Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Olomoucká náměstí- Horní a Dolní - březen 2011.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Olomoucká náměstí- Horní a Dolní - březen 2011."— Transkript prezentace:

1 Olomoucká náměstí- Horní a Dolní - březen 2011.
Olomouc má ve znaku červeno-stříbrně šachovanou orlici, je symbolem Hanácké metropole více jak 700let. ANKO 2011

2 Spisovatel Albert Camus,1937
Dodnes nevím, jestli t e n Olomouc nebo t a Olomouc.Rmoutí mne to,protože jsem si vzal do hlavy,že bych měl znát pohlaví města … Město je jiné v noci,kdy pod ním teče Morava a nad ním Mléčná dráha, je jiné ve dne , kdy slunce bije do omítek, na jaře, kdy i vody jsou zelené, a docela jiné na podzim, kdy platí bronzovými penízky, nebo v zimě, ozdobené vánocemi. Básník Jan Skácel,1968 Olomouc.Líbezné a volné moravské roviny.Trpké Švestky a tklivé dálky. Spisovatel Albert Camus,1937

3 Historické centrum s radniční věží a mořickým chrámem- pohled ze zvonice kostela sv.Michala.

4 Horní náměstí, honosný dům U černého psa a Caesarova kašna

5 Detaily portálu domu U černého psa.

6 Budova Krajinské lékárny,Horní náměstí

7 Horní náměstí-vpředu Herkulova kašna (sochař
Michaela Mandlík, ),vzadu Edelmannův palác s pamětní deskou na paměť nejlidovějšího rakouského vojevůdce maršála Radeckého.Do Olomouce nastoupil v roce jako generál kavalerie a velitel pevnosti.

8 Edelmannův palác. Byl vybudován v letech 1572- 1586 ve stylu italské renesance. Portál zadního vchodu Od Mořického chrámu.

9 Prombergův dům na rohu Horního nám.,
původně renesanční,přestavěn v r.1908.Nakladateli Prombergovi se říkalo moravský Kramerius.

10 Nejznámější olomoucká Cesarova kašna,
mistrovská práce sochaře J.J.Schauenber-gera z r.1725.

11 Petrášův palác Ve dvoře této stavby byly archeologicky zjištěny zbytky hospodářské stavby z pol.13.stol.Rozsáhlou přestavbou po roce 1725 vznikl dvoupatrový barokní palác, kde byla v roce 1746 založena Josefem,svobodným pánem Petrášem „Společnost nepoznaných učenců v rakouských zemích“.

12

13 Petrášův palác ,vpředu spodní část sloupu Nejsvětější Trojice

14 Sloup Nejsvětější Trojice
Olomoucký čestný sloup Nejsvětější Trojice je vůbec největším seskupením barokních soch v rámci jedné skulptury ve střední Evropě. Měří 35 metrů. Ve jeho spodní části se nachází kaple. Výzdobu tvoří 18 soch světců, 12 figur světlonošů, 6 reliéfů s polopostavami apoštolů, dále sousoší Nanebevzetí Panny Marie umístěné ve střední části sloupu a vrcholové sousoší Nejsvětější Trojice. Obě sousoší jsou měděná a pozlacená. Budování sloupu prosadil kameník Václav Render. Ten stavbu od roku 1716 řídil i platil. Do své smrti vybudoval první patro s kaplí. Dokončení sloupu trvalo do roku 1854, kdy jej za přítomnosti císařovny Marie Terezie a jejího muže Františka I. Lotrinského vysvětil olomoucký biskup Troyer. V roce 2000 byla stavba zapsána na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

15

16

17 RADNICE – jižní strana s arkýřem.

18 Radnice – pozdněgotický
arkýř kaple sv.Jeronýma Dole: „Žebravý mnich“,údajně mistr kameník,který natahuje ruku,aby mu radní zaplatili honorář.

