Regulační prostředí Mediální právo České republiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LIDSKÁ PRÁVA V SOUKROMÉM A VE VEŘEJNÉM ŽIVOTĚ
Advertisements

Bakalářská práce FFMU v Brně, Ústav české literatury a knihovnictví
KONEC ŠPINAVÉHO FINANCOVÁNÍ POLITICKÝCH STRAN Návrh novely o financování politických stran STRANA ZELENÝCH.
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Správní právo Pojem správního práva.
Základy informatiky úvod
Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Zákon o ochraně osobních údajů č. 101/2000 Sb
Lidská práva.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Ochrana obsahu ve virtuálním prostředí JUDR. TOMÁŠ NIELSEN, ROWAN LEGAL TINF 2010, Praha, KCP.
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
Třídění informací Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská Aktivita č. 1: Výchova.
Ústava ČR VY_32_INOVACE_ 10 - Ústava Čr.
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Specifika rozhlasu a televize
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Všeobecná deklarace lidských práv
Struktura vlastnictví 100%. Parlament Vláda Nadační trust Správní rada Vzdělávací společnost Správa Švédského rozhlasu (SRF) Rozhlasová služba ve městě.
Kontrola veřejné správy I.
Subjekty a vykonavatelé veřejné správy
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Zpravodajská licence, par. 12 Občanského zákoníku Fyzická osoba má právo na ochranu projevů osobní povahy, proto mohou být použity nebo pořízeny jen se.
Sekce digitální ekonomiky Digitální Česko v. 2.0 Cesta k digitální ekonomice Milníky cesty k digitální ekonomice Co bude dál? 1.
Média v ČR Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Aneb právo shromažďovací a jiné trable neonacistů 
Ochrana osobních práv zaměstnanců a majetkových zájmů zaměstnavatele Ústav práva a humanitních věd , Brno Bc. Jiří Krupník.
Zákon o elektronických komunikacích
Svobodný přístup k informacím 21. října 2005 V.Jurmanová Volemanová.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Ústava ČR Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 10
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
Právo na informace vers. ochrana soukromí Mgr. František Korbel, Ph. D. PS P ČR,
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Listina základních práv a svobod.
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Zákon o regulaci reklamy JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. D&D Health s.r.o.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Kdo odpovídá za obsah internetových stránek? 4. dubna 2012 Olomouc.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Síťová neutralita od revize regulačního rámce do DigiČeska ver. 2.0 Praha, 18. května 2015.
Občanská práva a povinnosti
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
Kde jsme a kam jdeme na cestě k digitální ekonomice?
LIDSKÁ PRÁVA V SOUKROMÉM A VE VEŘEJNÉM ŽIVOTĚ
Úvod do práva VY_32_INOVACE_35_705
Občanská práva a povinnosti
Práva a svobody a veřejná moc
Vnější systémová charakteristika finančního práva
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Veřejný ochránce práv.
Český rozhlas - DAB+ Zbiroh 2018.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY SPRÁVNÍ PRÁVO
Ústavní systém České republiky
Transkript prezentace:

Regulační prostředí Mediální právo České republiky

Obecný právní rámec Ústava jako nejvyšší zákon Listina základních práv a svobod (LZPS) zákony o svobodném přístupu k informacím a o omezení přístupu Mediální zákony Tiskový zákon Vysílací zákon zákony o veřejnoprávních médiích Evropská regulace (směrnice, doporučení)

Oddíl druhý Politická práva Článek 17 (1) Svoboda projevu a právo na informace jsou zaručeny. (2) Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu. (3) Cenzura je nepřípustná. (4) Svobodu projevu a právo vyhledávat a šířit informace lze omezit zákonem, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu práv a svobod druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, ochranu veřejného zdraví a mravnosti. (5) Státní orgány a orgány územní samosprávy jsou povinny přiměřeným způsobem poskytovat informace o své činnosti. Podmínky a provedení stanoví zákon.

Další politická práva Petiční právo Právo na shromažďování a sdružování Právo podílet se na správě veřejných věcí (přímo či volbou zástupců) Svobodná soutěž politických sil Právo postavit se na odpor proti každému, kdo by odstraňoval demokratický řád lidských práv a základních svobod

Právo na soukromí Článek 10 (1) Každý má právo, aby byla zachována jeho lidská důstojnost, osobní čest, dobrá pověst a chráněno jeho jméno. (2) Každý má právo na ochranu před neoprávněným zasahováním do soukromého a osobního života. (3) Každý má právo na ochranu před neoprávněným shromažďováním, zveřejňováním nebo jiným zneužíváním údajů o své osobě.

Mediální zákony po r zákon o rozhlasovém a televizním vysílání, o tzv. velké mediální radě (rrtv.cz), o veřejnoprávních médiích a jejich radách mezitím: o reklamě, o R a TV poplatcích z. o svobodném přístupu i informacím 1999 (o inf. o živ. prostředí 1998), o utajovaných skutečnostech, tiskový zákon, nové zákony o vysílacích médiích, novela zákona o reklamě, zákon o elektronickém podpisu, o infor. systémech státní správy a další, např. nově o poplatcích – diginovela 2007 – Evropská směrnice o audiovizuálních mediálních službách aktuální stav lze najít na:

Evropská unie Směrnice Směrnice Televize bez hranic Směrnice Evropského Parlamentu a Rady 2007/65/ES ze dne 11. prosince 2007 o audiovizuálních mediálních službách (AVMS) Směrnice Evropského Parlamentu a Rady 2007/65/ES ze dne 11. prosince 2007 o audiovizuálních mediálních službách (AVMS) Přístupová směrnice Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2002/19/ES ze dne 7. března 2002 o přístupu k sítím elektronických komunikací a přiřazeným zařízením a o jejich vzájemném propojení (přístupová směrnice) Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2002/19/ES ze dne 7. března 2002 o přístupu k sítím elektronických komunikací a přiřazeným zařízením a o jejich vzájemném propojení (přístupová směrnice) Směrnice o univerzální službě Směrnice Parlamentu a Rady EU o univerzální službě a právech uživatelů týkajících se sítí a služeb elektronických komunikací (čl. 31 upravuje tzv. must carry) Směrnice Parlamentu a Rady EU o univerzální službě a právech uživatelů týkajících se sítí a služeb elektronických komunikací (čl. 31 upravuje tzv. must carry) Autorizační směrnice Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2002/20/ES ze dne 7. března 2002 o oprávnění pro sítě a služby elektronických komunikací (autorizační směrnice) Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2002/20/ES ze dne 7. března 2002 o oprávnění pro sítě a služby elektronických komunikací (autorizační směrnice)

Rada Evropy Doporučení Rady Evropy k nezávislosti orgánů regulujících vysílání Rec(2000)23Doporučení Rady Evropy k nezávislosti orgánů regulujících vysílání Rec(2000)23 Seznam událostí značného společenského významu v členských státech Rady EvropySeznam událostí značného společenského významu v členských státech Rady Evropy Doporučení Parlamentního shromáždění Rady Evropy k veřejnoprávnímu vysíláníDoporučení Parlamentního shromáždění Rady Evropy k veřejnoprávnímu vysílání Doporučení Výboru ministrů Rady Evropy členským státům k opatřením na podporu demokratické a sociální úlohy digitálního vysíláníDoporučení Výboru ministrů Rady Evropy členským státům k opatřením na podporu demokratické a sociální úlohy digitálního vysílání