Klíčové kompetence, výchovné a vzdělávací strategie Náměty a zkušenosti, jak pracovat s KK a VVS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Co se mají žáci ve škole naučit ? Doplňující pedagogické studium pro učitele Mgr. K. Starý.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
PROJEKT 5.ročník - anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Téma: Rok – měsíce – dny.
Pedagogika I/5 Obsah vzdělávání: Požadavky ke společné části maturitní zkoušky
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Soubor vědomostí, dovedností, schopností, postojů a hodnot Kompetence potřebuje každý jedinec pro své osobní naplnění a rozvoj, pro.
KURIKULÁRNÍ REFORMA RÁMCOVÉ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY et al.
Vzdělávací modul je ucelená obsahová jednotka, která je koncipovaná na základě kompetencí, nikoli obsahu vzdělávání. Kombinací modulů mohou vznikat různé.
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
Hodnocení klíčových kompetencí ZŠ Jablunkov 2009/102010/11.
Vzájemná hospitační činnost
PŘEDSTAVENÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY VYUŽÍVAJÍCÍ ICT PRO ŽÁKY Vypracovala: Ilona Plocková.
a rámcové vzdělávací programy pro základní vzdělávání
Klíčové kompetence - u nás Jak jsme se s KK poprali –(1) (2) (3) Jaké problémy se objevily –(1) (2) Jak budeme s KK pracovat dál.
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
RVP A ŠVP V PRÁCI UČITELE T AK ŠEL ČAS KURIKULÁRNÍ REFORMY Dějství první: bouřlivá 90. léta Dějství druhé: Bílá kniha (2001) Dějství třetí:
Klíčové kompetence Komentovaný přehled v IKT pro 2.st. ZŠ Vladimír Klír.
Základní škola Svitavy
(komentovaný přehled)
Kompetence žáka – absolventa Ing. Dana Juchelková
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
Vzdělávání žáků s mentálním postižením
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Průřezová témata.
2. přednáška Klíčové kompetence. RVP ZV normativně stanovuje pouze obecný rámec základního vzdělávání a umožňuje školám profi1ovat se pomocí školních.
Průřezová témata klíčových kompetencí
Průřezová témata. Způsob zpracování Rozšíření prostoru vyučovacího předmětu Prostor pro integraci vyučovacích předmětů Prostor, ve kterém je možné realizovat.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
JAK TVOŘÍME UČEBNÍ TEXTY PRO ŠVP NA ZŠ LIBEREC, LESNÍ
Výchovné a vzdělávací strategie a cíle ve výuce přírodopisu
Základní škola, Nemyčeves, okres Jičín. Abychom mohli uplatňovat plánované výchovné a vzdělávací strategie, bylo zapotřebí propracovat didaktický postup.
Co tvorba ŠVP škole přinesla Možné přínosy tvorby z pohledu pilotního gymnázia v Rumburku.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
RVP pro gymnázia tvorba ŠVP Jiří Tesař. RVP – základní pojmy Klíčové kompetence = základní pojem nikoli učivo Je souhrn vědomostí, dovedností, schopností,
1 Učební osnovy v ŠVP Oborová setkání VÚP Praha. 2 Zásadní rozdíl na začátek  v RVP jsou stanoveny vzdělávací obory  v ŠVP vznikají na základě vzdělávacích.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Trendy ve fyzikálním vzdělávání na základních školách a na gymnáziu Josef Janás Katedra fyziky PdF MU [ Současné trendy našeho základního a středního školství.
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Školní kurikulum Rámcový vzdělávací program, školní vzdělávací program.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Výsledky učení v pedagogické činnosti vysokých škol Představení metodiky.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
Zkušenosti z tvorby ŠVP PhDr. Maria Bezchlebová NÚOV Září 2008.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Praktická aplikace teoretických poznatků z hláskosloví Online diskuse k virtuální hospitaci – Open Gate, gymnázium.
Co dělat a čeho se vyvarovat, žádají-li media o informaci
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
1. Vyhledej na internetu loga různých firem, zhodnoť je a porovnej
vložení – obrázek – (vyhledat logo) – vložit
Teorie a metodika výchovy seminář 1
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_10_SLABIKOTVORNE_R_A_L Název materiálu:
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Prezentační a komunikační dovednosti
Litosféra ZEMĚPIS – DĚJEPIS
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010
SOCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Sociální komunikace.
Transkript prezentace:

Klíčové kompetence, výchovné a vzdělávací strategie Náměty a zkušenosti, jak pracovat s KK a VVS

