Náhradní rodinná péče aneb „Děti patří domů“ Karel a Petra HENNHOFEROVI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové pohledy na péči o dítě a rodinu v Dětském centru Čtyřlístek
Advertisements

VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Zn. NÁHRADNÍ RODIČ CZ.1.04/5.1.01/ Jak aktivně nacházet náhradní rodiče P rofesionalizace procesů při výběru adeptů na nový typ zaměstnání.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
PROGRAM SANACE RODINY v AMALTHEA o.s. Chrudim, 18. –
Dětský domov Karlovy Vary a Ostrov
Stop sociálnímu vyloučení MEPCO Sociální vyloučení začíná v dětství Milena Černá, SKOK Seminář MEPCO Stop sociálnímu vyloučení.
Náhradní rodinná péče 6. ročník
Středisko náhradní rodinné péče Projekt Náhradní rodina + dítě + odborník jako partneři (Metodické centrum pro NRP) doba trvání projektu
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Dětský domov Jesenské – Projekt Česko-slovenská výměna zkušeností v oblasti práce a sociálních věcí CZ.1.04/5.1.01/ Tento projekt.
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Náhradní rodinná péče.
o.s. ISIS: jediné sdružení v Olomouckém kraji specializované výhradně na pomoc náhradním rodinám dvacetiletá tradice:
Sociální patologie SCPT SCPA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Dětské centrum Brno příspěvková organizace Hlinky 132/136 Brno Voroněžská 5 Brno
SOS dětské vesničky.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Rodinné právo II Milana Reichlová.
Dětský domov (tedy nikoli dětský domov se školou) a základní škola pod jednou střechou Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Ondřej Vala.
Název Náhradní rodinná péče
Náhradní rodinná péče -NRP
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Osvojení (adopce) Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič-potomek.
Výchova k občanství NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k tématu náhradní rodinné péče. Obsahuje důvody vedoucí k náhradní.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Sociálně právní ochrana dětí Úvod do SP ZS 2015 M. Vorlová Úvod do SP ZS 2015 M. Vorlová.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Pěstounská péče na přechodnou dobu Mgr. Kateřina Majerová.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
MUDr. František Schneiberg
Rodina, náhradní rodinná péče
SOS dětské vesničky.
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_01_Náhradní rodinná péče
Když vlastní rodina chybí
Jitka Altmanová vedoucí Centra podpory náhradní rodinné péče.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
Domov sv. Markéty pro matky s dětmi v tísni Oblastní Charita Brno.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Pardubice - Spořilov
Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr
Financováno Nadací Sirius
Konference je financována Nadací Sirius
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
Dobrovolnické programy
náhradní rodinné péče II setkání zástupců KÚ OSPOD a NNO
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Rodičovství biologické a pěstounské
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Náhradní formy rodiny. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Transkript prezentace:

Náhradní rodinná péče aneb „Děti patří domů“ Karel a Petra HENNHOFEROVI

SETKÁVÁNÍ NÁHR. RODIN příprava žadatelů na náhradní rodinnou péči: skupiny 5 až 10 párů, rozsah 35 až 70 h, vývojová psychologie, jaké mít postoje k dítěti, jeho biologickým rodičům, zda a kdy říci dítěti o osvojení, vliv dědičnosti a prostředí, negativní okolnosti (psychická deprivace, týrání, drogy, alkohol příprava žadatelů na náhradní rodinnou péči: skupiny 5 až 10 párů, rozsah 35 až 70 h, vývojová psychologie, jaké mít postoje k dítěti, jeho biologickým rodičům, zda a kdy říci dítěti o osvojení, vliv dědičnosti a prostředí, negativní okolnosti (psychická deprivace, týrání, drogy, alkohol víkendové pobyty nabízené Krajským úřadem: v rámci přípravy, po přijetí dítěte víkendové pobyty nabízené Krajským úřadem: v rámci přípravy, po přijetí dítěte víkendové pobyty organizované dobrovolníky víkendové pobyty organizované dobrovolníky jednorázové neformální setkávání náhradních rodičů: ZOO, výlety, „malé“ dětské dny jednorázové neformální setkávání náhradních rodičů: ZOO, výlety, „malé“ dětské dny sdružení pěstounských rodin: Ostrava, Brno,... sdružení pěstounských rodin: Ostrava, Brno,... Fond ohrožených dětí: víkendové pobyty, letní dovolené Fond ohrožených dětí: víkendové pobyty, letní dovolené

PŘÍKLADY SETKÁNÍ Mezivodí 2002: Krajský úřad Čeladná 2004: manželé Novotní

PŘÍKLADY SETKÁNÍ Jižní Čechy – Nová louka: léto 2006, FOD

PŘÍKLADY SETKÁNÍ Malenovice, zima 2006: manželé Novotní

PŘÍNOSY SETKÁVÁNÍ RODIN přednášky odborníků: dětská psychologie, poradenství rodičům, změny legislativy přednášky odborníků: dětská psychologie, poradenství rodičům, změny legislativy sdílení zkušeností náhradních rodičů: s výchovou dětí („živé příběhy“), s úřady sdílení zkušeností náhradních rodičů: s výchovou dětí („živé příběhy“), s úřady sdílení zkušeností dětí např. s rodiči, s hledáním identity sdílení zkušeností dětí např. s rodiči, s hledáním identity zábavný program/odpočinek pro děti i rodiče zábavný program/odpočinek pro děti i rodiče nová přátelství, „nejsme v tom sami“ nová přátelství, „nejsme v tom sami“

HANDICAPY DĚTÍ Děti s postižením Děti s postižením Děti z neúplných rodin Děti z neúplných rodin Děti bez rodičů Děti bez rodičů Děti citově deprimované Děti citově deprimované Děti fyzicky týrané Děti fyzicky týrané Děti ovlivněné alkoholem, drogami Děti ovlivněné alkoholem, drogami......

