Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zápisy právních vztahů k nemovitostem
Advertisements

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE
Dopad nového stavebního zákona do praxe KÚ
Otázka č.16 ZÁSADY PLATNÉ V KATASTRU NEMOVITOSTÍ V ČR
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Občanské právo - zásady
Vedení správního řízení
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Zajištění a utvrzení dluhu
BYDLÍM, BYDLÍŠ, BYDLÍME…
Zásady katastrálního zákona ČR ______________________
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
Problematika zavedení věcného břemene do KN
Ing. Martin MALÍŘ ředitel II. odboru ČBÚ Podzimní setkání těžařů ve dnech 5. – v hotelu Myslivna v Brně 1.
Materiál slouží při výuce učiva „SMLOUVY“. Kupní smlouva.
OBČANSKÉ PRÁVO.
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO Právní skutečnosti JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Počáteční neplatnost mezinárodních smluv
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_ABSOLUTNÍ.
OTÁZKA Č.1 Uveďte tři způsoby (možnosti) vzniku právnické osoby? a) volného zakládání (princip liberality) b) princip registrační (princip normativní),
Exekuční řád po novelách
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková
Obchodní závazkové vztahy
OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a vyvlastnění Jiří Matějíček Listopad 2014.
Právní vztahy k nemovitostem Držba a vydržení, věcná práva k věci cizí a katastr nemovitostí Mgr. Jakub Kříž.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
Téma č. 3: SMLOUVY O DÍLO NA ZHOTOVENÍ STAVBY - SMLOUVA O DÍLO V OBČANSKÉM ZÁKONÍKU (OZ) Realizace staveb III. VERONIKA HYNKOVÁ ZS 2004.
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
1 Exekuční právo-modelové řízení II. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
Judikatura.
1 Souběhy dluhů a plnění Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006.
Umístění síťové infrastruktury v cizí nemovitosti Věcná břemena
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.) Poplatník převodce (prodávající); nabyvatel. Předmět daně - úplatné nabytí např.: pozemku; stavby; částí.
JUDr. Jaroslav Stránský
Daň darovací Darování majetku =
AEB_34 Právní rámec archeologického výzkumu Aktuální změny v legislativě v důsledku přijetí nového občanského zákoníku.
Skončení pracovního poměru
1 Částečná plnění Právnické výpočty Adam Ptašnik 2009.
SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Zákonné opatření senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí Ing. Michal Obrusník.
Pohledávky obcí 2015 Ing. Michal Obrusník. Pohledávka jako majetek obce § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, uvádí základní povinnosti obcí při hospodaření.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ Z PŘEVODU NEMOVITOSTÍ.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Praha, JUDr. Jana Tvrdková Insolvence a exekuce.
1 Úroky, splátky Právnické výpočty Adam Ptašnik 2009.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_07.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_11.
JEDENÁCT LET APLIKACE NOVÉHO SPRÁVNÍHO ŘÁDU A JEHO PROMĚNY ADMINISTRATIVNÍ A JUSTIČNÍ PRAXÍ K VYBRANÝM INSTITUTŮM SPRÁVNÍHO ŘÁDU A JEJICH.
Počáteční neplatnost mezinárodních smluv
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
Nabytí od neoprávněného v novém občanském zákoníku (§ )
Uzavírání smluv CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Evidence vlastnických práv v období let
SOUČASNOST KN OCMB David Slavata.
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
Postup při zřizování obchodní společnosti
Stavební pozemky (teze)
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ.
Transkript prezentace:

Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy Prameny: Baudyš P. Katastr nemovitostí. C. H. Beck. 2010.

Odstoupení od smlouvy o převodu nemovitosti dle OZ § 48 OZ – jednostranný právní úkon „je-li to v zákoně stanoveno nebo účastníky dohodnuto“ „smlouva se od počátku ruší, není-li právním předpisem stanoveno nebo účastníky dohodnuto jinak“ Důvody - §§ 49, 517, 597 OZ Nezaplacení kupní ceny přes výzvu a přiměřenou dodatečnou lhůtu Nemožnost využití pozemku ke stanovenému účelu Postup při odstoupení Splnění podmínek pro odstoupení Doručení projevu vůle o odstoupení druhé straně Důsledky odstoupení Ex tunc zrušení celé smlouvy (vs. ObZ ex nunc s výjimkou některých ustanovení) Nemožnost opětovného obnovení (vs. ObZ odvolání odstoupení se souhlasem druhé strany) Bezdůvodné obohacení – povinnost vrácení vzájemných plnění

