Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ALEGORIE VODY - Ženské sochy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ALEGORIE VODY - Ženské sochy"— Transkript prezentace:

1 ALEGORIE VODY - Ženské sochy
Alegorická pískovcová plastika znázorňující Vltavu z kašny na stěně Clam-Gallasova paláce v Praze nazvali uživatelé vody Terezka. Snímek je ze zimního období, kdy je přítok vody uzavřen.

2 Plastiku Vltavy spolu s kašnou, ke které patřila, nechal K. V
Plastiku Vltavy spolu s kašnou, ke které patřila, nechal K. V. Clam zasadit do zdi zahrádky Clam-Gallasova paláce na Mariánském náměstí buď v roce 1812, nebo Socha stojí v suchu ve výklenku zdi a kašna je předsunuta na chodník. Vltava drží v každé ruce nádobu symbolizující prameny, z menší nádoby teče voda do kašny pod plastikou, ve druhém kamenném proudu je znázorněno pět hvězd připomínajících památku sv. Jana Nepomuckého. Ke kašně s užitkovou vodou chodily děvečky z okolí, vodou nabíranou plecháčkem plnily putny a ty na zádech odnášely. Pískovcová půvabná socha byla velmi populární a dostala od služek, chodících ke kašně pro vodu, jméno Terezka. Plastika ovšem byla při živém provozu u kašny ohrožována vandaly i vlivy nepříznivého počasí. Ani její opravy nebyly nejvhodnější, jednou byla dokonce natřena neprodyšnou olejovou a navíc zelenou barvou, která snad měla připomínat patinu bronzových soch V roce 1953 byl proto originál alegorie Vltavy nahrazen kopií a plastika byla umístěna do Národní galerie. Ovšem název původní plastiky byl přenesen i na současnou kopii, zatímco povědomí o tom, že plastika představuje Vltavu se téměř vytratila.

3 Další alegorie Vltavy z pískovce leží u nohou Čechie na rampě Národního muzea
v Praze

4 Druhou alegorickou sochu Vltavy zhotovil v letech 1891–1894 český sochař Antonín Pavel Wágner ( – ), který žil ve Vídni. Po roce 1880 se podílel na výzdobě Tři z plastik na rampě muzea jsou alegoriemi zemí Koruny české, uprostřed stojí plastika Čechie a po stranách Moravy a Slezska. U nohou Čechie leží alegorie dvou nejznámější českých řek – Vltavy a Labe. Vltava, nacházející se na pravém boku Čechie (z pohledu od náměstí), vylévá obdobně jako Terezka vodu ze džbánu. Voda ze džbánu symbolicky plní tři stupně kaskády velké kašny pod rampou. Pískovcové plastiky na rampě muzea jsou poškozeny i Vltava má ulámané prsty na ruce a noze. Druhou alegorickou sochu Vltavy zhotovil v letech 1891–1894 český sochař Antonín Pavel Wágner ( – ), který žil ve Vídni. Po roce 1880 se podílel na výzdobě hlavního průčelí Národního divadla v Praze. Alegorickou plastiku Vltavy vytvořil pro rampu Národního muzea.

5 V deseti plastikách na stěně budovy podolské vodárny rozeznáme alegorie přítoků Vltavy, které vytvářejí suitu své vládkyni

6 Pískovcová Vltava nad sochami svých přítoků je také umístěna na stěně budovy vodárny v Praze – Podolí

7 Alegorická pískovcová socha Otavy ze stěny vodárny v Podolí
Alegorická pískovcová socha Lužnice

8 Alegorická pískovcová socha Berounky
Alegorická pískovcová socha Sázavy

9 Vypracovali to:Silvie Procházková,Sabina Horká,Andrea Černá a Michael Lisičan
KONEC ZDROJE:


Stáhnout ppt "ALEGORIE VODY - Ženské sochy"

Podobné prezentace


Reklamy Google