Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst"— Transkript prezentace:

1

2 Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, PhD. ředitelka odboru evropských záležitostí Pracovní skupina pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Praha, 12. května 2009

3 Konference o budoucnosti kohezní politiky
března 2009 v Praze; cca 180 účastníků. Odborné fórum pro prezentaci názorů a námětů k budoucí podobě kohezní politiky po roce 2013. Hodnocení současného programového období – příliš krátká doba. Debata o revizi rozpočtu dosud nebyla zahájena.

4 Neformální jednání ministrů pro regionální rozvoj v Mariánských Lázních

5 Jednání ministrů pro regionální rozvoj
dubna 2009; cca 160 účastníků. Politické fórum pro sdílení názorů na budoucí podobu kohezní politiky po roce 2013. Přijato společné komuniké obsahující základní cíle a principy budoucí kohezní politiky. Představeny první výsledky veřejné debaty k „Zelené knize o územní soudržnosti“.

6 Jednání ministrů pro regionální rozvoj

7 Jednání ministrů pro regionální rozvoj

8 Jednání ministrů pro regionální rozvoj
Společné komuniké: „Ministři podporují harmonický, vyrovnaný a udržitelný rozvoj Společenství a jsou toho názoru, že největší důraz politiky soudržnosti by měl být kladen na konvergenci méně prosperujících oblastí. Ministři se shodují, že politika soudržnosti by měla být přítomna na celém území EU. Ministři jsou rovněž přesvědčeni, že územní spolupráce je jasnou přidanou hodnotou Evropy“.

9 Jednání ministrů pro regionální rozvoj
Společné komuniké: „Ministři se domnívají, že politika soudržnosti významně přispívá k plnění Lisabonské strategie pro růst a zaměstnanost a k plnění Göteborské agendy. Politika soudržnosti podporuje veřejné investice a stimuluje další veřejné a soukromé zdroje, což je velmi důležité během současné světové hospodářské krize. V souvislosti s krizí ministři připomínají, že důraz na dlouhodobé strategické cíle je i nadále zásadní pro politiku soudržnosti, přesto vyzdvihují její potenciál poskytnout krátkodobý impuls“.

10 Jednání ministrů pro regionální rozvoj
Společné komuniké: „Ministři souhlasí, že implementační mechanismy je třeba výrazně zlepšit směrem ke skutečnému zjednodušení a vyzývají Komisi ke zintenzivnění práce na řešení těchto otázek jak pro stávající, tak pro příští programové období, v úzké spolupráci s členskými státy. Ministři věří, že by proces zjednodušení, při zohlednění zásady proporcionality, měl zajistit větší účinnost politiky soudržnosti a že povede ke snížení administrativní zátěže při zachování řádného finančního řízení“.

11 Jednání Řídícího výboru programu OSN pro lidská sídla (UN-Habitat)

12 Jednání Řídícího výboru programu OSN pro lidská sídla (UN-Habitat)
30. března - 3. dubna 2009 v Nairobi (sídlo Programu); přes 1000 účastníků. Řídící výbor - 58 zemí OSN, včetně ČR. ČR zvolena do předsednictva Řídícího výboru pro dvouleté období do roku 2011. Rámec aktivit – „Millennium Goals“ – potírání chudoby – přístup k bydlení, infrastruktuře a ke službám.

13 Jednání Řídícího výboru programu OSN pro lidská sídla (UN-Habitat)
Delegace ČR vyjednávala a vystupovala jménem EU – koordinace stanovisek a návrhů textů rezolucí. Přijato celkem 10 rezolucí. Rezoluce k „dostupnému bydlení“ – výzva státům k vyhodnocení regulativů a strategií bydlení. Rezoluce k dostupnosti služeb pro všechny.

14 Aktualizace „Pozice ČR k budoucnosti kohezní politiky
Během června 2009 – zahájení další přípravy. Zapojení všech partnerů. Září 2009 – předložení prvního návrhu aktualizované pozice. Obsah – reflexe aktuálního vývoje, odhad budoucích potřeb, priority a směry.

15 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst"

Podobné prezentace


Reklamy Google