Platební instrumenty ZÁVAZKOVÉ II. BEZZÁVAZKOVÉ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Platební podmínky.
Advertisements

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
Nový Občanský zákonník Od
Finanční trhy Finanční trh – specifický trh se specifickým zbožím = penězi Struktura Peněžní trh – především krátkodobé vklady a úvěry (do 1 roku) Kapitálový.
BANKOVNÍ ZÁRUKY Opravte si viz.soubor:prezentace
Zahraniční obchod Dodací podmínky.
Aktivní obchody bank Bankovníctvo a finančníctvo
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Mezinárodní platební styk, vybrané finanční transakce
SYSTEMATIZACE BANKOVNÍCH PRODUKTŮ. AKTIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY
Dokumetární obchody.
SEMESTRÁLNÍ PROJEKT DO PŘEDMĚTU FINANČNÍ TRHY
SEMESTRÁLNÍ PROJEKT DO PŘEDMĚTU FINANČNÍ TRHY
Zajištění a utvrzení dluhu
BANKOVNÍ ZÁRUKY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Bankovní záruky Lukáš Pozník Martin Veverka.
Zahraniční obchod Vývozní operace.
Marketingové řízení zahraničního obchodu Katedra řízení podniku
Hotovostní a bezhotovostní platební styk 1) Význam a formy platebního styku, klady a zápory 2) Hotovostní platební styk 3) Bezhotovostní platební styk.
Monika Franková a Jana Vaňková
Bankovní operace.
Bankovní obchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Obchodní a platební procesy
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Cenné papíry peněžního trhu
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03C3 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníZáří 2012.
Celnictví Celní řízení.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Obchodní a platební procesy
Řízení zahraničních obchodů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_153.
Šeky.
DOKUMENTÁRNÍ AKREDITIV
Placení v ZOB.
DOKUMENTÁRNÍ INKASO.
V ÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM “ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Rizika mezinárodního obchodu
Směnky (Zák. směnečný a šekový č. 191/1950 Sb.)
Obchodní závazkové vztahy
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Mezinárodní platební styk, vybrané finanční transakce
Právní procesy.
Zahraniční obchod III. Dodací a platební podmínky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_93 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
STRUKTURA OBCHODNÍ FAKTURY Hradcová Michaela, Šťastná Veronika, Ustohal Ondřej, Skákalová Jana.
1 Bankovní úvěrové analýzy Banky, úvěrové produkty Průběžný test 1 OtázkyJméno:……………………………………….Skupina:……………………………………. Datum:
Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky ŘÍZENÍ OBCHODU Ing. Pavla Břečková, Ph.D.
Obchodní banky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
Teritoriální setkání Švédsko Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
Platební styk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Uzavírání smluv v zahraničním obchodě. Smlouvy v zahraničním obchodě základ každého obchodního styku, právní úprava: Obchodní zákoník, Občanský zákoník,
Materiál je určen pro 3. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Management napříč kulturami Katedra řízení podniku Téma 6 – platební podmínky, smluvní vztahy.
Téma 8: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk 1. Strategie financování 2. Obchodní úvěr 3. Krátkodobé bankovní úvěry 4. Ostatní zdroje.
JJ Mois Année Možnosti financování aliančních projektů Konference: Aliance a strategická partnerství Praha – 21. dubna 2006.
ZPŮSOBY PLACENÍ – platební styk
Měnové právo II 12. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Struktura obchodní faktury
Téma 6: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze a finanční trh 2.
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
DODACÍ A PLATEBNÍ PODMÍNKA
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Transkript prezentace:

Platební instrumenty ZÁVAZKOVÉ II. BEZZÁVAZKOVÉ Finanční instituce vstupují do smluvního vztahu mezi partnery a přebírají na sebe závazek: ·      dokumentární akreditiv ·      stand-by akreditiv - bankovní směnečný aval ·      bankovní záruka ·      bankovní idemnita  II. BEZZÁVAZKOVÉ Finanční instituce nepřebírají žádné závazky, provádějí pouze finanční operace na základě požadavků smluvních stran. ·      hladký plat ·      dokumentární inkaso ·      směnečné inkaso

