B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. Typy vědeckých sdělení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy redakční práce
Advertisements

Informace o bakalářské SZZ – anglický jazyk  Státní závěrečná bakalářská zkouška má tři části:  jazyková zkouška – písemná a ústní (AJ6)  obhajoba bakalářské.
Jak psát SOČ Seminář DDM Praha 6. ledna 2010 Lenka Krejčová Doplnil poznámkami: Č.Kodejška -Ne pouze kompilát -Vlastní projekt,
3.1. Typy vědeckých sdělení a periodik ústní forma - víceméně nezávazná forma sdělení, nezakládá prioritu sdělení formou semináře či přednášky na konferenci.
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK SciVerse - plnotextové vyhledávání.
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK Jak připojit přenosný počítač do.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
E-VŠKP v roce 2006 na Přírodovědecké fakultě UK v Praze Na PřF UK se řeší problematika e-VŠKP v rámci rozvojového projektu UK na rok 2006 „Archivace a.
NÁZEV PRÁCE (musí být stručný, výstižný, měl by obsahovat jednoznačné výrazy a slovní spojení) Název školy Jméno autora, třída, místo a rok zpracování.
Jak psát seminární práci
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
2005 Šablona eVŠKP - titulní list ÚVOD  Definice doporučené šablony  Soubor s přednastavenými styly, strukturou, designem  NEREÁLNÉ problémy.
PŘÍPRAVA METODICKÉHO POKYNU REKTORA VŠSS KE ZPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÝCH PRACÍ Zpracování diplomové bakalářské práce.
Pokyny pro vypracování maturitní práce
Závěrečné seminární práce 9. ročník 2014/2015
5. Prezentace výsledků vědecké práce
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Ročníková práce Závěrečná práce e-learningového kurzu ICT technologie a jejich využití v práci učitele 2. stupně a v dalším rozvoji jeho profesních kompetencí.
Metodický kurz k Bakalářskému projektu 1 Diplomovému projektu 1
Koordinátoři ICT Organizační informace
Jak psát projekt a bakalářskou práci. Termíny Dnes : Zadání projektu : odevzdání projektu : zveřejněn rozpis prezentací Týden
Seminární práce Postupy pro školní rok 2014/2015.
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, ph.d.
Praktické základy vědecké práce (B130P16) Zajišťuje: Katedra experimentální biologie rostlin Stav předmětu: vyučován Rozsah v ZS: 0/2 Z (hodiny/týden)
PSY 475 V ĚDECKÁ KOMUNIKACE Hana Macháčková Lenka Dědková Věra Kontríková Jan Šerek.
Diplomový seminář pro studenty ITaM B. Miniberger LS 2013.
5.5. Vědecká publikace - hlavní výstup vědecké činnosti - spolu s patenty, nedá se kombinovat obojí - předmět duševního vlastnictví - jednu skutečnost.
SO – studijní opora podpora výuky BSe a DSe LS2012
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
5. Prezentace výsledků experimentální práce
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK iHOP - plnotextové vyhledávání Pubmed.
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. Základní dělení 3.1.
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. Nezbytnost průběžného.
Absolventská práce.
Úvod do psychologie PhDr. David Kuneš, Ph.D
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
BAKALÁŘSKÝ SEMINÁŘ Obhajoba BP.
Úvod do studia Strategie vyhledávání zdrojů Robert Zbíral.
Veřejné zdravotnictví 2. ročník
1. SETKÁNÍ Bakalářský seminář. Cíle bakalářského semináře Hlavní cíl: seznámit se strukturou a hlavními požadavky na BP Formální náležitosti zadání a.
3. Odborná literatura, její zdroje na Internetu a PřFUK B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK
Odborné a vědecké práce Brno 12. března Odborné a vědecké práce Zpráva o semestrálním projektu Závěrečná práce Bakalářská a diplomová práce Disertační.
3. Odborná literatura, její zdroje na Internetu a PřFUK
5. ročník Mg. studia do podání přihlášky ke SZZ do odevzdání diplomové práce v tištěné a elektronické formě.
Případová studie Seminář 2014.
S využitím prezentací Mgr. Pavlíny Mazáčové, Ph.D.:  Jak napsat dobrý odborný článek  Tvorba odborného textu.
Struktura bakalářské práce
Ekonomika veřejného sektoru
METODICKÝ SEMINÁŘ Psaní závěrečné práce STUDIJNÍ PROGRAM: U Č ITELSTVÍ VŠEOBECN Ě VZD Ě LÁVACÍCH P Ř EDM Ě T Ů.
Rešerše. Bibliografické databáze Web of Science ISI Web of Knowledge – WoS + Journal Citation Report Placené – PřF MU je uživatelem Bibliografická citace.
Název maturitní práce Jméno autora práce, ročník Jméno vedoucího a oponenta Logo školy.
BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A DŮLEŽITÉ INFORMACE. Bakalářská práce odborný text zpracovaný na téma dokladem toho, že student porozuměl teoretickým poznatkům Každá.
Bakalářská práce Zbyněk Svozil. Charakteristika bakalářské práce Bakalářská práce je v bakalářských studijních programech nejzávažnější písemnou prací,
Ekonomika veřejného sektoru František Svoboda, Konzultační hodiny: čtvrtek, 13-15, kancelář 414
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Informační prameny I. část
5. Prezentace výsledků vědecké práce
Závěrečné seminární práce 9. ročník 2016/2017
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Ekonomika veřejného sektoru
3. Odborná literatura, její zdroje na Internetu a PřFUK
5. Prezentace výsledků vědecké práce
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Institucionální akreditace
Kreditní systém studia
Kurz 1FU191 Metodologický seminář
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Transkript prezentace:

