KAŠNY MUŽSKÉ SOCHY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Svatý Václav – místa a památky spojené s jeho jménem
Advertisements

Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí . Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované.
VY_32_INOVACE_ZIK_III-2_17
VY_32_INOVACE_ICT2.5_3-50 Anotace
Naše trasa Brána Matky Boží (A) • je typickým symbolem města • jedinou zachovanou z původních pěti bran • vznikla v 2.pol. 13.století • byla často upravovaná.
6. ročník – opakování vlastivědy ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
OLOMOUCKÁ NÁMĚSTÍ Dodnes nevím, jestli
a zlatě korunovaná orlice se zlatou zbrojí
Státní symboly České Republiky
Souhvězdí.
Antické umění Starověké Řecko.
Baroko v Čechách Sochařství 1. část
Státní symboly České republiky
SVITAVY.
KŘESŤANSKÁ ANTIKA, RANĚ KŘESŤANSKÉ UMĚNÍ
Karlův most Jakub Kořínek VI.S. Logo cestovky Co je to Karlův most??? Karlův most je nejstarší stojící most přes řeku Vltavu v Praze a druhý nejstarší.
PRAHA - hlavní město České republiky.
Památky a historie města Olomouce
T ATO PREZENTACE JE HRAZENA Z PROJEKTU : Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
BAROKO v Novém Jičíně a okolí. BAROKO v Novém Jičíně a okolí.
Vizovice Eliška Kratinová.
Zde vás seznámíme s pár památkami celého USA ( s t r u č n ě )
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ STÁTNÍ SYMBOLY
Historické památky v Lokti Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
ZNAK MĚSTA PLZEŇ.
Procházka historií a současností města Karviné
PO ŠKOLE DO ŠKOLY Projekt OPVK č. CZ.1.07/1.1.32/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Státní symboly ČR 4. ročník
Chráněná území v Olomouci a okolí
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ALEGORIE VODY - Ženské sochy
Brno Krajské město Jihomoravského kraje. Více než 400 tisíc obyvatel.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Kulturní památky UNESCO České republiky – 1. část
 Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky  Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Státní symboly České republiky
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_13_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
Olomouc.
„chrám všech bohů“ Řím Martovo pole
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Vytváří se „kobercový styl“ – motivy ptáků, lvů, sfing, bájných fénixů, květinové vzory – černé a tmavě červené na světlejší podklad.
KARLŮV MOST.
SLOH – popis statický popis uměleckého díla
Stavby Karla IV. ANEB JAKÝ BYL KRÁL KAREL IV.. Obsah Kdo to Karel IV. vůbec byl? Univerzita Karlova Karlův most Karlštejn Nové město Chrám svatého Víta.
Pozdně gotická architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
PAMÁTKY UHERSKÉHO BRODU Hana Mandincová.  Město Uherský brod je jedno z nejstarších sídel jihovýchodní Moravy.  Jeho bohatá historie utvářela ráz města.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Památky.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
MÁME RÁDI PARDUBICE. Aneta Divišová, Klára Römerová 8. A Pernštýnské náměstí.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.

Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
SEZNÁMIT ŽÁKY SE STÁTNÍMI SYMBOLY ČESKÉ REPUBLIKY VÝUKOVÝ MATERIÁL ANOTACE.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
ITÁLIE KOLOSEUM.
Juditin most Byl ve výstavbě roku První kamenný most
Pozdně gotická architektura v Čechách
SOCHA SVATÉHO VÁCLAVA.
OLOMOUC – SLOUP SE SOUSOŠÍM NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE
Pomocné vědy historické
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Královské město Rakovník
Olomoucká náměstí- Horní a Dolní - březen 2011.
LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance
Transkript prezentace:

KAŠNY MUŽSKÉ SOCHY

Neptunova kašna Herkulova kašna Samsonova kašna Jupiterova kašna Caesarova kašna Kašna sv. Václava Kašna v Novém Boru Arionova kašna

Neptunova kaŠna Socha Neptuna drží trojzubec dolů, aby uklidňoval moře a chránil Olomouc. Rok dokončení: 1683 Umístění: kašna stojí na Dolním náměstí. Dříve na místě stála kaple svaté Markéty. Autoři: gdaňský sochař Michael Mandík vytvořil sochu a olomoucký kameník Václav Schüler vytvořil vodní nádrž a schodiště Neptunova kašna na Dolním náměstí je první a nejstarší ze souboru šesti olomouckých barokních kašen. Původně šlo o účelová zařízení – nádrže na vodu. Všech šest postupně zhotovovaných kašen bylo s mimořádnou citlivostí rozmístěno v nejfrekventovanějších komunikačních bodech na území historického jádra města. Jednotou doby vzniku i množstvím patří olomoucké kašny k evropským unikátům