Platební instrumenty ABSTRAKTNÍ AKCESORICKÉ bezpodmínečný závazek, který je oddělen od závazku kontrakčního a k jehož plnění ze strany banky musí dojít,jakmile nastanou okolnosti instrumentem pro plnění předvídané. NAPŘ. předložení bezzávazkových dokumentů na podkladě dokumentárního akreditivu. AKCESORICKÉ ručitel může použít v případě uplatnění veškerých námitek hlavního dlužníka z kontraktu. NAPŘ. při platební záruce námitka, že dodané zboží, jehož placení bylo zajištěno akcesorickou platební zárukou, nefunguje.

Platební instrumenty DOKUMENTÁRNÍ NEDOKUMENTÁRNÍ - PLATEBNÍ realizace předpokládá předložení dokumentů (o dodávce zboží) NEDOKUMENTÁRNÍ realizace nepředpokládá předložení dokumentů - PLATEBNÍ plat proběhne prostřednictvím instrumentů (dokumentární akreditiv, inkaso) - ZAJIŠŤOVACÍ v příp. řádného plnění nejsou vůbec použity (bankovní záruky, bankovní avaly směnek,..apod.)

PLATBA V HOTOVOSTI se v zahraničním obchodě již prakticky nevyskytují provize, popř. placení menších částek na veletrzích a aukcích problematické je obstarání měny dovozce musí obstarat zahraniční bankovky, musí je dopravit a odevzdat vývozci. vývozce musí převzatou hotovost ověřit, co do platnosti a pravosti bankovek a složit ji v bance. oba tedy nesou riziko dopravy hotovosti a případných kursových výkyvů, které jsou u bankovek větší než u deviz.

Hladké platy z pohledu banky z pohledu klienta banky DRUHY - došlé hladké platy (např. úhrady ze zahraničí) - vyšlé hladké platy (např. úhrady do zahraničí) z pohledu klienta banky - došlé hladké platy obchodní povahy (např. platy za vývoz) - vyšlé hladké platy obchodní povahy (např. platy za dovoz)

Hladké platy Banka provádějící hladký plat (úhradu) na základě klientova příkazu Banka příjemce po ověření platnosti příkazu provede výplatu příjemci

Dokumentární inkaso bez závazkový platební instrument banka je pouze zprostředkovatelem banka nepřebírá žádné závazky instrument se značnými riziky vhodný pro partnery, kteří si věří nebo se znají velmi často používaný v zahraničním obchodě

Dokumentární inkaso PODSTATA: FORMA PLATEBNÍHO STYKU, PŘI KTERÉ JE VYDÁNÍ DOKUMENTŮ A TEDY I ZBOŽÍ PODMÍNĚNO ZAPLACENÍM NEBO ZAJIŠTĚNÍM PLATBY SPLNĚNÍM JINÝCH PODMÍNEK. DŮVOD POUŽITÍ: Větší jistota než platba v hotovosti nebo hladký plat NEVÝHODY: Pro vývozce – nedává mu jistotu, že zboží bude dovozcem převzato a zaplaceno. Pro dovozce – špatně vyplněné dokumenty nebo jejich úplná absence

Stanovení inkasních podmínek Inkasní příkaz a odeslání dokumentů Dokumentární inkaso POSTUP: Stanovení inkasních podmínek Inkasní příkaz a odeslání dokumentů Předložení dokumentů a úhrada FORMY: Dokumenty proti zaplacení Dokumenty proti akceptaci směnky

Předkládající banka – inkasní Dovozce Dokumentární inkaso ÚČASTNÍCI TRANSAKCE: Vývozce Vysílající banka Předkládající banka – inkasní Dovozce

banka předkládající – inkasní Dokumentární inkaso Oznamuje provedení, účtuje ve prospěch vývozce vývozce banka vysílající Předkládá doklady a inkasní příkaz zasílá doklady a žádá o obstarání inkasa oznamuje provedení a uhrazuje či zprostředkuje jiné plnění banka předkládající – inkasní oznamuje podmínky inkasa Platí inkasní příkaz nebo akceptuje směnku nebo ho plní jinak dovozce

