Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková."— Transkript prezentace:

1 PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková

2 Obsah ŽIVOT PETRA PARLÉŘE PRÁCE RODINY PARLÉŘŮ V EVROPĚ
STAVBY PETRA PARLÉŘE A JEHO HUTI V ČECHÁCH Chrám Sv. Víta Další pražské stavby STAVBY MIMO PRAHU SOCHAŘSKÁ ČINNOST PETRA PARLÉŘE POKRAČOVATELÉ PETRA PARLÉŘE

3 ŽIVOT PETRA PARLÉŘE Petr Parléř se narodil roku 1332 ve švábském Gmündu či Kolíně nad Rýnem v rodině stavitele a sochaře. Vyučil se v dílně svého otce. Oženil se s GERTRUDOU, dcerou kameníka BARTOLOMĚJE HAMMA z Kolína nad Rýnem. Roku 1356 na žádost císaře Karla IV. přichází do Prahy. V Praze zakoupil dům v dnešní Loretánské ulici a stal se konšelem dvou pražských měst (Hradčan a Starého Města Pražského). Zemřel v Praze a je pohřben v chrámu Sv. Víta.

4 PRÁCE PARLÉŘŮ V EVROPĚ Rodina Parléřů vlastnila stavitelské a sochařské hutě v Basileji, Norimberku, Vídni a Ulmu. Otec HEINRICH se podílel na stavbě chrámu Sv. Kříže v Gmündu a kostela Panny Marie v Norimberku. Petr se svým otcem pracoval na stavbě katedrály v Kolíně nad Rýnem.

5 STAVBY PETRA PARLÉŘE A JEHO HUTI V ČECHÁCH
Chrám Sv. Víta: Roku 1356 převzal kamenickou huť po MATYÁŠI Z ARRASU. Pokračoval tak na stavbě chrámu Sv. Víta v Praze, ale původní plány přepracoval. Postavil chór, který překlenul křížovou klenbou. Také postavil kapli Sv. Václava, sakristii a věž. Další pražské stavby: Kamenný most (dnes nazývaný Karlův). Staroměstská mostecká věž. Kaple Všech Svatých na Pražském hradě (dnes má podobu barokní).

6 STAVBY MIMO PRAHU Kostel Sv. Bartoloměje v Kolíně.
Zahájil stavbu chrámu Sv. Barbory v Kutné Hoře.

7 SOCHAŘSKÁ ČINNOST PETRA PARLÉŘE
Vytvořil portrétní busty v triforiu chrámu Sv. Víta. Také zde vytvořil náhrobky králů Přemysla Otakara I. a Přemysla Otakara II. Je autorem bust Karla IV. a Elišky Pomořanské.

8 POKRAČOVATELÉ PETRA PARLÉŘE
Od roku 1398 vedl huť Petrův syn Jan až do své smrti v roce 1406. Pražskou huť pak převzal mistr PETRLÍK a vedl ji do roku 1419, kdy v důsledku husitských válek zanikla. Druhý Parléřův syn Václav měl vlastní kamenickou huť při stavbě dómu Sv. Štěpána ve Vídni.

9 Seznam použitých zdrojů


Stáhnout ppt "PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková."

Podobné prezentace


Reklamy Google