Dvojí pohled Klíčové kompetence jsou novota, která ubírá čas. Klíčové kompetence jsou součástí výuky už dnes. X předmět - tematický celek - hodina vnitřní jádro, které je využitelné i mimo obor Nalezení klíčových kompetencí je velmi důležité. jádro, které zůstává v žácích i po letech jádro, které je a bude potřebné potřebné, trvalé, využitelné - klíčové kompetence

Jak nalézt KK? klíčové kompetence - souhrn vědomostí, dovedností, schopností, postojů a hodnot důležitých pro osobní rozvoj a uplatnění každého člena společnosti v RVP G kompetence k učení kompetence k řešení problémů kompetence komunikativní kompetence sociální a personální kompetence občanské Je to v RVP, a co my s tím ?!! To je zase něco navíc, co bude akorát zdržovat! klíčové kompetence - souhrn vědomostí, dovedností, schopností, postojů a hodnot důležitých pro osobní rozvoj a uplatnění každého člena společnosti

„Nepříjemné“ otázky kompetence nerozvíjí jen jeden předmět DOHODA NAPŘÍČ PŘEDMĚTY „celá“ škola rozvíjí klíčové kompetence Jak si ověří, že tomu tak je? A jakými postupy to vlastně „dělá“? společné postupy pro celou školu výchovné a vzdělávací strategie kompetence nerozvíjí jen jeden předmět DOHODA NAPŘÍČ PŘEDMĚTY „celá“ škola rozvíjí klíčové kompetence Jak to pozná?

Hledání výchovných a vzdělávacích strategií kompetence k učení  kriticky přistupuje ke zdrojům informací, informace zpracovává a využívá při svém studiu Co to znamená?  vysvětlí problém z médií  přemýšlí o podstatě sdělení  dokáže si najít zdroje, srovná si je a porozumí informacím v nich  konfrontuje svou vlastní zkušenost  aplikuje informace na příkladu  nepřijímá tisk jako dogma  diskutuje s vyučujícími  hledá argumenty  vysvětlí informace spolužákovi

Hledání výchovných a vzdělávacích strategií Jak budu vědět (vidět), že to žák dělá?  vysvětlí problém z médií  diskuse nad problémy z médií  přemýšlí o podstatě sdělení  úvaha o podstatě sdělení  dokáže si najít zdroje, srovná si je a porozumí informacím v nich  projekt, popř. referát, pro který poskytneme žákovi informace ...

Výchovné a vzdělávací strategie  charakterizují ŠVP  „profilují“ školu  závazné pro učitele na celé škole  shoda mezi učiteli celoškolní  charakterizují specifika daného předmětu  naplňují cílové zaměření  závazné pro učitele daného předmětu  shoda mezi učiteli předmětové

Naše cesta k VVS Hledání, jak daný předmět přispívá k rozvoji KK. Hledání, společného průniku. Přeformulování společných postupů. Učitel povede žáky… Práce na papíře nenahradí komunikaci. Podstatná je forma, ne obsah ? Specifikace a doplnění strategií pro daný předmět. Co je tím míněno? Jenom to opíšu!

Dějepis  kriticky přistupuje ke zdrojům informací, informace zpracovává...  vyhledá informace v textu přímo obsažené  vyhledá informace v textu obsažené nepřímo  informace zpracuje do textu  porovná různé texty Ověřování strategií v předmětech  výběr části klíčové kompetence  rozdělení do úrovní  sledování  vyhodnocení

 používá s porozuměním symbolická a grafická vyjádření informací různého typu  převede prostorový model na dvourozměrný  vytvoří jednoduché schéma na základě obrázku  vytvoří jednoduché schéma na základě textu ... Ověřování strategií v předmětech  výběr části klíčové kompetence  rozdělení do úrovní  sledování  vyhodnocení Biologie a přírodopis

 vyjadřuje se v mluvených projevech jasně, srozumitelně a přiměřeně tomu, co a jak chce sdělit...  žák volí jazykové prostředky s ohledem na komunikační funkci  žák udržuje výpovědní dynamičnost  žák doprovází zvolené jazykové prostředky kinetickými znaky... ... Ověřování strategií v předmětech  výběr části klíčové kompetence  rozdělení do úrovní  sledování  vyhodnocení Český jazyk a literatura

Vyhodnocení  hledání účinných strategií  předpoklad  sledování  záznam Není to zbytečná administrativa?  nalezení únosné meze  překonání zvyku Bez záznamu asi nelze hodnověrně hodnotit.

Jsme na cestě. Děkuji Vám za pozornost a svým kolegům z Gymnázia Rumburk za inspiraci.