Vypráví se vtip: Katecheta se zeptá dětí v náboženství: „Děti je to chlupaté, má to dlouhý ocas a skáče to po stromě, co je to?“ Malý Jenda se ujme.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co může být tohle? Dá se to nějak popsat? Co k tomu říct?
Advertisements

ČR pro Ježíše Termíny ŠVM v Malenovicích pro školní rok 2005/06 ŠVM II. AC/ECM - první víkend druhý víkend druhý.
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
Jak na to, aniž bychom se zničili
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Slovo života Říjen 2009.
Integrita bezúhonnost
LITURGICKÁ ZNAMENÍ postoje a gesta
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
Otče náš Centrum pro katechezi, 2014.
DUCH SVATÝ Jan 16:7 Říkám vám však pravdu: Prospěje vám, abych odešel. Když neodejdu, Přímluvce k vám nepřijde. Odejdu-li, pošlu ho k vám.
Přijď Duchu svatý.
Dosáhni cíle!.
3. neděle adventní/část 2. Advent nás vybízí zastavit se v mlčení, abychom mohli vnímat Boží přítomnost zde na zemi. ADVENT JE DOBA PŘÍTOMNOSTI A OČEKÁVÁNÍ.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Být lidmi, kteří přináší změnu!. Duch svatý působí změny  Izajáš 32:15 Až bude na nás vylit z výše duch, poušť se stane sadem a sad bude mít cenu lesa.
Čím lze charakterizovat Boha – Hospodina?. Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ… Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ…
z pohledu pedagogiky a katechetiky
Ve společenství s Matkou Boží
Odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Katechetické centrum Olomouc, 2014
Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
Centrum pro katechezi Olomouc ve spojení: pád člověka + jeho pozvednutí k Bohu; -je spojena s osobními dějinami člověka. Centrum pro katechezi.
Slovo života Slovo života leden 2012 leden 2012 Každoročně se od 18. do 25. ledna slaví v mnoha částech světa Týden modliteb za jednotu křesťanů, jehož.
Hledat lásku. Nesmysl. říká rozum. Směšné. říká hrdost. Riskantní
Ježíšova velekněžská modlitba I
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
...přijď království Tvé... Ef : Odložte dřívější způsob života, staré lidství, které hyne klamnými vášněmi, obnovte se duchovním smýšlením, oblecte.
Hledání ztracené pravdy 1.Pravda Boží – zjevená v Písmu...já jsem cesta, PRAVDA i život. 2.Pravda jako skutečný stav věcí (pozemských)
KC Bučovice, A Boží moc je provázela... KC Bučovice,
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
1. Já chtěl bych, Bože můj, mít srdce plné síly, | když slyším pozvání, ať za tebou se dám. | Však bojím se, že hřích mi bude příliš milý | a touhu po.
DOBRO –ZLO. DOBRO Bůh sám je dobro. Dobro neexistuje mimo Boha.
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Rozhodnout se musíš SÁM!!!. Dej pozor, co si přeješ Ukázka.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc Mojžíš se často a dlouho zdržuje při rozhovorech s Pánem. Jedná se o důvěrný vztah k věrnému Bohu. Při těchto.
A Písmo svaté. * Boží Duch se vznášel nad vodami (Gen 1,2) * Oznámení Abrahámovi, že se mu narodí syn (Gen 18,1n) * Příslib narození Samuela (1Sam 1,11n)
POSVĚŤ SE JMÉNO TVÉ Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
Život podle Božího slova Jak si mladík udrží svou stezku čistou? Musí se vždy držet tvého slova. Žalm
1 Korintským 12:1-7 Pokud jde o duchovní dary, bratři, nechci, abyste zůstali v nevědomosti. 2 Víte, že jste ještě jako pohané chodili k němým modlám,
Centrum pro katechezi, Olomouc 2013
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Středem a vrcholem mše svaté je eucharistická modlitba. Eucharistická modlitba Centrum pro katechezi.
2. List Korintským. Autor a datum vzniku Pavel - na své 3. misijní cestě - v roce po Kr. - pravděpodobně z Filip.
Naše skutečná a online identita - bezpečný internet ZŠ a MŠ Město Touškov.
1 Úloha vůdců, úloha vůdcovství -Poznat a dělat správné věci -Definovat vize -Ukazovat cestu, jak vizi realizovat.
Skutečná svoboda Bohumír Novotný, , AC Ivanovice n.H.
Příprava k přijetí svátosti biřmování
1.
To k tobě promlová Bůh … prostřednictvím Ducha Svatého.
 Aneb to nejlepší, co nás mohlo potkat….  Na počátku Bůh stvořil nebe a zemi (Gen 1,1)  Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, jako muže a ženu.
Sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska.
Máš dost síly plavat proti proudu?
Ježíš.
Slovo života Listopad 2012.
Slovo života Červen 2013.
MŠE SVATÁ. Doxologie, obřady svatého přijímání
Krása zimy Hledat lásku? Nesmysl...říká rozum. Směšné....říká hrdost. Riskantní...brání se zkušenost. Ale samota zabíjí ...šeptá srdce.
Nejkrásnější chvíle 1. Nejkrásnější chvíle vždycky jsou na kolenou. Nejkrásnější chvíle vždycky jsou na kolenou. V modlitbách když budeš stát, Duch svatý.
Naše zkuše nosti: #2 Pokoj především KDE A JAK NALÉZT POKOJ? POKOJE
Hledat lásku. Nesmysl. říká rozum. Směšné. říká hrdost. Riskantní
Transkript prezentace:

Já jsem ta cesta, pravda i život. Nikdo nepřichází k Otci než skrze mne. (Jan 14,16)

Vypráví se vtip: Katecheta se zeptá dětí v náboženství: „Děti je to chlupaté, má to dlouhý ocas a skáče to po stromě, co je to?“ Malý Jenda se ujme slova: „Normálně by to byla veverka, ale protože jsme v náboženství, tak je to Pán Ježíš.