19 Východní strana radnice s lodžií z roku 1591. Znaky na poprsnici – zleva císařský znak,Uhry,Čechy,Rakousky,Morava,Slezsko,uprostřed znak Olomouce

20 Radnice, pozdně gotic- ké znaky na západním Průčelí Schodiště.

21 Radnice : Zavěšený muž –Sigmund Freud,plastika od Davida Černého(autora
Entropy v Bruselu) v rámci výstavy olomoucké galerie Mona Lisa v r.2010.

22

23

24 Arionova kašna na Horním náměstí před radnicí.
Velikost kašny je dána impozantní vanou o průměru 11 metrů z maletínského pískovce(spoluautorkou je italská architektka Angela Chiantelli).Okolo je 16 kamenných odrazníků.Ve střední části dominuje želva která nese na krunýři obelisk,adorující řeku Moravu a hanáckou metropoli. V pravé polovině se tyčí vzhůru mohutný delfín jehož se pevně drží Arion.Všechny části jsou z patinovaného bronzu,podstavec delfína z indické červené žuly.

25 Arionova kašna-byla odhalena v září 2002
Arionova kašna-byla odhalena v září 2002.Autoremsochařské výzdoby je Ivan Theimer,malíř a sochař,který v Olomouci strávil třetinu svého života. Po odchodu v roce působí převážně v Paříži a je autorem řady monumentálních děl (želvy pro Grenobl, obelisk pro Elysejský palác,Památník deklarace lidských práv Paříži,pomník J.A.Komenského v Uherském Brodě. Ve střední části vany dominuje velká želva z bronzu,která nese na svém krunýři vlastní obelisk adorující řeku Moravu i hanáckou metropoli.Má výšku 3,84 m . Tento monument, stejně jako tělo delfína jsou dekorativně pokryty faksimilemi map ,dokumentů a obrazů které se vztahují k historii Olomouce.

26 Na různých místech,často umně skryta, se objevují jména současníků
a přátel Ivana Theimera.

27 Detaily těla delfína se jmény Emila Viklického , (džezový skladatel a pianista),Richarda Pogody, známý konferenciér,kulturní a rozhlasový pracovník) a Jana Čapka (spolupracovníka ČT např. v Hovorech H, aj.). Na jiných místech najdeme jméno Adrieny Šimotové, ministra Pavla Dostála,výtvarníka Václava Zykmunda,kunsthis-torika a současného ředitele Muzea umění Pavla Zatloukala, spisovatele Benjamina Kurase a řadu dalších, asi 50 – 60 jmen.

28 Postavy dětí na dvou malých želvičkách, drží v rukou mušli a rybu.
Vlevo je horní část obelisku.

29

30

31

32 Hauenschildův palác, Olomouc
Renesanční palác, nacházející se na Dolním náměstí byl postaven městskou rodinou Hauenschildů patrně roku Jedná se o rozlehlou nárožní třípatrovou budovu, postavenou na místě staršího gotického objektu. Z období středověku se dochovaly pouze klenuté sklepy. Dochovaný rozlehlý mázhaus s původními renesančními klenbami a průčelím s velmi bohatou renesanční kamenickou výzdobou, ať již se jedná o portál či nárožní arkýř s figurálními reliéfy. Výzdoba arkýře čerpá náměty z příběhů v Ovidiových Metamorfózách. Průčelí prošlo barokní úpravou na počátku 18. století a nejvyšší patro je novodobou nadstavbou. Zajímavostí je také fakt, že se zde, v tehdejším hostinci "U černého orla", při svém olomouckém pobytu ubytoval roku 1767 salcburský kapelník Leopold Mozart s ženou a dětmi. Mladý Mozart i přes svou nemoc komponoval a složil zde 6. symfonii F-dur.

33

34

35 Na závěr : Hanačka s fotoaparátem,keramický secesní reliéf od sochaře Josefa Hladíka v Ostružnické ulici (dům manželů Bubeníkových). K O N E C


Stáhnout ppt "Olomoucká náměstí- Horní a Dolní - březen 2011."

Podobné prezentace


Reklamy Google