Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/"— Transkript prezentace:

1 Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/51.0024
Státní symboly zakotvené v Ústavě

2 Základní informace Škola: P11 ZS Horníkova 1
Autor: Mgr. Vítězslav Vardan Předmět: zeměpis pro 8. ročník Anotace: seznámení se státními symboly ČR a jejich grafickou podobou Materiál je zpracován v rámci projektu Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/

3 Metodický pokyn Popis práce s materiálem Promítání na dataprojektoru
Na internetu najdou černobílé obrázky vlajky, státního znaku a pečetě a v programu malování je vybarví Materiál je určen pro práci s interaktivní tabulí a tablety Očekávání a cíle Osvojení si učiva státních symbolů a znaků ČR, prohloubení pocitu sounáležitosti s naší vlastí, orientace ve vlajkách EU

4 Státní vlajka se skládá z horního bílého pruhu a dolního červeného pruhu, do nichž je vsunut žerďový modrý klín. Poměr šířky k délce je 2:3. Modrý klín zasahuje do poloviny šířky vlajky. Visí-li vlajka svisle, pak je bílý pruh vlevo a červený vpravo, modrý je vždy nahoře. Užité barvy jsou národními barvami České republiky.

5 Velký státní znak tvoří čtvrcený štít, v jehož prvním a čtvrtém červeném poli je historický znak Čech - stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou korunou a zlatou zbrojí. Ve druhém modrém poli je znak Moravy - stříbrno-červeně šachovaná orlice se zlatou korunou a zlatou zbrojí. Ve třetím zlatém poli je znak Slezska - černá orlice se stříbrným půlměsícem zakončeným jetelovými trojlístky a uprostřed s křížkem, se zlatou korunou a červenou zbrojí. Autorem návrhu je Jiří Lojda.

6 Prezidentská standarta
Vlajka prezidenta republiky je čtvercového tvaru. Na bílém podkladu, olemovaným okrajem z bílých, červených a modrých plaménků je umístěn velký státní znak, pod kterým je na červené stužce podložené žlutými lipovými ratolestmi bílý nápis PRAVDA VÍTĚZÍ.

7 Kontrolní sada otázek:
Z jakých barev se skládá státní vlajka a jejich umístění? Vysvětli jednotlivá pole ve velkém státním znaku Jak zní bílý nápis na prezidentské standartě?

8 Zdroje Archiv autora


Stáhnout ppt "Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google