornůsek - ČSZE Žofín, 1. listopad 2011.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Energetická (ne)bezpečnost
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

ZHODNOCENÍ NOVÉ ENERGETICKÉ POLITIKY EU VE VAZBĚ NA VÝHLED SKUPINY ČEZ DO BUDOUCNOSTI 9. podzimní konference energetických manažerů Praha, 6-7.září 2006 Jan Kanta, ředitel sekce Pravidla trhu

1 Jaké skutečnosti vedly EU k úvahám o nové energetické politice PROČ SE EVROPA BAVÍ O SVÉ NOVÉ ENERGETICKÉ POLITICE?  Výrazná potřeba nových investic  Trvalý růst závislosti na dovozu primárních energetických zdrojů z dnešních cca 50% na více než 70% do 30 let  Růst bezpečnostních rizik jak z hlediska země původu energie, tak dopravních tras  Evropa nemá dosud plně rozvinutý vnitřní energetický trh, liberalizace je pouze v jednotlivých členských státech, ale ne v celé EU  Potřeba zajistit bezpečnost dodávek za přijatelné ceny pro zákazníka Základním mottem je zajištění bezpečnosti dodávek, konkurenceschopnosti a udržitelného rozvoje Zdroj:Zelená kniha Evropské komise z března 2006

2 Priorita JAKÉ PRIORITY A CESTY K JEJICH DOSAŽENÍ NOVÁ ENERGETICKÁ POLITIKA NAVRHUJE? Vnitřní trh Vnitřní politika zásobování energiemi Energetický mix Životní prostředí Energetické technologie a inovace Externí vztahy Cesta  postupovat směrem k plně rozvinutému vnitřnímu trhu s energiemi a posílení přenosových kapacit  dosáhnout solidarity mezi jednotlivými členskými zeměmi v oblasti strategických rezerv a dlouhodobých kontraktů  dosáhnout diverzifikovaného, efektivního a udržitelného mixu, který bude plně v kompetenci jednotlivých členských států  dosáhnout koordinovaného přístupu ke změně klimatu, energetické účinnosti, obnovitelným zdrojům energie a výrobě energie s nízkými emisemi  strategický přístup  vytvářet koherentní a proaktivní externí politiku pro zajištění energií Zdroj:Zelená kniha Evropské komise z března 2006

3 CO K TÉMATU NOVÉ ENERGETICKÉ POLITIKY PRO EVROPU ŘEKLI JEJÍ VRCHOLNÍ PŘEDSTAVITELÉ? „Evropská energetická politika vyvažuje tři klíčové cíle: (1) udržitelný rozvoj, (2) konkurenceschopnost a (3) bezpečnost dodávek. Energetická účinnost je principem, který může být odpovědí na všechny tyto cíle. Zlepšování energetické účinnosti je pro svět bezpochyby nejrychlejším, nejúčinnějším a finančně nejvýhodnějším způsobem ke zmírnění klimatických změn v důsledku emisí CO 2.“ Andris Piebalgs, Komisař pro energetiku Hlavní téma summitu EU v březnu 2006 Zdroj:prohlášení Andrise Piebalse, komisaře Evropské komise pro energetiku

4 PLATNÁ STÁTNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE ČR V SOBĚ JIŽ PRAKTICKY ZAHRNUJE VŠECHNY ATRIBUTY NAVRŽENÉ V NOVÉ ENERGETICKÉ POLITICE PRO EVROPU  Zvýšit energetickou účinnost svých zdrojů  Zajistit dostatečnou soběstačnost v primárních zdrojích pro výrobu elektřiny  Přispět ke zvyšování podílu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů  Chovat se podle tržních mechanismů na podporu ekologické výroby elektřiny  Zachovat existující diverzifikovaný mix zdrojové základny výroby elektřiny Protože cílem ČEZ je především naplnit státní energetickou koncepci, tj. tak ČEZ praktickými kroky již dnes směřuje k naplnění nové energetické politiky pro Evropu v podmínkách ČR Zdroj:ČEZ, a.s., SEK ČR

5 SOBĚSTAČNOST ČR VE VÝROBĚ ELEKTŘINY SE STÁVÁ STÁLE AKTUÁLNĚJŠÍ … Instalovaná kapacita bez obnovy zdrojů MW 2050 Poptávka v České republice IPP ČEZ Zdroj:EGÚ Brno; ČEZ, a.s.

