Příprava Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Jiří Nantl 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Národní program udržitelnosti I
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Generální sekretáři Rada pro fondy SSR Úvodní slovo generálního sekretáře PhDr. M. Kopicové Jednání Rady pro inovace Ostrava
Deset let inovační politiky Jihomoravského kraje Rámec konkurenceschopnosti města Ostravy 24. leden 2012 Petr Chládek.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
INFORMACE Z XI. ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU OP VK PRAHA, pro předsednictvo RVŠ, 19. září 2013 Zpracovala: doc. Ing. Ivana Kraftová, CSc.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Zákon č. 179/2006 Sb. a právní úpravy systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
Hodnocení škol a školských zařízení
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
základního vzdělávání s ohledem na rovný přístup ke vzdělávání
NÚV a jeho priority v oblasti celoživotního učení
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Mechanismy evaluace kulturních služeb
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
1 ČR a její praxe v oblasti VaVaI, světové trendy Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2010.
Koncepce DVPP pro Českou republiku. Obsah prezentace Cíle koncepce a rámec její tvorby Obsah koncepce Priority státní vzdělávací politiky Poradní sbor.
Český rámec kvalifikací Podmínky, souvislosti a možnosti vývoje Jiří Nantl , Praha, MŠMT Diskusní seminář na téma „Proč zavádět ČRK“? Projekt.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Problémy a perspektivy středního školství Jan Kovařovic Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
PRIORITY ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ LIBERECKÉHO KRAJE v návaznosti na globální granty RNDr. Robert Gamba vedoucí odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu.
PŘÍSTUP K VLASTNÍMU HODNOCENÍ ZE STRANY ZŘIZOVATELE ŠKOLY konference projektu „Cesta ke kvalitě“ 4. listopadu 2009 Hotel v Klášterní.
Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum,
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Pojetí kvality vzdělávání ve vzdělávací politice České republiky Petr Černikovský 15. seminář Hodnocení kvality vysokých škol Podpora výuky a učení se.
Strategické a koncepční dokumenty resortu školství Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Mgr. Jitka Baťková Odbor přípravy OP VVV.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Kvalita a efektivita počátečního vzdělávání ve školním roce 2015/2016
Integrovaný regionální operační program
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Transkript prezentace:

Příprava Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Jiří Nantl 1 Příprava Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Jiří Nantl 1. náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy 1. jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání 31. 1. 2013 1 1

1. Kontext: národní politika a evropská spolupráce

Národní politika: legislativa Regionální školství Další vzdělávání Vysoké školství 76/1978 (o škol. zařízeních) 29/1984 Sb. (školský zákon) novelizace 561/2004 Sb. (školský zákon) 563/2004 Sb. (o pedag. prac.) 179/2006 Sb. (o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání) 89/1980 Sb. (zákon o VŠ) 172/1990 Sb. (zákon o VŠ) 111/1998 Sb.

Národní politika: koncepční dokumenty 2001: Národní program rozvoje vzdělávání (Bílá kniha) Dlouhodobé záměry rozvoje vzdělávací soustavy 2002-2005 2005-2007 2007-2011 2011-2015 Dlouhodobé záměry pro oblast vysokých škol 2000-2005 2006-2010

Národní politika: fragmentace strategií Rozštěpení strategického řízení - vznik dílčích koncepcí, kumulace cílů a priorit: Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj (2008 - 2015) Akční plán podpory odborného vzdělávání (2008 - 2015) Koncepce rozvoje ICT ve vzdělávání (2009 - 2013) Strategie celoživotního učení (2009 - 2013) Škola pro 21. století – Akční plán pro realizaci Koncepce ICT ve vzdělávání (2009 - 2013) Národní strategie podpory klíčových gramotností v zákl. vzdělávání (2012 - 2017) …

Národní politika: průřezové strategie Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR Cíl: Dostat do roku 2020 ČR mezi 20 nejvíce konkurenceschopných zemí světa Národní inovační strategie Cíl: Posílit význam inovací a využívání špičkových technologií jako zdroje konkurenceschopnosti ČR Národní program reforem Plán ČR na přispění ke společným cílům EU ve strategii Evropa 2020

