HOSPODAŘENÍ PODNIKU listopad 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060106

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Náklady VY_32_INOVACE_ při výrobě, obchodování, dopravě apod. dochází k spotřebě či opotřebení výrobních faktorů - pokud tuto spotřebu či opotřebení.
Advertisements

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Úvod do podnikových financí
Účetnictví.
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Efektivnost.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
OCEŇOVÁNÍ ZÁSOB PŘI POŘÍZENÍ prosinec 2012VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková,
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Příjmy a výdaje v daňové evidenci
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_243.
Financování podniku Kalkulace – vyčíslení nákladů při výrobě slouží k tvorbě ceny sleduje strukturu a výši nákladů na ni závisí,zda firma prodělá,nebo.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
OSOBNÍ (RODINNÉ) HOSPODAŘENÍ – ZÁKLADNÍ POJMY
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Krátkodobý finanční majetek Pokladna
4. října 2013VY_32_INOVACE_100217_Naklady_a_vynosy_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
EVIDENCE PŘÍJMŮ A VÝDAJŮ
– soutěž PODNIKOVÉ ČINNOSTI Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola.
Kalkulace nákladů.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
* HOSPODAŘENÍ PODNIKU 2 Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví.
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
VÝSLEDKOVÉ ÚČTY říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070113
Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. St ř ední škola hotelnictví a slu ž eb.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_254.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
OCEŇOVÁNÍ ZÁSOB – CVIČENÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek Štencel.
prosinec 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070208
Účtování na výsledkových účtech a hospodářský výsledek
ÚČTOVÁNÍ NA VÝSLEDKOVÝCH ÚČTECH
Zásoby Účtování výrobků
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
Autor: Ing.Holenda Jiří
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_UCE127 Jméno autora:Ing. Alena Urešová Třída/ročník:3. a 4. r. Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Krátkodobý finanční majetek Bankovní účty Krátkodobé bankovní úvěry
Majetek podniku a zdroje financování
Zdroj: KOVANICOVÁ, D. Abeceda účetních znalostí pro každého.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Úvod do podnikových financí
Rozvahové a výsledkové účty
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Náklady, výnosy, hospodářský výsledek
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_POD_73 ROČNÍK: 3. VZDĚLÁVACÍ OBOR:PODNIKÁNÍ V HOTELNICTVÍ.
4.př. NÁKLADY, VÝNOSY A ZISK
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1151Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Náklady podniky 2.Výnosy podniku 3.Hospodářský výsledek podniku 4.Použití zisku z hlediska podniku 5.Použití.
Financování podniku. náklady přímé – stanoví se na jednotky (materiál, úkolová mzda, pojištění z úkol. mezd) přímé – stanoví se na jednotky (materiál,
MIKROEKONOMIKA Efektivnost podniku a její základní kategorie.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK PODNIKU
Ing. Veronika Dostálková MBA
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: ICT ve výuce
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
MAJETEK PODNIKU Kateřina dušáková.
Transkript prezentace:

HOSPODAŘENÍ PODNIKU listopad 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060106 Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.

Hospodaření podniku – náklady Náklady jsou spotřebované vstupy vyjádřené v peněžních jednotkách. Vstupy do výroby něco, co potřebujeme k výrobě statků a služeb Náklady spotřeba materiálu poplatky za vedení účtu splátka úvěru odpisy

Členění nákladů Provozní náklady Finanční náklady Mimořádné náklady 1. Podle druhu (druhové členění) spotřeba materiálu, energie odpisy, mzdy dělníků Provozní náklady placené úroky z úvěru placené pojistné poplatky za vedení účtu Finanční náklady manka škody Mimořádné náklady

nájemné, odpisy, úroky z úvěrů apod. 2. Podle objemu produkce Fixní náklady s objemem produkce se nemění nájemné, odpisy, úroky z úvěrů apod. Variabilní náklady s objemem produkce se mění spotřeba materiálů, mzdy dělníků apod. Fixní náklady + variabilní = celkové náklady

Přímé náklady (jednicové) Nepřímé náklady (režijní) 3. Kalkulační dělení Přímé náklady (jednicové) dají se zjistit na daný výkon spotřeba materiálu, mzdy apod. Nepřímé náklady (režijní) stanovují se výpočtem spotřeba energie

Cíl podniku: snižování nákladů snižování spotřeby materiálu snižování mzdových nákladů snižování odpisů

Hospodaření podniku – výnosy Výnosy jsou výstupy vyjádřené v peněžních jednotkách. Výstupy z výroby výrobky a služby, které podnik prodá Výnosy prodej výrobků prodej služeb prodej cenných papírů prodej zásob Výnosy = tržby z prodeje

Členění výnosů Provozní výnosy Finanční výnosy Mimořádné výnosy Tržby z prodeje statků a služeb Provozní výnosy Tržby z prodeje cenných papírů Úroky z termínovaného vkladu Finanční výnosy Přebytek zásob Náhrada od pojišťovny Mimořádné výnosy

Cíl podniku: zvyšování výnosů zvýšení prodeje statků a služeb zvýšení ceny

Výsledek hospodaření Výnosy Náklady Výsledek hospodaření

rozdíl mezi výnosy a náklady Výsledek hospodaření rozdíl mezi výnosy a náklady Zisk výnosy > náklady Ztráta výnosy < náklady

Výsledek hospodaření – členění 1. Provozní výsledek hospodaření provozní výnosy – provozní náklady 2. Finanční výsledek hospodaření finanční výnosy – finanční náklady 3. Mimořádný výsledek hospodaření mimořádné výnosy – mimořádné náklady

Výsledek hospodaření – výpočet 1. Vypočteme hrubý výsledek hospodaření: Provozní VH + finanční VH + mimořádný VH 2. Vypočteme daň z příjmu: Hrubý výsledek hospodaření x sazba daně z příjmu (19 %) 3. Vypočteme čistý výsledek hospodaření: Hrubý výsledek hospodaření – daň z příjmu