6 … A TO NEJEN V KONTEXTU CELKOVÉ BILANCE S NEJPROPOJENĚJŠÍM TRHEM SR, … Zdroj:ČEZ, a. s. Vývoj bilance mezi spotřebou a výrobou na českém a slovenském trhu s elektřinou TWh výroba v ČR+SR, vč. importů z Polska a Ukrajiny spotřeba v ČR+SR, vč.možných exportů do Německa,Rakou ska, a Maďarska  nutnost provozovat dražší a méně spolehlivé zdroje  častější výskyt cenových špiček a krizových situací včetně rizika black-outů  nutno urychleně stavět nové zdroje 8,12,95,92,84,6 Roční změna

7 … ALE I V RÁMCI TRHU CELÉHO CENTRELU, KDE DO ROKU 2020 „DOŽIJE“ 20 GW INSTALOVANÉHO VÝKONU Vývoj poptávky a nabídky v CENTRELu (ČR, SR, Maďarsko, Polsko), GW* 20 GW  rezervní výkon v CENTRELu rychle klesá  zajištění elektrické soběstačnosti CENTRELu si vyžádá masivní investice do výroby elektřiny  pouhá obnova zdrojů nepostačí pokrýt rychle rostoucí poptávku  navíc disponibilita uhelných elektráren v Polsku je již dnes nejistá spotřeba vysoká spotřeba střední spotřeba nízká *špičkové zatížení vs.čistý instalovaný výkon jádro HU ČU olej/plyn voda Zdroj: ČEZ, a. s. ~ ~

8 Kapacita MW Obnovené zdroje Nové zdroje Stávající zdroje Stávající limity těžby Obnovené zdroje Stávající zdroje Posunuté limity těžby ČEZ JE PROTO PŘIPRAVEN OBNOVIT RESP. NAHRADIT VŠECHNY STÁVAJÍCÍ HNĚDOUHELNÉ ZDROJE NEJNOVĚJŠÍ TECHNOLOGIÍ … Zdroj: ČEZ, a.s. Nové zdroje

9 … A JIŽ STANOVIL NÁROČNÝ ČASOVÝ HARMONOGRAM JEJICH OBNOVY, … ETU (4x200 MW, KO) EPC (1x660 MW, NZ)EPC (3x200 MW, KO)ELE (1x660 MW, NZ)EPC (1x660 MW, NZ)EPR (1x660 MW, NZ) EPR II (4x200 MW, KO)  Práce zahájena na projektu ETU, ELE a EPR II  Snaha o zkrácení doby výstavby Zdroj:ČEZ, a.s.

10 … KTERÝ MOHL DÍKY MOTIVOVACI ÚSPORAMI CO 2 URYCHLIT A SVÉ INVESTICE DO OBNOVY ZDROJŮ TAKÉ NAVÝŠIT, ALE EFEKT TOHOTO KROKU SE PROJEVÍ AŽ PO ROCE 2010 ILUSTRATIVNÍ SCÉNÁŘ Emise (mil. Tun) NAP Investice do obnovy zdrojů (mil. EUR) plán s motivací úspor CO2 původní plán Zdroj: ČEZ

: Klíčové období pro obnovu zdrojů PLÁNOVANÉ INVESTICE DO HNĚDOUHELNÝCH ELEKTRÁREN BY MĚLY DOSÁHNOUT 100 MLD. KČ A PŘINÉST ZVÝŠENÍ ÚČINNOSTI O 14-25% Charakteristika projektů Obnova  Hrubé zvýšení účinnosti ~40%  Snížení emisí CO 2  Tušimice II 4 x 200 MW  Prunéřov II 4 x 200 MW  Počerady 3 x 200 MW Nové bloky  Hrubá účinnost 45%  Snížení emisí CO 2  Počerady 1 x 660 MW  Ledvice 1 x 660 MW Zdroj: ČEZ, a.s. Roční investiční náklady V milionech Kč Potenciální jaderná investice Limity ČSA neprolomeny, agresivní Limity ČSA prolomeny, agresivní

