Sinice a jejich vliv na člověka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
100% sladkovodní modrozelená sinice Arthrospira platensis pěstovaná pod přísným finským dohledem. Velké rozdíly mezi KVALITOU SPIRULINY jsou dány stupněm.
Advertisements

NIŽŠÍ ROSTLINY (Thallobionta)
RISKUJ – PROKARYOTA Biologie 1.ZA,SC,OS Mgr. Petra Siřínková
Co to jsou mikrobi?.
Celiakie Zuzana Chaloupková.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?
Mikrobiologie Mikroorganismy.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
Alergie Robert Navrátil 1.L SPŠE a VOŠ Božetěchova
Biomonitoring volných vod Schrems Kvalita vody – mikrobiologická fyzikální chemická biologická nezávadnost barva chuť zápach.
Výživa rostlin Autor: Mgr. Jarmila Kučerová Projekt „EUROgymnázia“
PLANKTON.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Prvoci Přírodopis VY_32_INOVACE_166, 9. sada, Př3 ANOTACE
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Sinice jsou : Autotrofní organizmy, nejstarší organizmy s fotosyntézou rostlinného typu. Některé produkují toxiny, které způsobují alergie, ekzémy. Často.
Návykové látky, závislosti
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
KVASINKY Jedná se o jednobuněčné houby – mikroorganismy patrné pod mikroskopem. Žijí všude kolem nás. Jsou složitější než bakterie (mají silnou buněčnou.
Voda Co o ní víme?.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu opakování předchozího tematického.
V jejich těle probíhá fotosyntéza V jejich těle probíhá fotosyntéza Existovali již před 3,5 miliardami let Existovali již před 3,5 miliardami let Obsahují.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Hydrosféra Filip Bordovský.
Domácí rostliny Otakar Kvaček.
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
SINICE A VODNÍ KVĚT Kateřina Neumannová 3.ART 2007
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SINICE
Lyšejníky.
Bakterie a sinice Přírodopis VY_32_INOVACE_164, 9. sada, Př3 ANOTACE
Sinice I.
Sinice jsou Sinice jsou velice jednoduché prokaryotické organismy - s jistým zjednodušením je možno říci, že se jedná o gramnegativní bakterie s chlorofylem.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
JEDNOBUNĚČNÉ ROSTLINY SINICE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2VY_32_inovace_583.
Eutrofizace vod Ing. Lenka Holišová.
Autotrofní organizmy, nejstarší organizmy s fotosyntézou rostlinného typu. Některé produkují toxiny, které způsobují alergie, ekzémy. Často váží plynný.
Ekosystémy.
BAKTERIE.
RYBNÍK JAKO CELEK.
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
HOUBY Jsou EUKARYOTICKÉ organismy (mají obdobnou stavbu buňky jako rostliny a živočichové) Tělo má jednoduchou stavbu – STÉLKU – tvořenou propletenými.
Brněnská přehrada made by Jiří Antonín, HG 3.. tak to je Brněnská přehrada.
SINICE fotosyntetizující bakterie
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Rostlinná plasmatická blána mitochondrie cytoplasma ribozomy jádro vakuola chloroplasty buněčná stěna buňka.
Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN , 370 str.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Přírodní vědy DUM 11 Vztahy ve společenstvu organismů
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
3. Autotrofní a heterotrofní organismy
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
VY_52_INOVACE_01_Organizmy lidských sídel – učební text
BOTANIKA = VĚDA O ROSTLINÁCH
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
Bakterie.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje BUŇKA VY_32_INOVACE_23_461 Projekt.
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_05_20_nekvalitní voda.
Přírodopis DUM 11 Vztahy ve společenstvu organismů
ZŠ Brána Nová Paka Přírodopis, 6. – 9. tř. Autor: Ing. Michal Koťátko
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
BAKTERIE.
Drogy – nebezpečí návykových látek
Transkript prezentace:

Sinice a jejich vliv na člověka

Základní informace Jedná se o bakterii, nejčastěji modrozeleně zbarvenou, která má schopnost fotosyntézy. Vyskytuje se převážně ve vodním prostředí, ale i v půdě. Často vytváří oboustranně výhodné symbiotické vztahy, například s lišejníky. Na vodních hladinách vytváří tzv. vodní květ, kdy dojde k jejich přemnožení. Rozmnožují se dělením.

Využití Ačkoliv mají spoustu negativních vlivů jak na člověka tak i na ekonomiku (například znečištěním vodních nádrží), dají se využít i pozitivně. Například v některých zemích se rod Arthrospira pěstuje na výrobu vitamínových tablet, jelikož obsahuje ve velké míře třeba vitamín B12 nebo karoteny. Jejich sušiny obsahují až 70% proteinů.

Negativní vlivy pro člověka Sinice obsahují látky, které člověku způsobují alergie, a zároveň mohou produkovat různé toxiny. Podle množství a typu toxinů, které se dostanou do organismu, se liší i projevy. Od lehké akutní otravy projevující se střevními a žaludečními potížemi, přes bolesti hlavy, až po vážnější jaterní problémy. Nejsou sice zaznamenány žádné případy, kdy by na otravu sinicemi pří vodní rekreaci někdo zemřel, ale při pravidelném pití vody vyrobené, ze zdrojů s masovým rozvojem sinic, může dojít až k úmrtí.

Pří rekreaci nejčastěji dochází k alergickým reakcím a při požití menšího množství k žaludečním a střevním potížím. Pokud se ve vodě nachází vodní květ (nejvyšší koncentrace sinic), zásadně se nedoporučuje se v ní koupat. Kdyby došlo k jeho náhodnému polknutí, může dojít i k vážnému poškození zdraví.

Děkuji za pozornost