Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín"— Transkript prezentace:

1 Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín
Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení DUM VY_32_INOVACE_Úč24.13 Ročník Druhý Tematická oblast a předmět Účtové třídy Účetnictví Název učebního materiálu Účtová třída 3 – směnky z pohledu účet-nictví Autor Ing. Lenka Hřibová Datum vytvoření Anotace Tato prezentace slouží jako podklad pro výuku předmětu účetnictví u nástavbového studia podnikání. Žákům osvět-luje pojem směnky z hlediska účetnictví, naznačuje jejich rozdělení a způsoby účtování. Prezentace obsahuje 21 snímků, při jejichž zhotovení byly použity animace.

2 Účtová třída 3 – směnky z pohledu účetnictví
Obsah Charakteristika směnky Směnka v účetnictví Náležitosti směnky Oceňování směnek Základní pojmy Druhy směnek RIMESY – směnky k inkasu TRATY – směnky k úhradě Otázky k opakování Zdroje

3 1. Charakteristika směnky
Převoditelný cenný papír. Má předepsanou formu. Dlužník se zavazuje uhradit svůj závazek věřiteli. Obchodovatelná. Snadná vymahatelnost dluhu. Musí být písemná. Nemusí být na papíře.

4 2. Směnka v účetnictví Platební prostředek – u věřitele na účtu 256 (065), u dlužníka na účtu 322 (478). Cenný papír – eviduje se na účtu 256 nebo 065 podle splatnosti. Zajišťovací prostředek – neúčtují se, evidují se na podrozvahových účtech.

5 3. Náležitosti směnky Označení, že jde o směnku.
Slib nebo příkaz k zaplacení dané částky. Jméno směnečníka. Údaj o splatnosti. Údaj místa platby. Jméno věřitele. Datum a místo vystavení. Podpis výstavce včetně jeho adresy.

6 4. Oceňování směnek Pořizovací cenou (platební prostředek, CP) Směnečnou hodnotou (zajišťovací prostředek)

7 Směnečná částka obsahuje:
Pouze dohodnutou cenu za dodávku (je větší než při běžném placení). Smluvní cenu a úroky.

8 5. Základní pojmy Akcept směnky (přijetí) – podepsání směnky směnečníkem na líci směnky, čímž se zava-zuje ji v den splatnosti uhradit. Výstavce směnky (trasant) – dlužník. Věřitel (remitent) – ten, komu má být zapla-ceno.

9 Směnečník (trasát) – třetí osoba, většinou banka, kde má dlužník svůj účet.
Eskont směnky – odkoupení směnky bankou před dnem splatnosti. Reeskont směnky – následný eskont – ČNB odkupuje od ostatních bank směnky na dobu 90 dnů, pak je opět odprodává zpět bance. ČNB odkupuje směnky vystavené a splatné v ČR, znějící na Kč a jejichž lhůta splatnosti není delší 180 dní.

10 Protest směnky – listina, kterou vyhotovuje notářství (popř
Protest směnky – listina, kterou vyhotovuje notářství (popř. soud), a kterou se úředně potvrzuje, že směnka byla řádně a včas před-ložena k proplacení a nebyla zaplacena. Regres směnky – postih při neplacení. Indosament směnky – převod směnky na ji-nou osobu rubopisem.

11 Aval směnky – zajištění směnky ručitelem.
Avalista – ručitel směnky. Trata – cizí směnka, v níž výstavce vystupuje jako nepřímý dlužník. Rimesa – směnka k inkasu.

12 a) Podle způsobu vystavení:
6. Druhy směnek a) Podle způsobu vystavení: Vlastní – výstavcem je dlužník (odběratel), který se zavazuje, že věřiteli (dodavateli) zaplatí určitou částku na směnce uvedenou. Směnečné prohlášení začíná slovy „Za tuto směnku zaplatím ……...“ Cizí – výstavce přikazuje směnečníkovi, aby zaplatil ve stanovené době směnečnému věřiteli danou částku. Figuruje zde formulace: „Zaplaťte za tuto směnku na řad můj vlastní ………“

13 (vztah mezi věřitelem a dlužníkem):
b) Podle účetnictví (vztah mezi věřitelem a dlužníkem): Směnka k inkasu (rimesa) – směnka k úhradě po-hledávky. Směnka k úhradě (trata) – směnka k úhradě zá-vazku.

14 7. RIMESY – směnky k inkasu
Evidují se na účtu 256 – Dluhové cenné papíry se splatností do 1 roku. V případě dlouhodobých směnek se použije účet 065 – Dluhové CP držené do splatnosti. Nominální hodnota směnky se navýší o úrok, který je vlastně poplatkem za pozdější platbu. Tento úrok se účtuje na účtu 662 a souvztažně na analytickém účtu 256/2.

15 6.. Tržby 311 – Odběratelé 256/1 – Dluhové CP 221 – B. účet
Tržba bez DPH Úhrada směnkou Zaplacení směnky VYFA VUD BV DPH z tržby VYFA – Úroky /2 – Dluhové CP – úrok Úrokový výnos Zaplacení směnky VUD BV

16 Eskont směnky – provádí se u směnek k inkasu.
256/ – Pohl. za esk. CP (461) 1) Směnka k eskontu ) Úhrada směnky dluž a) Eskontní úvěr VUD BV, avízo BVU 562 – Úroky 2b) Diskont ze směnky BV

17 8. TRATY – směnky k úhradě ,131,042 3) Úhrada směnkou a) Úhrada směnkou a) Cena bez DPH BV VUD DOFA 343 1b) DPH z ceny DOFA 562 2b) Úrok ze směnky VUD

18 9. Otázky k opakování 1. Co je to směnka?
Převoditelný, obchodovatelný CP v předepsané formě. 2. Ve které účtové třídě se směnky účtují? Účtová třída 2 a 3, podle druhu směnky. 3. Jaký je rozdíl mezi směnkou vlastní a cizí? Na vlastní směnce je slib k zaplacení, na cizí směnce je příkaz k zapla-cení směnečné částky.

19 4. Jaký je rozdíl mezi rimesou a tratou?
Rimesa je směnka k pohledávce, trata je směnka k úhradě dluhu. 5. Co je to eskont směnky? Vysvětli. Jde o odkoupení směnky před dnem splatnosti obchodní bankou, která tím vlastně firmě poskytne eskontní úvěr. 6. Co zahrnuje směnečná hodnota? Hodnotu původní faktury a úrok. 7. VUD – úhrada DOFA směnkou. 321/322; 562/322.

20 8. VUD – úhrada VYFA směnkou.
256.1/311 9. Předpis úroku z rimesy. 256.2/662 10. VUD – směnka k inkasu byla eskontovaná obchod-ní bankou. 313/256.1 11. BV, BVU – banka poskytla firmě eskontní úvěr. 221/232

21 10. Zdroje Texty jsou tvorbou autora.
Štohl, P. Učebnice Účetnictví 2013 – 2. díl vyd. Znojmo: Vzdělávací středisko Ing. Pavel Štohl, ISBN


Stáhnout ppt "Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín"

Podobné prezentace


Reklamy Google