Strategický management ve vysokém školství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
Plénum ČKR1 Priority RVŠ Teze programového prohlášení Rady vysokých škol.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Stručná prezentace Vysoké školy sociálně-správní v Havířově.
Strategie Smart Administration David Zeisel Odbor programového řízení Ministerstvo vnitra ČR
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU
Výroční konference OP PIK
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
O nás Univerzita s TRADICÍ – založena 1999
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

Strategický management ve vysokém školství František JEŽEK, Antonín BULÍN Západočeská univerzita v Plzni

Agenda „WH-otázky“ - PROČ?, JAK?, S KÝM? Strategie na ZČU Problémy implementace

Proč strategie? Univerzity patří mezi největší „korporace“ v regionu Nutnost přechodu od operativního ke strategickému řízení Strategie jako řídící rámec pro: Definování organizační struktury Řízení aktiv (alokace financí a dalších „strategických zdrojů“) Rozvoj lidských zdrojů + firemní kultura Řízení rizik Řízení kvality - standardy – procesy - metriky Oslovení „stakeholders“ Partnerství s obchodními partnery (spolupráce na sdílené budoucnosti) Partnerství se státní a veřejnou správou (třetí role univerzit)

Jak? Pět zákonů Ignorance 0th Order Ignorance (0OI): Lack of Ignorance = I (probably) know something 1st Order Ignorance (1OI): Lack of Knowledge = I do not know something 2nd Order Ignorance (2OI): Lack of Awareness = I do not know that I do not know something 3rd Order Ignorance (3OI): Lack of Process = I do not know a suitably effective way to find out that I don’t know that I don’t know something 4th Order Ignorance (4OI): Meta-Ignorance = I do not know about the Five Orders of Ignorance Phillip G. Armour, Communication of the ACM, Oct. 2000 - Vol. 43

Jak? Kvalita procesu + Kvalita dat Většina úsilí spočívá v 2OI & 3OI 0OI = hledání odpovědi – vyžaduje minimální úsilí 1OI = hledání otázky – vyžaduje „více“ námahy 2OI = chybí poznání problému – není jasné, co hledáme kvalita datové základny Syndrom “téměř hotovo” – nebo Pareto Obvykle je problematické otestovat řešení Problémy s metodami, modely a metrikami 3OI = chybí efektivní proces hledání toho co nevíme, nevíme jak hledat = kvalita procesu, kvalita výzkumu

Tajemství managementu Doing right things. - strategie - 2.Doing things right. - provozní dokonalost -

Jak - Klíčové procesy Best regards Antonin Bulin Jaroslav Krupka Attachments: WiMax paper MSK region / basic info (See attached file: Moravian-Silesian Region Basic Informations.doc)(See attached file: regions.xls)(See attached file: WiMAX.pdf) Jak - Klíčové procesy „ Adaptive Feedback “ Strategické směry + Scénáře & Implementační plán Analýza prostředí interní externí Analýza mise a cílů rozpočet priority workflow kriteria úspěchu „skills&capacity“ „ Plan to Plan “ „role zodpovědnosti “ Definice „Vize“ „Mise“ „Formulace cílů a požadovaných Výsledků“ „ Performance Measure “ -CSF- Kritéria úspěšnosti „Data Room“

Jak? Zhodnocení stávající/předcházející strategie (otevřenost, nekompromisnost) SWOT analýza (interní, externí) + strategická pnutí Vize, mise Strategické cíle (technika SMART, co neměřím, neřídím) Projektový rámec (zásada přiměřenosti, najít podstatné) Ekonomická rozvaha – rozpočtová strategie

Stanovení strategických cílů SMART SPECIFIC – konkrétní a srozumitelné pro všechny zúčastněné; MEASURABLE – jednoznačné, bez možnosti různých výkladů; AMBITIOUS – být výzvou a současně i splnitelné ACHIEVABLE; RESULT ORIENTED – akční provázané vertikálně i horizontálně; TIME FRAMED – časově určené. Příklad: V oblasti publikačních aktivit je cílem dosáhnout takového stavu, aby počet prestižních výstupů, tj. publikací s nenulovým impakt faktorem, patentů a zásadních děl (technických, literárních a uměleckých), byl v každém roce roven minimálně součtu akademických pracovníků.

