Informace o stavu prací na II. plánovací cyklus Zpracovali: Ing. Mgr. Michal Pravec, Ing. Martin Pytloun.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
Advertisements

Zapojení veřejnosti do SEA Integra Consulting Services Jana Svobodová Jana Hrnčířová.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon č. 100/2001 Sb. Posuzování vlivů na životní prostředí podléhají v zákoně vymezené záměry.
Nástroje územního plánování
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Stavební zákon a územní plánování
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Michal Musil 10. listopadu 2011
Úvod do problematiky OPŽP
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
Metodika zpracování části D plánů oblastí povodí KPOV, Praha, Dr.Ing. Antonín Tůma
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 Posouzení vlivů Strategie na životní prostředí (SEA) Úvodní veřejný seminář Radim Misiaček Ústí nad.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Operační program Životní prostředí
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Strategie rozvoje městské části Praha - Libuš Posouzení vlivů Strategie na životní prostředí (SEA) Ing. Bohumil Sulek, CSc. Praha-Libuš,
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
Aktuální informace o vodním hospodářství v působnosti Ministerstva zemědělství a příprava velké novely vodního zákona RNDr. Pavel Punčochář, CSc. Ing.
vedoucí oddělení ochrany před povodněmi OOV MŽP
KOMISE PRO PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI VOD KOMISE PRO PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI VOD pro přípravu 2. plánovacího období 10. listopadu 2011.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
Představení návrhu Národních plánů povodí Dunaje, Odry a Labe Ing. Robin Hála Vodohospodářský rozvoj a výstavba a.s. 7. dubna 2015 Krajský úřad Plzeňského.
Plány dílčích povodí v Plzeňském kraji
Plány pro zvládání povodňových rizik
Plánovací proces v oblasti vodního hospodářství. (návrh novely – tzv. „EURONOVELA“) Zákon č. 254/2001Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon),
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Seminář k ukončování projektů FS Státní fond životního prostředí ČR Praha,
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Jaroslava Nietscheová, prom. práv. Vodní zákon ve vazbě na ochranu před povodněmi a úloha manipulačních řádů vodních děl Praha.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK)
Posouzení vlivů Národního rozvojového plánu pro programové období 2007 – 2013 na životní prostředí Regionální environmentální centrum ČR Praha,
POH krajů Problémové oblasti jejich přípravy Porada (MVČR) 7
Vodohospodářské aktuality
Posuzování vlivů záměrů a koncepcí na životní prostředí
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 19. a 20. října 2016 Mgr. Ladislav Faigl.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Posuzování vlivů na ŽP Jana Dudová.
Posuzování vlivů na životní prostředí v procesu územního plánování
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
územního plánování na obcích v roce 2007
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
SAR Konference: 10 VIZÍ PRO STAVEBNÍ ROZVOJ PRAHY A ČR
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Transkript prezentace:

Informace o stavu prací na II. plánovací cyklus Zpracovali: Ing. Mgr. Michal Pravec, Ing. Martin Pytloun

Obsah přednášky 1. Komise pro plánování v oblasti vod – KPOV 2. Časový plán a program prací – pracovní verze 3. Spojení procesu zapojení veřejnosti dle požadavků SEA a VZ 4. Environmentální cíle

Komise pro plánování v oblasti vod – KPOV  Na konci srpna 2011 byla obnovena činnost Komise pro plánování v oblasti vod (KPOV)  Členové  Ústřední vodoprávní úřady,  Ústřední správní úřad pro územní plánování,  Krajské úřady,  Správci povodí a drobných vodních toků,  Významné vodohospodářské instituce,  AOPK ČR, ČIŽP,  Nevládní organizace,  atd.  Činnost  Poradní orgán pro koordinaci zpracování plánů povodí a plánů pro zvládání povodňových rizik

Časový plán a program prací Podkladem Vyhláška č. 24/ III fáze I.Fáze přípravné práce II.Fáze zpracování návrhů plánů povodí III.Schvalování plánů povodí Vyhláška č. 24/2011 zajišťuje soulad dvou směrnic a tří úrovní plánů povodí Rámcová směrnice o vodách – Směrnice pro zvládání povodňových rizik Plány dílčích povodí – národní plány a mezinárodní plány povodí Schvalování národních a dílčích plánů povodí v souladu s mezinárodními plány Ve spolupráci MŽP, MZe a podniků Povodí vzniká nový časový plán

Podrobný harmonogram - ukázka Podrobný harmonogram se dokončuje na úrovních MZe – MŽP a správců povodí ÚroveňČinnostZodpovědnostZačátekKonec PŘÍPRAVNÉ PRÁCE Národní Stanovení cílů (revize) - § 12 MŽP, MZe Národní + DílčíMetodická podpora činností procesu plánování v oblasti vodMŽP, MZe Pořízení maket národních plánů povodí (NPP)Mze Pořízení maket plánů dílčích povodí (PDP)SP. Mze, MŽP Národní Předběžné vyhodnocení povodňových rizik a vymezení oblastí s významným povodňovým rizikem - § 6 MŽP Zpracování návrhu dokumentu podle § 6 MŽP Zveřejnění návrhu dokumentu k připomínkám, jejich vyhodnocení ve formě zprávy a úprava dokumentu MŽP Zpracování zprávy a předání EK - Předběžné vyhodnocení povodňových rizikMŽP Zpracování zprávy a předání EK - Vymezení oblastí s významným povodňovým rizikemMŽP