B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. Typy vědeckých sdělení a periodik (připomenutí z kap. 3.1.) - abstrakt ústního či plakátového sdělení - nepodléhají recenznímu řízení, publikovány samostatně v knize abstrakt či jako speciální číslo časopisu - původní sdělení - univerzální komunikační nástroj, může mít více forem, snaha o standardizaci stylu - přehledný článek - shrnutí již publikovaných skutečností s novými interpretacemi 5. Prezentace výsledků experimentální práce - monografie, kniha - souhrn výsledků a zkušeností s delší časovou platností, nejde o původní výsledky - popularizační článek či kniha - není plnokrevným vědeckým sdělením - bakalářské, diplomové, disertační a habilitační práce - „tlustospisy“ či souhrny publikovaných prací, jejich účelem je získání akademické či vědecké hodnosti

B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D Bakalářská práce 5. Prezentace výsledků experimentální práce - literární rešerše - může ale nemusí být doplněna o experimentální část - pokyny k vypracování bakalářské práce - jsou jednotné v rámci celé biologické sekcebiologické sekce

B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. 5. Prezentace výsledků experimentální práce 5.1. Bakalářská práce - odpovědný je student - školitel je jen poradce - základní zadání je literární rešerše - tato je i nejvíce hodnocena, výsledky omezeně možné Pojetí a rozsah: - práce má prokázat schopnost studenta zpracovat vědeckou literaturu - hodnotí se zejména komplexnost pohledu, schopnost činit závěry a zobecnění a stylisticky se vyjadřovat v tzv. vědeckém stylu. O něm více např. zde ( Asi nejlepší průvodce psaním ve vědeckém stylu v angličtině: William Strunk Jr. - The Elements of Style, volně na Google books či zde v pdf. Google bookspdf - nestačí pouze údaje z knih či učebnic - omezit sekundární citace - pokud ano, tak je dobře vyznačit je jako přejaté, mohou představovat potenciální risk v důvěryhodnostipotenciální risk - lepší je téma spíše užší - dává možnost zpracovat ho do hloubky, důležitý je i vlastní úsudek - jazyk čeština, slovenština a angličtina

B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. 5. Prezentace výsledků experimentální práce 5.1. Bakalářská práce - délka stran - neměla by být delší než 40 stran, řádkování 1,5, okraje okolo 2,5 cm, minimálně 70 znaků na řádek - abstrakt - v češtině i angličtině, max znaků - má jednoznačně vystihovat jaký cíl se rešerší sledoval Struktura bakalářské práce: - klíčová slova slov, jak v češtině tak v angličtině, musí vystihovat zaměření práce - úvod - představení problému o kterém práce pojednává s krátkým shrnutím historického vývojem a současného stavu, je vhodné říci, proč je rešerše aktuální právě v této době, proč by se o ní měl čtenář zajímat právě teď - vlastní rešerše - hlavní a nejobsáhlejší část bakalářské práce spočívající ve zpracování původních literárních poznatků, konfrontaci různých pohledů pro a proti, upozornění na případné nedostatky studií a zdůraznění nosných literárních informací.