JAK ŘEŠIT HANDICAPY? Různé aktivity přispívají k podpoře rodin, k rekonstrukci domů a ke zdravému rozvoji dětí, aby mohly zakládat nové rodiny - nové domovy. Různé aktivity přispívají k podpoře rodin, k rekonstrukci domů a ke zdravému rozvoji dětí, aby mohly zakládat nové rodiny - nové domovy. Rodina je jako dům, jako střecha nad hlavou, pod kterou je bezpečí a prostor pro zdravý život. Rodina je jako dům, jako střecha nad hlavou, pod kterou je bezpečí a prostor pro zdravý život. Někdy je potřeba náhradní dům, už není co rekonstruovat. Někdy je potřeba náhradní dům, už není co rekonstruovat.

NÁHRADNÍ vers. BIOLOGICKÁ Co mají tyto rodiny společného? Co mají tyto rodiny společného? V čem se tyto rodiny liší? V čem se tyto rodiny liší?

NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE Zákon o rodině č. 94/1963 Sb. Osvojení (adopce) Osvojení (adopce) Pěstounská péče Pěstounská péče „Hostitelská péče“ „Hostitelská péče“ Profesionální pěstounská péče - nově Profesionální pěstounská péče - nově

STATISTIKY 2009 Kojenecké ústavy, DD pro děti do 3 let:1391 dětí Dětské domovy, vých. a diag. ústavy:7878 dětí Domovy pro děti se zdrav. postižením:1107 dětí Celkem8989 dětí Počet přijatých dětí do zařízení 1966 dětí Počet umístěných dětí 1391 dětí Osvojení (adopce): 500 dětí / > 2000 žadatelů Osvojení (adopce): 500 dětí / > 2000 žadatelů Pěstounská péče: 850 dětí / 750 žadatelů Pěstounská péče: 850 dětí / 750 žadatelů

STATISTIKY 2009

Sociální reforma Významně se týká pomoci soc. slabým rodinám i náhradní rodinné péče. Významně se týká pomoci soc. slabým rodinám i náhradní rodinné péče. Postupné rušení ústavní péče – zvláště pro děti do tří let. Postupné rušení ústavní péče – zvláště pro děti do tří let. Zavádění profesionální pěstounské péče – bude potřeba mnoho nových rodin ochotných přijmout děti na krátkou dobu. Zavádění profesionální pěstounské péče – bude potřeba mnoho nových rodin ochotných přijmout děti na krátkou dobu. Neziskové organizace nabízejí vzdělávání potencionálních profesionálních pěstounů. Neziskové organizace nabízejí vzdělávání potencionálních profesionálních pěstounů.

Hostitelská péče - přínosy Dlouhodobé a opakující se kontakty dítěte žijícího v dětském domově s rodinou (ne biologickou) – náhradní strýc a teta. Dlouhodobé a opakující se kontakty dítěte žijícího v dětském domově s rodinou (ne biologickou) – náhradní strýc a teta. Význam pro děti, které mají objektivně nižší šance na pěstounskou péči – více kontaktů. Význam pro děti, které mají objektivně nižší šance na pěstounskou péči – více kontaktů. Účelem HP je poskytnout dítěti možnost zažít fungování běžné rodiny, především vztahů v ní a možnost navázat citový vztah. Účelem HP je poskytnout dítěti možnost zažít fungování běžné rodiny, především vztahů v ní a možnost navázat citový vztah. Prostor pro zažití úspěchu, rozšíření sociálního prostředí. Prostor pro zažití úspěchu, rozšíření sociálního prostředí. Dlouhodobá psychosociální podpora. Dlouhodobá psychosociální podpora.

Význam NRP péče pro stát Zasazení dětí do přirozeného prostředí (narušení bludného kruhu snížených rodičovských a partnerských kompetencí) Zasazení dětí do přirozeného prostředí (narušení bludného kruhu snížených rodičovských a partnerských kompetencí) Prevence kriminální činnosti. Prevence kriminální činnosti. Ekonomická výhodnost. Ekonomická výhodnost. V případě zájmu o HP se obraťte na. V případě zájmu o HP se obraťte na.

Co může udělat obec pro podporu NRP? Morální podpora vícečetných rodin. Morální podpora vícečetných rodin. Šíření pozitivní atmosféry při přijetí dětí jiného etnika. Šíření pozitivní atmosféry při přijetí dětí jiného etnika. Integrace žáků se spec. vzdělávacími potřebami v místní škole – vypracování individuálního vzdělávacího plánu pro děti se sociálním znevýhodněním. Integrace žáků se spec. vzdělávacími potřebami v místní škole – vypracování individuálního vzdělávacího plánu pro děti se sociálním znevýhodněním. Respitní péče – možnost oddychu pro náhr. rodiny Respitní péče – možnost oddychu pro náhr. rodiny Dobrovolnická pomoc v rodině s více dětmi – pomoc s chodem domácnosti, příprava na vyučování. Dobrovolnická pomoc v rodině s více dětmi – pomoc s chodem domácnosti, příprava na vyučování. Finanční podpora při přijetí dítěte či podpora hostitelských rodin. Finanční podpora při přijetí dítěte či podpora hostitelských rodin. občanské sdružení Děti patří domů –

ZDROJE INFORMACÍ knihy: nakladatelství Návrat, Portál, Samuel knihy: nakladatelství Návrat, Portál, Samuel časopisy: Děti a my (Náhradní rodinná péče) časopisy: Děti a my (Náhradní rodinná péče)

DĚKUJI ZA POZORNOST