Evropská spolupráce – hlavní cíle a nové kohezní období posílení návaznosti národních reforem na dosažení cílů Evropy 2020 jako základ nového kohezního období strategický rámec Education & Training 2020 (2009, předsednictví ČR v Radě EU) a strategie Evropa 2020 – ČR se přihlásila k naplnění společných cílů Strategické cíle: celoživotní učení zvýšení kvality a efektivity spravedlivost a aktivní občanství kreativita a inovace

2. Východiska Strategie vzdělávací politiky 2020

Východiska Bílá kniha – Národní program rozvoje vzdělávání (2001) + nezávislé vyhodnocení naplňování Bílé knihy (2009) Ostatní strategické dokumenty ČR a resortu 24 současně platných dokumentů Mezinárodní hodnocení a doporučení pro ČR & výsledky mezinárodních srovnávacích studií ve vzdělávání Nezávislá zpráva McKinsey & Company „Klesající výsledky základního a středního školství: fakta a řešení (2010) Analýzy a studie prováděné MŠMT a jeho organizacemi více než 300 zpráv, analýz a studií za období 2009 - 2012

Bílá kniha (2001): návaznost a poučení Analýza z roku 2009 – několik slabin Bílé knihy: • nestabilita vládnutí a slabá politická podpora • nesplnění základní úlohy zastřešující strategie • nedostatečná konkretizace cílů • chybějící ukazatele nebo jejich nedostatečný monitoring • přílišná komplexnost opatření a jejich míšení s nástroji

Dlouhodobé negativní trendy v českém vzdělávání Výsledky českého vzdělávání jsou průměrné, školství vykazuje klesající a nerovnoměrné výsledky Vzdělávací systém ČR zaostává za nejlepšími v oblasti řízení (podpora učitelů, ředitelů, standardy a hodnocení) Vzdělávací systém je relativně hodně selektivní na nižších vzdělávacích stupních, méně však na stupních vyšších

Funkce Strategie vzdělávací politiky do roku 2020 1) Strategický rámec vzdělávací politiky Mandát pro dlouhodobé záměry vzdělávací soustavy/vysokých škol Základ strategického řízení vzdělávacího systému Ukotvení vzdělávací politiky vůči jiným veřejným politikám 2) Koncepční východisko soustavy kurikulárních dokumentů 3) Plnění ex-ante kondicionality pro přípravu OP VVV 2014+

3. Hlavní směry Strategie 2020

Prestiž a relevance školy a školního vzdělávání v rámci celoživotního učení Hlavní zamýšlená opatření: Vymezit a podporovat nezastupitelné funkce škol Propojit výuku ve škole s procesy vzdělávání, které dnes probíhají mimo školu Posilovat roli škol jako center podpory celoživotního učení – center kvality a relevance v oblasti dalšího vzdělávání

Odstranění slabých míst vzdělávacího systému Hlavní zamýšlená opatření: Posílit klíčové kompetence absolventů jednotlivých úrovní vzdělávání s ohledem na všechny účely vzdělávání (osobnostní rozvoj, pracovní uplatnění, aktivní občanství) Zvýšit dostupnost a význam předškolního vzdělávání Zvýšit prostupnost a relevanci odborného vzdělávání Posílit skutečnou diverzifikaci vysokoškolského vzdělávání

Standardy jako předpoklad kvality Hlavní zamýšlená opatření: Zpracovat Národní program vzdělávání Vytvořit a periodicky aktualizovat respektované a srozumitelné vzdělávací standardy Vytvořit monitorovací systém

Role a příprava učitele Hlavní zamýšlená opatření: V souladu s definovanými funkcemi školy zdůraznit roli učitele jako pomáhající profese Vytvořit systém profesního rozvoje učitelů Podporovat pedagogickou přípravu a profesní rozvoj vyučujících vysokých škol

Strategické řízení vzdělávacího systému Hlavní zamýšlená opatření: Jednoznačně vymezit role, pravomoci a zodpovědnosti všech aktérů Systematicky zvyšovat řídicí a implementační kapacity jednotlivců i institucí Zlepšit veřejnou dostupnost dat o vzdělávacím systému a nastavit pravidelnou evaluaci vzdělávací politiky

Děkuji Vám za pozornost!