Stručný časový plán a program prací Plány povodí (národní plány, dílčí plány) Plány pro zvládání povodňových rizik Předběžné vyhodnocení povodňových rizik a vymezení oblastí s významným povodňovým rizikem PŘÍPRAVNÉ PRÁCE PRO II. PLÁNY POVODÍ Analýza všeobecných a vodohospodářských charakteristik povodí Zhodnocení dopadů lidské činnosti na stav povrchových a podzemních vod Zpracování ekonomické analýzy užívání vod Zpracování předběžného přehledu významných problémů nakládání s vodami Stanovení AWB, HMWB Návrh zvláštních cílů ochrany vod Mapy povodňového nebezpečí a mapy povodňových rizik Návrhy plánů dílčích povodí Návrhy národních plánů povodí Návrhy národních plánů pro zvládání povodňových rizik Schválení vládou ČR Schválení KÚ

1) Pro maximalizace efektu spojení procesu zapojení veřejnosti je nezbytné, aby autorizované osoby byly součástí celého týmu zpracovatelů (výrobního výboru) již od samého počátku zpracovávání plánu povodí. 2) V průběhu zpracovávání plánu povodí se doporučuje konání alespoň jednoho veřejného projednání mimo proces SEA. 3) Vhodným nástrojem pro řízení spojených procesů zapojení veřejnosti by byl metodický pokyn či metodické sdělení MŽP včetně časového harmonogramu. 4) Zahájení zpracování vyhodnocení SEA a naturového hodnocení by mělo proběhnout nejdříve v druhé polovině připomínkování plánu povodí podle vodního zákona a v ideálním případě téměř na jeho konci. 5) Stanovisko SEA bude vydáno k verzi plánu povodí po veřejném projednání. 6) Mezirezortní připomínkové řízení nesmí proběhnout po vydání stanoviska SEA. 7) Lhůty procesu SEA se odvíjejí až od té doby, kdy oznámení nebo návrh koncepce zveřejní na své úřední desce poslední kraj. 8) Je nutné počítat s možností mezistátního posuzování, což znamená delší časovou potřebu. Spojení procesu zapojení veřejnosti dle požadavků SEA a Vodního zákona

Aktualizace environmentálních cílů STANOVENÉ EC PRO I. PLÁNY POVODÍ EC byly v prvním plánovacím cyklu stanoveny na úrovni mezinárodních komisí na eliminaci těchto převládajících vlivů Znečištění vod nutriety Znečištění nebezpečnými látkami Hydromorfologické změny Podzemní vody – znečištění a kvantita Odběry a převody vody – povrchové vody Dosažení EC v chráněných oblastech na hranicích států

POSTUP AKTUALIZACE provést jednoduchou analýzu stavu plnění prvního plánu povodí a označit hlavní skupiny vlivů, pro které se EC mají aktualizovat srovnat současný stav se stanovenými EC v rámci plánů A a B odhadnout možnosti odstranění vlivů v nastávajícím plánovacím období stanovit prioritní oblasti z pohledu efektivity opatření a veřejného zájmu – viz kritéria a principy nahoře stanovit % nebo jiné hodnotové množství snížení vlivů na povodí a VÚ

Hydromorfologické změny Pro zlepšení hydromorfologických změn se realizují tzv. přírodě blízká opatření, resp. přírodě blízká protipovodňová opatření Operační program Životní prostředí ( ) Oblast podpory 1.3 Podoblast podpory – podpora zpracování podkladů pro realizaci PBPO Podoblast podpory – realizace PBPO (zastavěné části obcí, poldry nad m 3 Oblast podpory 6.4 Podpora zpracování podkladů pro realizaci podélné revitalizace vodního toku Realizace revitalizace vodního toku s možností rozlivu do nivy Realizace poldrů pod m 3 Oblast podpory 6.2 Podpora zpracování podkladů pro migrační zprůchodnění překážek ve vodním toku Realizace opatření pro zprůchodnění překážek ve vodním toku (rybí přechody)

Hydromorfologické změny Operační program Životní prostředí Oblast podpory 1.3 Celkem bylo alokováno 6 mld. Kč Aktuálně je k dispozici 4 mld. Kč Oblast podpory 6.4 Celkem bylo alokováno 5,5 mld. Kč Aktuálně je k dispozici 850 mil. Kč (již pouze pro opatření z POP) Oblast podpory 6.2 Celkem bylo alokováno 2,8 mld. Kč Aktuálně je k dispozici 570 mil. Kč

Děkuji za pozornost.