12 zdrojepočetinst.výkon vodní MW větrné1 1,17 MW ČEZ SE PROSTŘEDNICTVÍ SPOLEČNOSTI ČEZ OBNOVITELNÉ ZDROJE SNAŽÍ PŘISPĚT TAKÉ K ROZVOJI OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE A NAVÝŠIT JEJICH PODÍL NA ENERGETICKÉM MIXU ČR … Rozvojové příležitosti  Malé vodní elektrárny  Větrné elektrárny  Čisté spalování biomasy  Solární energie Větrná elektrárna Vodní elektrárna Praha Liberec České Budějovice Plzeň Karlovy Vary Třebíč Brno Olomouc Ostrava Hradec Králové Pardubice Ústí n. L. Zlín Obříství Kníničky Les Království Předměřice Spytihněv Veselí nad Moravou Komín Práčov I Přelouč Spálov Pastviny Vydra Hracholusky Čeňkova pila Černé jezero I, II, III Bukovec Střekov Miřejovice Nový Hrádek Jihlava Hlavní sídlo: Hradec Králové Zdroj: ČEZ, a.s.

13 … A MEZIROČNĚ ZVÝŠIL VÝROBU ELEKTŘINY V OBNOVITELNÝCH ZDROJÍCH O 19% Zdroj: ČEZ, a.s. Podíl výroby z OZE 2,08% 2,27% na celkové výrobě ČEZ  Obnovitelné zdroje neprodukují žádné emise CO 2 (pouze je „recyklují“ – platí i v případě biomasy)  I přes veškerou snahu je potenciál růstu výroby elektřiny v OZE limitován  Další snižování ekologické zátěže z výroby elektřiny (emise CO 2,...) je možné v České republice realizovat modernizací stávajících zdrojů nebo náhradou starých zdrojů novými Výroba elektřiny v OZE* TWh 1,45 1, % * OZE – obnovitelné zdroje elektřiny dle definice zákona o obnovitelných zdrojích energie, nezahrnuje další OZE: obnovitelné zdroje elektřiny „zelené“ zdroje – tedy velké vodní elektrárny (nad 10 MW)

14 VELKOOBCHODNÍ TRH S ELEKTŘINOU SICE JEŠTĚ ZDALEKA NENÍ JEDNOTNÝM PROPOJENÝM CELOEVROPSKÝM TRHEM, ALE JIŽ EXISTUJÍ REGIONÁLNÍ NADNÁRODNÍ TRHY, … Centrel EEX ČRSlovenskoMaďarskoNěmeckoRakouskoVelká Británie Itálie Velkoobchodní ceny elektřiny* 2006, roční pásmo, EUR/MWh Zdroj:ČEZ, a. s.; Eurostat *porovnání 2006 forwardové ceny z roku 2005, uvažovaný kurz CZK/EUR ostatní Evropa Další rozvoj nadnárodních trhů a jejich propojování je podmíněno zvýšením možností přeshraničních výměn elektřiny  výstavba nových  uvolnění dlouhodobě blokovaných a umožněním (zavedením) nadnárodních trhů blížících se okamžiku dodávky  intraday se zahraničím

První indikátory velkoobchodních cen pro rok 2007 v průběhu roku 2006 EUR/MWh* – 44.6 ~ ČR 66 SK 29 Maďarsko … COŽ POTVRZUJE I CENOVÁ ÚROVEŇ JIŽ UZAVŘENÝCH OBCHODŮ VE STŘEDOVÝCHODNÍM REGIONU EVROPY NA ROK 2007 Zdroj:ČEZ, a. s.; SE, a. s.; MVM; TFS; Press clippings; KBK * CZK/EUR 28.50, SKK/EUR 38.6, HUF/EUR –

ZHODNOCENÍ NOVÉ ENERGETICKÉ POLITIKY EU VE VAZBĚ NA VÝHLED SKUPINY ČEZ DO BUDOUCNOSTI 9. podzimní konference energetických manažerů Praha, 6-7.září 2006 Jan Kanta, ředitel sekce Pravidla trhu