Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Václava Horniková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Václava Horniková"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_139_Škodlivé rostliny TÉMA: Živá příroda 2 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Škodlivé rostliny V tomto materiálu se žáci seznámí s některými rostlinami a jejich plody, které jsou pro člověka škodlivé.

3 Jedovaté rostliny Lilek černý Konvalinka vonná Rulík zlomocný
K otravě dochází po požití bobulí. Otrava se projevuje křečemi v krku a ústech, nevolností, zvracením, průjmem, zvýšeným tepem. Konvalinka vonná Rulík zlomocný Jedovatá je celá rostlina. působí na nervový systém, utlumuje srdeční činnost a způsobí zastavení dechu. K otravě může dojít žvýkáním stonku nebo listů, pojídáním plodů, vypitím vody, ve které rostliny byly. Příznaky otravy je nevolnost a zažívací potíže.

4 Vraní oko čtyřlisté Tis červený Lýkovec jedovatý Kokořík mnohokvětý
Plodem je kulatá černá bobule, která je jedovatá. Tis červený Celá rostlina je prudce jedovatá. Lýkovec jedovatý Vůně květů může vyvolat bolesti hlavy a závratě. Vážnější je požívání plodů. Otrava vede k prudkým křečím, celkovému kolapsu a smrti. Kokořík mnohokvětý

5 drogy drogy jsou omamné a jedovaté látky
na začátku mohou vyvolat příjemné pocity následují například vidiny, stavy úzkosti, strachu, napětí na drogy vzniká návyk člověk závislý na drogách potřebuje pomoc lékaře DROGA POŠKOZUJE ZDRAVÍ A MŮŽE ZPŮSOBIT I SMRT.

6 Některé rostliny k výrobě drog
Konopí seté K výrobě hašiše. Mák setý Z máku se získává opium. Tabák virginský Tabák obsahuje nikotin.

7 otázky Jaké znáš jedovaté rostliny? Co jsou drogy?
Co mohou vyvolat na začátku? Co následuje? Vzniká na drogy návyk? Co potřebuje člověk závislý na drogách? Co poškozují drogy? Co mohou způsobit? Znáš některé rostliny k výrobě drog?

8 Použité zdroje


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Václava Horniková"

Podobné prezentace


Reklamy Google