Zákon o obcích č.128/2000 Sb..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti a limity kontroly obcí
Advertisements

Veřejná správa Kateřina Klasnová Karolína Peake
Dozor Dozor nad výkonem samostatné působnosti obce krajský úřad MV
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Správní právo Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Sociální správa - prosinec
Veřejná moc a veřejná správa
Organizace veřejné správy
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
O samosprávě Pohádkový příběh tak, jak jsem je odposlechl z bájných vyprávění starců a vykoukal z prachem zapadaných kronik, doprovázený různými kejklemi.
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Organizační struktura veřejné správy
Alena Paulová.  Předpis č. 420/2004 Sb.  Obsah  § 1 – předmět úpravy  § 2 – předmět přezkoumání  § 3 – hlediska přezkoumání  Postup při přezkoumání.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Vykonavatelé majetkových práv obcí a krajů
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Přenesená působnost Přenesená působnost svěřená právními předpisy a)obci správní území – území obce b)pověřenému obecnímu úřadu správní území –území obcí.
Územní uspořádání ČR Česká republika se člení na
ANALÝZA STRUKTURY HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
 zastupitelstvo,  rada,  hejtman  ředitel krajského úřadu.
Mgr. Pavel PETR Katedra společenských věd VŠB - TUO
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Rozpočty územních samosprávných celků
Vypracovaly: Gabriela Janečková Radka Janků
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Správní právo MOST FBI Správní právo Orgány obcí a krajů
Základy správního práva
Kontrola veřejné správy I.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Územní samospráva Kraje
Petra Palátová Lucie Paulusová Michaela Oravová 15. listopadu 2010
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Finanční a rozpočtové právo
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Zákon o obcích Zlín 2015 Mgr. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Rozpočtový proces a jeho kontrola
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Hlavní město Praha.
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Ekonomické aspekty veřejné správy
OSTATNÍ STÁTNÍ ORGANIZACE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1176 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
Územní samospráva Obce
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_400_VES_20 Autor Mgr.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Obsah veřejných rozpočtů III 18. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 21.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Územně-správní.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Obecná část rozpočtového práva III 21. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
Teorie a praxe rozvoje měst a obcí
Územní samospráva a její organizace
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Občanská výchova – 6. ročník, Obec, kraj
Obsah veřejných rozpočtů III
Obecní zřízení – úvodní test
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
Ekonomické aspekty veřejné správy
KRAJ Působnost KRAJE OBČANÉ KRAJE ORGÁNY KRAJE Zastupitelstvo
Obecná část rozpočtového práva III
Samospráva a její organizace, zájmová samospráva; územní samospráva a její organizace MP313K Úvod do studia veřejné správy 6. přednáška Stanislav.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_12_Ústava ČR
Obecná část rozpočtového práva III
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

Zákon o obcích č.128/2000 Sb.

Rozdělení na 3 části: část první: 8 hlav Část první: Hlava první: Obecná ustanovení Postavení obcí Občané obce Území obce a jeho změny Názvy obcí, jejich částí, ulic a veřejných prostranství, číslování budov, znak a vlajka obcí Hlava druhá: Samostatná působnost obce Hlava třetí: Přenesená působnost

Hlava čtvrtá: Orgány obce Zastupitelstvo a pravomoce Rada obce Starosta Obecní úřad Hlava pátá: Orgány zastupitelstva obce a rady obce Výbory Komise

Hlava šestá: Dozor Dozor nad vydáváním a obsahem obecně závazných vyhlášek obcí a usnesení, rozhodnutí a jiných opatření orgánů obcí v samostatné působnosti: dohlíží ministerstvo vnitra Dozor nad vydáváním a obsahem nařízení obcí a usnesení, rozhodnutí a jiných opatření orgánů obcí v přenesené působnosti : dohlíží krajský úřad Dozor nad vydáváním a obsahem usnesení, rozhodnutí a jiných opatření orgánů městských obvodů a městských částí územně členěných statutárních měst: dohlíží magistrát

Hlava sedmá: Kontrola výkonu samostatné a přenesené působnosti Hlava osmá: Statutární města Upraveno statutem: formou obecně závazné vyhlášky V čele primátor Části či obvody fungují na principech obce §134 (2) Městské obvody a městské části nemohou vydávat obecně závazné vyhlášky nebo nařízení. Část druhá: Ustanovení společná a přechodná Část třetí: Závěrečná ustanovení

Zákon o krajích č.129/2000 Sb.