Dokumentární inkaso NÁLEŽITOSTI INKASNÍHO PŘÍKAZU Adresa dlužníka Název a adresa inkasní banky Platební podmínka Dokumenty - dispoziční např.: konosament vydací list skladní list Směnka Zvláštní poznámky Podpůrná adresa zástupce a nebo agenta v zemi určení Odměny a výlohy vysílající a inkasní bance Úhrada Podpis

Dovozní dokumentární inkaso Nakládání banky s dokumenty na podkladě přijatých instrukcí zahraničního příkazce za účelem zaplacení nebo akceptace směnky nebo jiných podmínek. Vydání dokumentů proti splnění podmínek úhrady Podkladem je inkasní příkaz a dispoziční dokumenty Doklady mohou být vydány: Proti zaplacení Proti akceptaci směnky Proti částečnému platu a akceptaci směnky Proti výměně za jiné dokumenty – výměnné obchody Proti jinému inkasnímu úkonu

Dokumentární akreditiv Závazkový platební instrument. Banka se zavazuje k tomu, že poskytne třetí osobě nebo na řad určité plnění na základě písemné žádosti svého klienta. Nejvíce používaný platební instrument v zahraničním obchodě. Minimalizuje většinu rizik plynoucí z podmínek obchodních operací. Ve většině zemí nejsou akreditivní podmínky vymezeny zákonem, jsou součástí podmínek jednotlivých bank, které jsou sjednoceny v „Jednotných pravidlech a zvyklostí pro dokumentární akreditivy“, vydanými Mezinárodní obchodní komorou v Paříži. Patří mezi dokumentární a abstraktní platební instrumenty.

Dokumentární akreditiv Výhody zajišťuje prodávajícímu zaplacení zboží, splní-li všechny požadavky předepsané akreditivem. zajišťuje kupujícímu, že úhrada bude provedena až po splnění podmínek předepsané akreditivem. Nevýhody Váže předem finanční prostředky kupujícímu Vyšší administrativní pracnost ve vyřizování Vyšší výlohy spojené s otevřením akreditivu

Dokumentární akreditiv ÚČASTNÍCI TRANSAKCE: Žadatel o akreditiv - kupující Banka otevírající akreditiv - kupujícího Korespondenční banka - prodávajícího Prodávající - beneficient

Dokumentární akreditiv POSTUP Stanovení akreditivních podmínek Odvolatelný Nepotvrzený neodvolatelný akreditiv Potvrzený neodvolatelný akreditiv Otevření akreditivu Otevírá vždy kupující ve prospěch prodávajícího Podmínky jsou součástí příkazu k vystavení akreditivu, je nutné dbát na přesné údaje vyplývající ze smlouvy s prodávajícím Čerpání (likvidace, výplata)

Dokumentární akreditiv DOVOZCE VYSTAVUJÍCÍ BANKA VÝVOZCE korespondenční banka

Dokumentární akreditiv Omezení odpovědnosti banky Neodpovídají za: Formu a pravost dokumentů, váhu, jakost a hodnotu dodaného zboží, jednání dopravců, pojistitelů,… Následky vzniklé zdržením nebo ztrátami při dopravě zpráv, dopisů, dokumentů,… Následky vzniklé přerušením jejich obchodní činnosti zásahem úřadů, občanskými nepokoji, válkou, … apod.