Odstoupení od smlouvy a zápis do katastru nemovitostí Princip titulu a modu při převodu vlastnického práva Záznam (právní praxe) Odstoupení od smlouvy – zrušení smlouvy – zánik nabývacího titulu od počátku – žádná změna vlastnictví – záznam na základě listiny osvědčující právní vztah (souhlasné prohlášení, potvrzení o zániku práva, rozhodnutí soudu o určení vlastnictví) Výhoda prodávajících, pro kupujícího žádné vlastnictví a žádné peníze, jen pohledávka s nejistou hodnotou Absolutní neplatnost právních úkonů kupujícího s nemovitostí Vklad Zánik obligačních účinků smlouvy Povinnost stran vrátit si vzájemná plnění – dohoda o vrácení nemovitosti + vklad do KN NEBO rozhodnutí soudu o vydání nemovitosti nebo určení vlastnictví + záznam do KN Způsob řešení Souhlasné prohlášení obou stran NEBO Rozhodnutí soudu

Odstoupení od smlouvy - judikatura Vrchní soud Dobrovolné vrácení – vklad Odmítnutí vrácení – rozhodnutí soudu – záznam Nejvyšší soud Zánik právního titulu – obnovení původního stavu – deklaratorní účinky zápisu do KN (Cpjn 38/98) Ústavní soud Právní vztah – práva a povinnosti smluvní strana – ochrana práv třetích osob nabytých v dobré víře (II.ÚS 77/2000) Výhody a nevýhody Záznamu Zanikne-li titulus, zaniká i vlastnické práva bez nutnosti rušit modus Držba věci nabyté z titulu bezdůvodného obohacení = věc cizí, absolutní neplatnost nabytí věci od nevlastníka Oprávněný se nemusí svého vlastnictví domáhat Právní nejistota třetích osob Znevýhodnění kupujícího

Cpjn 38/98 (Rc 44/20) I od smlouvy od převodu vlastnictví k nemovitosti, podle které již byl proveden vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí, může její účastník odstoupit, jestliže jsou splněny podmínky stanovené občanským zákoníkem nebo bylo-li to účastníky dohodnuto (§ 48 odst. 1 obč. zák.). Odstoupením od smlouvy, není-li právním předpisem stanoveno nebo účastníky dohodnuto jinak, se smlouva od počátku ruší (§ 48 odst. 2 obč. zák.). Tímto jednostranným adresovaným právním úkonem zanikají účinky převodu nemovitosti na nabyvatele a obnovuje se původní stav, tedy ze zákona se obnovuje vlastnické právo převodce. Následný zápis vlastnického práva do katastru nemovitostí o této skutečnosti, vzhledem k tomu, že k obnovení vlastnického práva převodce dochází ze zákona, nemá konstitutivní účinky a neprovádí se vkladem, resp. výmazem vkladu, ale má pouze deklaratorní účinky a provádí se záznamem (§ 7 odst. 1 zákona č. 265/1992 Sb.).

Stanovisko NS Cpjn 201/2005 Odstoupením od smlouvy o převodu vlastnictví k nemovitosti zaniká právní titul, na jehož základě nabyl účastník smlouvy vlastnické právo, a obnovuje se původní stav i v případě, že nabyvatel, dříve než došlo k odstoupení od smlouvy, nemovitost převedl na další osobu.

II. ÚS 77/2000 Ochrany vlastnického práva se může dovolávat i ten, kdo tvrdí, že je vlastníkem, ač právní stav evidence vlastnictví svědčí někomu jinému. Takový návrh nelze bez dalšího hodnotit jako návrh podaný někým zjevně neoprávněným. Z právního vztahu vznikají práva a povinnosti, které se týkají pouze stran tohoto vztahu. Vztah mezi smluvci, včetně odstoupení od smlouvy, se v takovém případě může projevit opět jen mezi smluvci, a nemůže mít vliv na postavení třetích osob, které v dobré víře a v souladu s § 39 o. z. nabyly vlastnické právo k věci, která byla předmětem takové smlouvy. Proto se strana takového vztahu nemůže úspěšně dovolávat čl. 11 odst. 1 Listiny základních práv a svobod, neboť ten chrání práva věcná, působící proti všem.