B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. 5. Prezentace výsledků experimentální práce 5.1. Bakalářská práce Struktura bakalářské práce: - vlastní práce - pokud již existují výsledky experimentů, které přispívají k popisované problematice, dají se využít. Rozhodně však nesmí objemem přesahovat literární rešerši. Nejlepší je zařadit do textu spíše odstavec popisující jakým způsobem hodlá student danou problematiku rozvíjet. - přehled použité literatury - formát citací není určen závazně, lze se však přidržet formy např. určitého časopisu, či využít modul „Jak správně citovat“ na stránkách SVI ( - rozhodně je doporučeno využít osobní databázi referencí (MyEndNoteWeb) - přílohy, obrázky - je lépe je přímo zařadit do textu, než nakonec Práce se odevzdává jak v tištěné podobě, svázaná, ve dvou exemplářích, tak i v elektronické podobě jako jediný pdf soubor na CD/DVD.

B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. 5. Prezentace výsledků experimentální práce 5.1. Bakalářská práce Oponentské řízení: - vyžadován jeden oponentský posudek a posudek školitele - oponenta navrhne garantující katedra z okruhu relevantních interních nebo externích odborníků. Oponenty mohou být i doktorští studenti PřF UK. - existují pokyny pro psaní posudku – student se nemusí obávat různorodosti - práce, oponentský posudek a posudek školitele jsou před obhajobou zveřejněny dle instrukcí garantující katedry a jsou k dispozici před obhajobou

B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. 5. Prezentace výsledků experimentální práce 5.1. Bakalářská práce Obhajoba bakalářské práce: - veřejná prezentace - přítomnost oponentů a školitelů výhodou, nutná účast hodnotící komise složené z minimálně 3 členů z různých kateder, často více členů, celková doba na jednoho studenta nesmí přesáhnout 30 minut - části obhajoby - prezentace bakalářské práce studentem (text prezentace může být dle volby studenta anglický nebo český/slovenský, vlastní ústní sdělení studenta i veškerá ústní komunikace při obhajobě jsou však v češtině/slovenštině). - čtení oponentských posudků oponentem a školitelem - odpovědi na otázky oponenta - stručná diskuse a otázky z pléna - hodnocení práce členy komise - probíhá na uzavřeném zasedání a práce se hodnotí klasifikačními stupni v běžné škále výborně - velmi dobře - dobře - neprospěl(a).

B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. 5. Prezentace výsledků experimentální práce 5.1. Bakalářská práce - nedostatečný či naopak příliš velký počet literárních citací, ze kterých se při psaní vychází. Příliš malý počet vede při snaze dodržet stránkový limit k neodvratnému opisování celých vět, příliš velký počet je naopak překážkou srozumitelnosti výsledného textu. Čím více literatury se podaří studentovi strávit, tím lépe. K utřídění mnoha skutečností lze využít přehledné články, knihy a hypertextové informační databáze typu ihop-net.ihop-net. Některé nešvary a naopak dobré příklady: Výhodné je seminární práce vypracovávat v anglickém jazyku, pokud to samozřejmě jde. Předejde se tak problémům s překládáním některých výrazů do češtiny a anglikanismům ( - nepřesnosti v uvádění citací - je potřeba vždy vystihnout co daná práce přináší nového a proč vlastně je vhodné ji citovat. Velmi hojně (a to nejen u bakalářských prací) se stává, že citace dané práce je uvedena kvůli skutečnosti, která z této práce vůbec nevyplývá. To je dáno buď ignorací či nepochopením textu. - jednotlivé katedry mívají předepsány určité modifikace pokynů pro svůj obor ( Je vždy výhodné když je bakalářská seminární práce jakýmsi předstupněm práce diplomové a může tvořit základ jejího literárního přehledu.