CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.11 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 3.Sada – předmět – Zařízení provozoven Tématická oblast : odbytové a ubytovací střediska z ŠVP E/02 Autor: Jindřich Joska Vytvořeno: září 2012 – leden 2013 DUM č.11 Inventář na teplé nápoje Použité zdroje uvedeny na konci DUM Anotace 1.Tento materiál slouží jako doplňující a přípravná část, při výuce ZP v 2. ročníku třídy PVS. Svoji strukturou a obsahem odpovídá kladeným požadavkům na tyto žáky, dle ŠVP 2.Očekávaný výstup pro žáka – žák porozumí rozdílům v inventáři na teplé nápoje a jejich ošetření, včetně uložení Tyto materiály byly vytvořeny za podpory spolufinancování projektu EU
Inventář na podávání teplých nápojů ( 1 – 15 )
1,2-šálek a konvička na kávu (2,5dl) (4dl) 3,4-šálek a konvička na moka (1dl) (2dl) 5-konvička na mléko (1- 2dl) 6,7-šálek a konvička na čaj (2dl) (4dl) 8-konvička na smetanu (0,5dl) 9-šálek na čokolády (2dl) 10-velká konvice (2l) 11-sklenka na teplé nápoje 12-džezva na tureckou kávu 13-sklenka s kovovou objímkou 14-příbor na kapanou kávu 15-sklenka na irskou kávu
Teplé nápoje podáváme v porcelánových, nebo skleněných nádobách, které zpravidla podkládáme podšálkem Ve velkých provozovnách se umývají strojově, v malých ručně a přelešťuje je obsluha, nebo výčepák (obsluha výčepu)
Postup ošetření Myjeme v horké vodě s pomocí saponátu Používáme různé kartáče, popř.gumové rukavice Postupujeme od jemných sklenek na víno a lihoviny k silnostěnným. Poslední myjeme sklenice od černého piva. Čisté sklenice necháme oschnout na savé podložce a po přeleštění je uložíme do polic – chráníme před znečištěním.
Diskuze – vyučující - žáci Materiál Ošetření Obsluha Dělení
Použité zdroje: Učebnice – Zařízení provozoven v kostce, autor František Cón, nakladatelství Ratio, 2005 Učebnice – Stolničení, autor Gustav Salač, nakladatelství SPN Praha n.p., nákres