Dokumentární akreditiv DRUHY AKREDITIVŮ Odvolatelný Neodvolatelný Nepotvrzený neodvolatelný Potvrzený neodvolatelný Remboursní Revolvingový Převoditelný Krytý Nekrytý Stand by akreditiv Back-to-back akreditiv Akreditiv s červenou nebo zelenou doložkou

Dokumentární akreditiv Rozdělení akreditivů podle platebních podmínek Hotovostní Úvěrové Kombinovaný termín akreditivní výplaty

Dokumentární akreditiv Dokumenty používané při platbách Dopravní konosamenty námořní list železniční, silniční, letecké nákladní listy poštovní nebo kurýrní podací lístky náložní listy speditérská zasílatelská potvrzení Dispoziční warrant listy vydací listy Podpůrné inkasní – faktury – obchodní, konzulární, proforma balící listy specifikační listy pojistky certifikáty, atesty veterinární osvědčení,…. apod.

Bankovní záruka Jde o instrument zajišťovací !! upravena v Obchodním zákoníku Obchodní záruka nebo Slib odškodnění použití „Jednotných pravidel pro dokumentární akreditivy“ Jednotná pravidla pro kontraktní záruky dnes nová pravidla vydaná Mezinárodní obchodní komorou v Paříži DEFINICE Bankovní záruka vzniká písemným prohlášením banky v záruční listině, že uspokojí do výše určité peněžní částky podle obsahu záruční listiny, jestliže třetí osoba /dlužník/ nesplní určitý závazek nebo budou splněny jiné podmínky stanovené v záruční listině. Jde o instrument zajišťovací !! slouží u všech instrumentů, vyjma u dokumentárního akreditivu Může být využita nebo nemusí. Záleží na vzniku zajišťovací podstaty záruky.

Bankovní záruka Subjekty bankovní záruky OSOBA POVINNÁ - příkazce k vystavení záruky Ručící banka - banka, která záruku vystavuje OSOBA OPRÁVNĚNÁ -(beneficient ) - v jehož prospěch záruka zní Avizující banka - banka, jejímž prostřednictvím muže být záruka zaslána beneficientovi Potvrzující banka - banka, potvrzující záruku bance příkazce

Bankovní záruka Druhy záruk podle typu ručení akcesorické - vázány na hlavní zaručený závazek - podmínky kontraktu subsidiární (podpůrné) …banka plní až po žádosti k plnění dlužníka solidární ………………...banka může být požádána kdykoliv, aniž byl k tomu dlužník vyzván abstraktní - nejsou vázány na hlavní závazek, plnění je na první výzvu a bez námitek záruky bezpodmínečné záruky s podmínkou (např. předložení dokumentů) podle charakteru závazku platební ručení za splnění platebního závazku dlužníka neplatební ručení za splnění nepeněžních podmínek např. kvalita, záruka za vádium - při soutěžích vypisovaných ministerstvy, korporacemi v různých státech na dodávky zařízení nebo provedení prací Vádium je složená % částka z ceny uvedená v nabídce ve prospěch vypisovatele soutěže pro případ, kdyby se kontrakt nepodepsal. hotovost, šek nebo bankovní záruka

Bankovní záruka Záruky kryté Záruky nekryté Záruky z hlediska klienta Akontační záruka - záruka za zaplacenou akontaci nebo za její část v případě, že prodávající nesplnil určitou podmínku Kauční záruka - záruka za dobré provedení kontraktu - za kvalitu dodávky Záruka za ztracené dokumenty - nejčastěji se jedná o konosamenty Záruka celní - slouží jako celní jistota Záruka soudní - k zaplacení soudních výloh Záruky kryté banka vystavující žádá plné nebo částečné krytí vázáním potřebné částky na účtě dlužníka. Záruky nekryté banka se spokojí s prohlášením banky příkazce, že vyrovná všechny náklady vzniklé z titulu převzetí záruky - protizáruky Záruky z hlediska klienta vydané přijaté

Bankovní indemnita = slib odškodnění Slibující se písemně zavazuje, že nahradí příjemci slibu škodu, jež mu vznikne z určitého jeho jednání, o něž ho slibující žádá a k němuž není příjemce slibu povinen. Používá se prakticky při ztrátě směnky nebo jiného cenného papíru

Děkuji za pozornost ! Šťastné prožití vánočních svátků, hodně dárků a pohody a do nového roku vám všem přeji hodně zdraví, spokojenosti a úspěchů ! Aleš Hes