Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kreditní systém studia

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kreditní systém studia"— Transkript prezentace:

1 Kreditní systém studia

2 Úvod Kreditní systém studia oproti ročníkovému přináší některé výhody:
umožňuje studentovi rozhodovat se o své studijní zátěži, umožňuje vytvořit individuální studijní plán, umožňuje prohlubovat a rozšiřovat základní studijní program, umožňuje po nesplnění některé studijní povinnosti postoupit do dalšího roku studia (v kreditním systému se nepropadá).

3 Základní dokumenty Studijní a zkušební řád JU, web, Chytrá knížka str. 182 kreditní systém na PF JU, web, Chytrá knížka str. 36 studijní plán oboru, Chytrá knížka

4 Principy kreditního systému
Každý předmět je ohodnocen určitým počtem kreditů, které vyjadřují míru náročnosti předmětu. Standardní studijní tempo je 30 kreditů za semestr, minimální studijní tempo je 20 kreditů za semestr. Získání určitého počtu kreditů v předepsané skladbě je podmínkou pro zápis do dalšího roku studia a pro úspěšné ukončení studia.

5 Úspěšné uzavření studia
Podmínkou uzavření studia není absolvování počtu studijních let, ale získání předepsaného počtu kreditů v předepsané skladbě a složení předepsaných zkoušek do doby dané maximální délkou studia (N + 2 u bakalářských studií a navazujících magisterských studií, N + 3 u tzv. dlouhých (pětiletých) magisterských studií).

6 Obsah studia oboru Obsah oboru je dán studijním plánem, který zahrnuje předměty A – povinné – student je povinen je absolvovat. B – povinně volitelné – jsou seskupeny do bloků a je předepsáno minimální množství kreditů, které je student povinen z bloku v průběhu studia získat. C – výběrové – student jimi doplňuje kreditovou hodnotu nutnou pro absolvování studia. Za výběrový je považován kterýkoli další předmět vyučovaný na PF nebo i na jiné fakultě JU.

7 Identifikace předmětu
Předměty jsou uvedeny v učebních plánech, rozděleny jsou do semestrů a představují doporučený průchod studiem, na nějž se staví centrální rozvrh. Zkratka předmětu KAJ/AJZ1 Název předmětu Anglický jazyk 1 + Počet kreditů 6 Rozsah výuky 0+4 Zakončení Zk Doporučený rok 1 Doporučený semestr ZS

8 Sylabus předmětu V sylabu je dále uvedeno: jméno garanta
nastavení kapacit cíle předmětu požadavky na studenta přehled probírané látky studijní literatura seznam podmiňujících a vylučujících předmětů získané způsobilosti vyučovací metody hodnotící metody seznam programů, v nichž je předmět zařazen

9 Organizace studia Student je povinen získat stanovený počet kreditů:
za 1. semestr (kontrola po 5. březnu 2010) za dva po sobě následující semestry, za čtyři po sobě následující semestry, za etapu, za celé studium.

10 Osobní studijní plán Student si jej vytvoří u předzápisu.
Na každý AR si musí zapsat předměty A, B a C alespoň za 40 kreditů. Data předzápisu jsou uvedena v harmonogramu AR. Student předzápis provádí prostřednictvím počítače s nainstalovanou databází STAG a připojeného k síti, nebo prostřednictvím internetu Po korekcích na katedrách se student zapisuje u své studijní referentky. Účast u předzápisu i zápisu je povinná.

11 Nesplnění předmětu Nepodaří-li se absolvovat některý A předmět, může si jej student zapsat ještě jednou (celkem nejvýše dvakrát). Stejně tak B předmět může zapsat ještě jednou, nebo si místo něj zapsat jiný z téhož bloku. C předmět netřeba zapisovat znovu. Možno zapsat kterýkoli jiný. Výběrovými předměty student doplňuje povinné penzum kreditů nutných k úspěšnému absolvování studia.

12 Etapy studia Bakalářské obory se nečlení na etapy, studium je uzavřeno SZZ s obhajobou bakalářské práce. „Dlouhý“ magisterský obor Učitelství pro 1. st. ZŠ se člení do 2 etap. Standardní délka 1. etapy jsou dva roky a je ji nutno uzavřít do dvou let od uplynutí její standardní doby. Standardní délka 2. etapy jsou 3 roky a etapa je uzavřena SZZ, a obhajobou diplomové práce.

13 Hodnocení studia Kredity jsou studentovi uděleny za úspěšné absolvování předmětu. Počet získaných kreditů hodnotí kvantitu studentovy práce. Klasifikace u předmětů zakončených zkouškou hodnotí kvalitu studentovy práce. Za každý AR se vypočítává tzv. vážený studijní průměr. (Chytrá kniha str. 39 nahoře) Klasifikace je pětistupňová: 1, 1-, 2, 2-, 3. Zkoušku lze konat nejvýše třikrát (jeden řádný a dva opravné termíny). Za předměty zakončené zkouškou, které student zapsal, ale neabsolvoval, se do VSP započítává známka 4 (nevyhověl)

14 Důvody pro ukončení studia
Jsou specifikovány v čl. 27 Studijního řádu a jsou to zejména: Nesplnění podmínek 1. semestru. Získání méně než 40 kreditů za jeden rok studia. Získání méně než 80 kreditů za 4 po sobě jsoucí semestry. Překročení VSP 3,4 za akademický rok. Překročení časových limitů pro 1. etapu nebo pro celé studium.

15 Aktuální informace Každý měsíc aktualizované informace na www stránkách Proděkan pro studium (odkaz z domovské stránky Pedagogické fakulty JU) Studijní agenda - IS STAG Opatření děkanky Opatření proděkana


Stáhnout ppt "Kreditní systém studia"

Podobné prezentace


Reklamy Google