S kým? – Strategickým tým Lidé „z“ i „mimo“ řídících struktur, včetně studentů – jako zákazníků univerzit Klíčová otázka: jak u samosprávy vzbudit a udržet zájem o témata strategická ( eliminovat rizika zahlcení týmu problémy „provozními“) Zapojení „stakeholders“ …absolventi, zaměstnavatelé, státní a veřejná správa – např. formou dotazníků či oponentur Role děkanů jako klíčových „aktérů“ příprava fakultních strategií kompatibilních se strategií univerzitní

Pro koho? Strategii netvoříme pro ministerstvo, ale uvítáme, bude-li s námi kvalifikovaně vyjednáváno (investice, počty studentů, rozvojové programy) i podle úrovně strategie a jejího naplňování. Strategie je důležitá pro partnerství s podnikovou sférou, s regionálními autoritami atd. Strategické týmy „emitující“ budoucí řídící pracovníky. Ve strategii není místo pro o/(u)pevnění vlastní pozice – osob či součástí (riziko existuje). Nutnost šíření informací o strategických výzvách a projektech – komunikační plány

Řídící rámec tvorby a implementace strategie VŠ Regionální strategie, IPRM – integrované plány rozvoje měst Evropské strategie a politiky Boloňský proces Lisabonská strategie EHEA ERA Strategie a politiky ČR Hospodářská strategie Národní politika výzkumu a vývoje Strategie rozvoje lidských zdrojů Inovační strategie a politiky MŠMT Bílá kniha Koncepce reformy VŠ Strategie rozvoje školství Dlouhodobý záměr MŠMT a roční aktualizace a politiky VŠ Strategický výhled Dlouhodobý záměr VŠ Dlouhodobé záměry fakult Rozvojové projekty

Základním nástrojem implementace strategie jsou projekty Projektový rámec realizace strategických scénářů - základní výstup strategického dokumentu. PROJEKT = ČAS + ZDROJE/ROZPOČET + KVALITA Projekt musí být jasně definován Cíle, milníky, řídící struktura, výstupy, náklady, … Dobrým založením projektu je „odpracována“ jeho podstatná část. Klíčoví hráči: Projektoví manažeři, projektové kanceláře a „steering committee“.

Příklad ZČU Nástroje Trvale pracující STRATEGICKÝ TÝM - předsedá prorektor pro rozvoj – složení: zástupci fakult, součástí, oborů + zástupci AS Speciální grémia: Výbor pro řízení rizik, Výbor pro kvalitu, Kreditní skupina, Kolegium kvestora, … Ad hoc jmenované týmy např. pro přípravu „Metodiky rozpočtu“, „Jednotný vizuální styl“, „IT strategii“, apod. Projektový rámec - Rozvojové projekty, vlastní zdroje, FRIM, … Atlas procesů - Procesní mapy se standardy kvality kontrola Klíčová grémia ZČU – Kolegium a Rada rektora Jednání AS ZČU Strategické dny vícedenní zasedání Strategického týmu a Senátu ZČU

Příklad ZČU Strategické cíle pro 2005-2010 - 1 Cíl v oblasti financování = 50:50 Získávání finančních zdrojů na standardní vzdělávací činnosti (příspěvek ze státního rozpočtu) a zdrojů jiné tvůrčí činnosti (výzkum a vývoj, zdroje EU, celoživotní vzdělávání, zakázky aplikovaného a průmyslového výzkumu) se cíleně vyrovnává – princip 50:50. Nejméně 30 % ze všech příjmů by měla být získána prestižními odbornými aktivitami, tedy nikoliv v oblasti např. služeb, pronájmů, servisní činnosti atd. Za prestižní odborné aktivity lze pokládat např. doktorské studijní programy, prostředky z institucionálního a účelového financování VaV, dalších programů (např. v rámci EU, včetně strukturálních fondů), za odborné studie a posudky atd.