Chci být biřmovaný … (Je třeba, aby to bylo mé rozhodnutí).

Chci být biřmovaný … Ale co to znamená být biřmovaný?

Chci být biřmovaný … Ale co to znamená být biřmovaný? Stát se křesťansky dospělým a odpovědným.

Chci být biřmovaný … Ale co to znamená být biřmovaný? Stát se křesťansky dospělým a odpovědným. Co znamená být křesťanem?

Chci být biřmovaný … Ale co to znamená být biřmovaný? Stát se křesťansky dospělým a odpovědným. Co znamená být křesťanem? Následovat Ježíše Krista, snažit se jeho slova uskutečnit ve svém životě. (Nechat se unést Ježíšem, být jím fascinovaný a snažit se ho napodobit, proto je středem našeho zájmu.)

Chci být biřmovaný … Ale co to znamená být biřmovaný? Stát se křesťansky dospělým a odpovědným. Co znamená být křesťanem? Následovat Ježíše Krista, snažit se jeho slova uskutečnit ve svém životě. Toto rozhodnutí nikdo za vás nevykoná.

Chci být biřmovaný … Ale co to znamená být biřmovaný? Stát se křesťansky dospělým a odpovědným. Co znamená být křesťanem? Následovat Ježíše Krista, snažit se jeho slova uskutečnit ve svém životě. Toto rozhodnutí nikdo za vás nevykoná. Musíte tedy dokázat, že to chcete.

Celé naše snažení k tomu bude směřovat. Příprava potrvá asi 19 měsíců. Scházet se budeme jedenkrát za čtrnáct dní (mimo prázdniny). Vyjde to zhruba na třicet setkání + jedno víkendové soustředění v Osové Bítýšce. Chybět budete moci nanejvýše 6x. Ale to nejtěžší je opravdové rozhodnutí, zdali chci skutečně žít jako křesťan.

Vůbec se nemusí jednat o prohru, když někdo pozná, že to co se zde bude říkat není jeho cesta a přípravu ukončí. Prohrou bude, když budeme ze sebe dělat něco, čím nechceme být. Nemějte strach, všichni kdo dají svým přístupem jasně najevo, že chtějí být biřmováni, biřmováni budou .

Já jsem ta cesta, pravda i život. Nikdo nepřichází k Otci než skrze mne. (Jan 14,16)

Konfirmatio znamená v latině „upevnění“. Máte být upevněni ve víře. Apoštolové, dokud na ně nesestoupil Duch Svatý, byli neschopní dle Ježíšových slov jednat. Po Letnicích pochopili Ježíšovo učení, dostali odvahu a dar porozumění jednoho druhému a tak vytvářet společenství.

Bůh skrze proroka Jeremiáše oznamuje: „Svůj zákon jim dám do nitra, vepíši jim jej do srdce. Budu jim Bohem a oni budou mým lidem.“ Přiznejme si, že Boha můžeme chápat jako svého protivníka. Jeho požadavky jsou nám nepříjemné. Duch Svatý dává niterné porozumění Božím požadavkům, které potom člověk ze svého nitra chápe jako součást svého života.

Největší problém máme vždy se sebou samými Největší problém máme vždy se sebou samými. Usilovat ve své životě o dobro, přes překážky a odpor zla. Začít svůj život chápat jako službu Bohu a lidem. Být vnímavý k tomu, co je třeba a ochotný to konat. Každé lidské společenství má své potřeby i církev. Duch dává dary pro službu. Pokud se můj život nestane darem pro druhé, nebude darem ani pro mě, ale přítěží. Být odvážný vyznávat svou víru.

Byli jsme stvoření pro život ve společenství Byli jsme stvoření pro život ve společenství. Přesto se lidské společenství stává až nesnesitelné, díky naší porušenosti hříchem. Rozdílnost mezi námi chápeme jako konkurenci nebo útok proti svým představám. Duch toto dokáže překonávat, dává bytostné porozumění jednoho druhému. Rozdílnost druhého se stává mým obohacením. Jednota se uskutečňuje v rozdílnosti, jinak je to uniformita.

Pro svátosti je potřebná dispozice, ale nakonec předcházejí naše schopnosti. Bůh může překonat veškerou naši omezenost, ale my musíme chtít se Bohu odevzdat. Bůh nikoho z vás nebude nutit, naprosto respektuje vaši svobodnou vůli. A tak tedy záleží na vás, z jakého konce přípravu na biřmovaní pojmete. Jako něco, co budu muset vydržet nebo příležitost více najít Boha ve svém životě.

Svátost biřmování z vás může skutečně udělat dospělé lidi. Začne se modlit, přicházet do kostela, plnit Boží přikázání, protože chcete, ne že musíte. Dostanete sílu konat dobro, dát svůj život jako dar pro druhé lidi. Být schopnými navazovat s druhými správné vztahy a vytvářet společenství.

Svátost biřmování patří ke svátostem, které se udělují 1x za život. Vtiskuje nesmazatelné znamení na duši – pečeť Ducha Svatého. Avšak je třeba pamatovat, že je jako pramen, který je otevřen a člověk musí chtít z něho čerpat.

Já jsem ta cesta, pravda i život. Nikdo nepřichází k Otci než skrze mne. (Jan 14,16)