Herkulova kaš na Popis: Herkules bojuje s lernskou hydrou. Má v pravé ruce kyj (původně měl meč) a v levé ruce má štít s orlicí jako symbolem města Olomouce. Rok stavby: 1687-1688 Umístění: původně byla na místě dnešního sloupu Největější Trojice, od roku 1716 je na Horním náměstí před orlojem Autoři: (Stejní autoři jako u Neptunovy kašny) gdaňský sochař Michael Mandík a olomoucký kameník Václav Schüler Druhá nejstarší Olomoucká kašna – kašna Herkulova na Horním náměstí – byla podobně jako její předchůdkyně (Neptunova kašna na Dolním náměstí) vytvořena autorskou dvojicí gdaňský sochař Michael Mandík a olomoucký kameník Václav Schüler. Ústřední mytologická postava bájného antického hrdiny byla zhotovena čtyři léta po kašně nejstarší – v roce 1687. Celá kašna pak byla dobudována na jaře roku následujícího.

Samsonova kaš na Samsonova kašna (z let 1721-1727) je barokní kašna stojící na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Je jednou z největších svého druhu v zemi a představuje významnou pámatku a symbol města

Jupiterova kaš na Popis: Římský bůh Jupiter metá blesky, u nohou má orlici. Socha stojí na ozdobném podstavci a v rozích jsou hlavy lvů, které tryskají vodu. Voda tryská také z květů na stěnách podstavce. Rok dokončení: 1707 Umístění: na Dolním náměstí Autor původní sochy sv. Floriána: Václav Render (socha je dnes přemístěna na nádvoří ve Skrbeni) r. 1735 přestavěna - autor: tyrolský sochař Filip Sattler

Caesarova kaš na Popis: Největší olomoucká kašna. Jezdecká socha římského císaře Gaia Julia Caesara, dva muži se štíty a pes. Jezdecká socha je zhotovena podle Berniniho sochy Konstantina Velikého ve Scala Regia ve Vatikáně. Rok dokončení: 1725 Umístění: na Horním náměstí Autor kašny: Václav Render Autor sochy: Jan Jiří Schauberger

Kaš na sv. Václava Na jednom stupni, dnes v úrovni náměstí, je kašna v podobě žulové čtvercové nádrže s okosenými rohy, s vystouplým širokým pruhem, obíhajícím po celém obvodu stěnu a profilovanou svrchní římsu. Uprostřed na hranolovém podstavci je komolý žulový jehlan, zakončený výrazně, ale jednoduše profilovanou hlavicí a krycí deskou, na níž na nízkém soklíku stojí socha knížete Václava. Postava v kontrapostu, v brnění, v plášti a knížecí čepici, levicí se opírá o štít, pravice vysunuta vpřed, ale bez praporce, původně kovového na dřevěném ráhnu, který zmizel. Do poloviny výšky komolého jehlanu je instalována trubka s otvory, obtáčející podstavec, určená k tryskání vody do kašny. Na vnitřní straně štítu nápis: „1867: Přeštickým dr. Brauner (model Veselý v Praze provedl Blažek v Litomyšli)“. Z materiálů Státního památkového ústavu v Plzni připravila Věra Kokošková. (zdroj Přeštické noviny, ročník VI., říjen 2000, strana 5)

Socha rybář e drž ícího kapra ze kterého st ř íká voda do kaš ny Nový Bor

Arionova ka š na Už v roce 1751 navrhl kašnu Ariona s delfínem sochař Jan Antonín Richter. Kašna se však své realizace dočkala až v roce 2002. Autorem moderně pojaté novodobé Arionovy kašny na Horním náměstí je olomoucký rodák, architekt a sochař Ivan Theimer (1944). Hlavní motivy kovového sousoší Arionovy kašny jsou: -    želva s obeliskem na krunýři s obrazy z olomoucké historie -    básník Arión, který se podle řecké pověsti vrhl před lupiči z lodi do moře a jehož potom zachránil bohem Apollónem vyslaný delfín. Na básníkově těle najdete několik rybek, které naznačují, že Arión právě s delfínem vyskočil z rozbouřeného moře -    dvě menší želvy, na nichž stojí chlapec a dívka držící rybky, ze kterých tryská voda

Vypracovaly : Karina Petříková a (Sandra Slepitschková)