Hlava první : Obecná ustanovení Hlava druhá: Působnost kraje Postavení krajů a jejich orgánů Územní společenství občanů Veřejnoprávní korporace Obecně závazné vyhlášky kraje a nařízení kraje Občané kraje: podobně jako občané obce Hlava druhá: Působnost kraje V zájmu občanů a území Zakládání právnických osob a organizačních složek Spolupráce s obcemi Poskytování informací

Hlava třetí: Orgány kraje Spolupráce krajů či spolupráce s ostatními územně samosprávnými celky Podobně jako u spolupráce obcí: smlouva vytyčený cíl Přenesená působnost Hlava třetí: Orgány kraje Zastupitelstvo: od 45-65 členů Rada: do 600k obyvatel : 9 členů, nad 600k obyv.: 11 členů Hejtman Krajský úřad

Hlava čtvrtá: Orgány zastupitelstva a rady Výbory finanční: kontrola s majetkem a financemi kraje provádí kontrolu hospodaření právnických osob a zařízení založených nebo zřízených krajem provádí kontrolu využití dotací poskytnutých krajem z jeho prostředků obcím Kontrolní kontroluje plnění usnesení zastupitelstva a rady kontroluje dodržování právních předpisů ostatními výbory a krajským úřadem na úseku samostatné působnosti Výbor pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost

Hlava šestá: Kontrola výkonu samostatné a přenesené působnosti Hlava pátá: Dozor Dozorují ministerstva či ústřední správní úřad Možnost postoupení Ústavnímu soudu Hlava šestá: Kontrola výkonu samostatné a přenesené působnosti Provádí pověření zaměstnanci státu zařazení do ministerstva Hlava sedmá: Vztah ministerstev a vlády k územním samosprávným celkům Hlava osmá: Ustanovení společná, přechodná a závěrečná

Zákon o hlavním městě Praze č.138/2000 Sb.

Hlava první: základní ustanovení Veřejnoprávní korporace, vlastní majetek Rozložena na městské části: svěřena působnost tímto zákonem vlastní rozpočet Nakládají s majetkem jako vlastníci Hlava druhá: Občané hlavního města Prahy a městských částí Hlava třetí: Území hlavního města Prahy a městských částí a jeho změny Hlava čtvrtá: Samostatná působnost hlavního města Prahy a městských částí Z velké části sem patří to co projednává zastupitelstvo hlavního města Vnitřní poměry hl. města : výčet městských částí, rozdělení majetku, financování, projednávání rozpočtu, územní dokumentace Jakákoliv možnost spolupráce mezi částmi ale i Prahou a kraji či obcemi (smlouva)

Hlava pátá: přenesená působnost hlavního města Prahy a městských částí Pro Prahu: stejně jako pro kraje Pro městské části: stejně jako pro obce + statutem jako pro okresní úřady či pověřené obecní úřady Hrazeno z příspěvku od hlavního města Prahy Hlava šestá: Hospodaření hlavního města Prahy a městských částí Hlava sedmá: Obecně závazné vyhlášky a nařízení hlavního města prahy Městské části mají možnost se vyjadřovat ve lhůtě 30 dní Hlava osmá: orgány hlavního města Prahy Zastupitelstvo Rada Primátor Magistrát Výbory, komise a zvláštní orgány

Hlava devátá: Orgány městské části Zastupitelstvo Rada Starosta Výbory, komise zvláštní orgány Úřad městské části Hlava desátá: dozor Hlava jedenáctá: společná ustanovení

Děkuji za pozornost a za to, že jste to přetrpěli