Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

6. ročník – opakování vlastivědy ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "6. ročník – opakování vlastivědy ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová"— Transkript prezentace:

1 6. ročník – opakování vlastivědy ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Dějepisný BrainBox 6. ročník – opakování vlastivědy ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová

2 863

3 Otázky k obrázku č. 1 1)Jak se jmenovali bratři na obrázku?
2)Jaký letopočet byl na obrázku a co se v tomto roce stalo? 3)Co bylo v pozadí uprostřed za oběma bratry? 4)Který z bratrů měl pokrývku hlavy? Ten nalevo nebo napravo? 5)Co držel v ruce bratr nalevo? 6)Co znamenají zlaté kruhy nad hlavami obou bratří?

4

5 Otázky k obrázku č. 2 1)Jak se jmenuje postava na obrázku?
2)Kdy byla tato postava zavražděna? 3)Kde (město a popř. i náměstí) najdeme tuto slavnou sochu? 4)Jak se jmenuje sochař – autor tohoto díla? 5)Co drží socha v pravé ruce? 6)Jaký symbol má zavěšený na krku?

6 1278

7 Otázky k obrázku č. 3 1)Na obrázku je výjev z jedné bitvy důležité pro české dějiny. Během ní zahynul slavný český král. Jak se jmenoval? 2)V jakém to bylo roce? 3)Bitva se odehrála na …….. poli. 4)Jakou barvu mělo roucho, kterým českého krále po smrti přikryli? 5) O co se opírá král stojící nad mrtvým tělem? 6) Víš jak se vítězný král jmenuje?

8 1348

9 Otázky k obrázku č. 4 1) Jak se jmenuje stavba na obrázku?
2) Jak se jmenoval král, který položil základní stavební kámen k této stavbě? 3) V kterém roce to bylo? 4) Co dalšího tento panovník založil? 5) Jak se jmenuje komplex budov v pozadí obrázku? 6) Kolik lodí je na obrázku?

10

11 Otázky k obrázku č. 5 1)Jakou událost zobrazuje tato ilustrace?
2)V kterém roce k ní došlo? 3)Jaké povolání měl upalovaný muž? 4)V kterém městě došlo k tomuto strašnému činu? 5) Jaké zvíře je na obrázku? 6) Co drží v ruce muži v popředí a jakou barvu mají jejich šaty?

12 1620

13 Otázky k obrázku č. 6 1) Co se odehrává na obrázku?
2) Jaký letopočet je na obrázku? 3) Víš, kde se odehrála tato událost, která znamenala pro český národ ztrátu svobody na téměř 300 let? 4) Který panovnický rod vládl potom v Čechách a na Moravě? 5) Jakou barvu má prapor na obrázku? 6) Co je namalováno vlevo nahoře?

14

15 Otázky k obrázku č. 7 1) Jak se jmenuje panovnice na obrázku?
2) Z jakého panovnického rodu pocházela? 3) Víš, kolik měla dětí a jak se jmenoval syn, který se stal po její smrti císařem? 4) Co důležitého udělala tato císařovna pro školství? 5) Co má panovnice na obrázku kolem krku? 6) Jakou barvu mají její šaty?

16

17 Otázky k obrázku č. 8 1) Jak se jmenuje muž na obrázku, který se stal 1. československým prezidentem? 2) Kdy vzniklo Československo? 3) Téměř současně skončila také významná válka. Jak se jmenovala? 4) Víš, kde se náš první prezident narodil? 5) Co má na obrázku na hlavě? 6) Co drží v rukou?

18

19 Otázky k obrázku č. 9 1)Jak se jmenoval muž, který rozpoutal 2. světovou válku? 2)Jaké byl národnosti? 3)Kdy skončila 2. světová válka? 4)Kdo zvítězil v 2. světové válce? 5) Kolik postav stojí na druhém obrázku? 6)Co má muž v popředí na pásce na rukávu?

20 Použité materiály http://www.czech.cz/cz/95291-svaty-vaclav
obrazky-z-premyslovskeho-statu/1/ hranici.php brezna-1850-narozeni-t-g-masaryka-prezidenta- osvoboditele/


Stáhnout ppt "6. ročník – opakování vlastivědy ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová"

Podobné prezentace


Reklamy Google