Příklad ZČU Strategické cíle pro 2005-2010 - 2 Prestižní výstupy = 1:1 Počet prestižních výstupů, tj. publikací s nenulovým impakt faktorem, patentů a zásadních děl (technických, literárních a uměleckých), každoročně byl roven minimálně součtu akademických pracovníků. Podíl na trhu vzdělání. Ukazatel: vzdělávat 6 - 8 % terciárně vzdělávaného obyvatelstva v ČR, meze ZČU jsou na hranici 20 tis. studujících, z toho cca 25 % v kombinované a distanční formě. Nezaměstnanost < 3% Ukazatel: dosáhnout stavu, kdy je více než 55 % absolventů zaměstnaných v profesi odpovídající studijnímu programu. Počet absolventů, kteří se do pěti let po absolvování zaregistrují na úřadu práce na dobu delší než tři měsíce, nepřesahuje 3 % absolventů.

Příklad ZČU Strategické cíle pro 2005-2010 - 3 Podíl uznávaných osobností (pozvání do projektů, oponentury, expertízy, členství ve vědeckých radách…) = 25 % z akademických pracovníků. Počet výzkumných špičkových pracovišť na univerzitě: musí být vyšší než počet fakult. Alespoň polovina fakult je v oblasti výzkumu a vývoje hodnocena v nejvyšší (zelené) skupině národního hodnocení (nebo obdobné hodnocení jiné agentury). Alespoň jedno pracoviště získalo označení centrum excelence EU nebo podobné označení. Věkové složení zaměstnanců zajišťující kontinuitu: profesoři 15% průměrný věk: 55 let docenti 40 % průměrný věk: 48 let ostatní 45 % průměrný věk: 36 let

Příklad ZČU Strategické cíle pro 2005-2010 - 4 Na každém studijním programu (oboru) minimálně jeden profesor v aktivním věku (aktivní věk neomezovat však např. hranicí 65 let, ale zásadním přínosem pro projektové aktivity ve VaV a obecně pro naplňování této strategie). V každém studijním oboru je alespoň jeden modul nabízen v cizím jazyce, zpravidla v angličtině. Mobilita: v doktorských studijních programech absolvuje 100 % studentů alespoň jeden semestr na jiné instituci než ZČU, v (navazujících) magisterských studijních programech absolvuje alespoň 20 % studentů alespoň jeden semestr na jiné instituci než ZČU.

Rozpočet podporuje strategii „Rozpočet 2009“ - reálné rozdělení zdrojů … peníze „jdou“ za výkonem, veškerý servis je centralizován 1,75 mld Kč Fakulty Správa ZČU 3,1% 54.7 mil Údržba budov 6,8% 119 mil 61,4 mil součet = 13,4% Info-systémy 3,5% 70mil 4,0% Rozvoj infrastruktury Investice Rezerva a fond rektora 1,68% obratu

Tady by bylo vhodné skončit … Ovšem … pozor !

Implementace a její hříchy Postoj k dlouhodobým záměrům jako k nutnému zlu. Chybějící analýzy podle stabilní metodiky. Chybějící vyhodnocení předcházejících strategických dokumentů a realizačních projektů. Strategický dokument není vždy chápán jako otevřený a živý. Strategické dokumenty a kvalita strategického managementu není zpravidla nijak zohledněna při akreditaci. Slabá je vazba mezi strategií (a jejím postupným plněním) financováním univerzit Úloha výročních zpráv je v podstatě formální. Neexistuje dlouhodobý ani střednědobý výhled vlády/MŠMT v oblasti financování – zejména v oblasti vývoje základního normativu ve vazbě na školné, …, v oblasti rozvoje infrastruktury ( investic), zejména pro studentské služby

Srovnání „business & university experience“ Zásadním problémem implementace strategického plánu je „pokřivená“ Corporate Governance – srovnání A.Bulín Supervisory Board ( Správní rada ) nevýznamné pravomoci x nulová zodpovědnost Board of Trustees (akademický senát) absolutní pravomoci x nulová zodpovědnost. CEO (rektor ) absolutní zodpovědnost x minimální pravomoci COO (kvestor) významná zodpovědnost x nulové pravomoci

jezek@kma.zcu.cz bulin@rek.zcu.cz