Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Konvalinka vonná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Konvalinka vonná."— Transkript prezentace:

1 Konvalinka vonná

2 OBSAH PREZENTACE: 1.Název,zařazení
2.popis,využití,ekologie, UPOZORNĚNÍ 3.Jedovatost,pro zahradkáře,popis Konvalinky vonné 4.obrázky

3 Botanické zařazení- konvalinkovité
Latinský název-Convallaria majalis Botanické zařazení- konvalinkovité U nás je konvalinka bílá poměrně hojně rozšířeným druhem,ale vyskytuje se jen v Evropě a Asii.

4 Popis:Vytrvalá bylina s plazivým oddenkem, 10–30 cm vysoká, stvol přímý, bazální listy 2, řapíkaté, kopinaté, květy v jednostranném hroznu, bílé, vzácně nafialovělé, vonné, zvonkovité, kvete od května do června. Plodem je červená bobule

5 Využití: V zahradách se pěstuje řada kulturních forem toho druhu, pro výraznou vůni se využívá pro výrobu mýdel, parfémů i šňupavého tabáku. V homeopatii se používá jako léčivá rostlina. Listy slouží i k výrobě zeleného barviva

6 Ekologie: Roste ve světlých lesích, v křovinách i na loukách, na vlhčích humózních půdách, v pásmu od nížin až do subalpínského stupně.

7 Pozor:Konvalinka vonná je prudce JEDOVATÁ!!!

8 Otravy K otravě může dojít žvýkáním stonku či listů, nebo pojídáním červených plodů. Otrávit se lze i vodou z vázy, ve které byly konvalinky. Příznaky otravy jsou nevolnost, zažívací potíže (zvracení, průjem), zvýšeným močením a omámenost, závratěmi nebo křečemi.

9 Pro zahrádkáře Konvalinka má v zemi oddenky,kterými se rozšiřuje. Nejlépe kyselejší půdy v polostínu. Rozmnožuje se dělením trsů tak že, trs opatrně vyryjeme ze země a rozlámeme díly tak, aby konec oddenku měl dostatečné množství kořínků. Ty opět zasadíme na nové místo. Nejvhodnější termín je podzim. V opačném případě je lépe zvolit časné jaro, kdy bývá zem dostatečně vlhká.

10 Rozbor Konvalinky vonné

11 Rozkvetlá Konvalinka vonná

12 Obrázek konvalinky vonné 1 z 6

13 Obrázek konvalinky vonné 2 z 6

14 Obrázek konvalinky vonné 3 z 6

15 Obrázek konvalinky vonné 4 z 6

16 Obrázek konvalinky vonné 5 z 6

17 Obrázek konvalinky vonné 6 z 6

18 Vyrobil: Petr Černohorský v roce: 2009


Stáhnout ppt "Konvalinka vonná."

Podobné prezentace


Reklamy Google