Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KVASINKY Jedná se o jednobuněčné houby – mikroorganismy patrné pod mikroskopem. Žijí všude kolem nás. Jsou složitější než bakterie (mají silnou buněčnou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KVASINKY Jedná se o jednobuněčné houby – mikroorganismy patrné pod mikroskopem. Žijí všude kolem nás. Jsou složitější než bakterie (mají silnou buněčnou."— Transkript prezentace:

1

2

3 KVASINKY

4 Jedná se o jednobuněčné houby – mikroorganismy patrné pod mikroskopem.
Žijí všude kolem nás. Jsou složitější než bakterie (mají silnou buněčnou stěnu a složitější organely). Nemají chloroplasty, tudíž nejsou schopny fotosyntézy. Rozmnožují se PUČENÍM, což je typ nepohlavního rozmnožování, kdy nový jedinec vzniká pouze z jediné mateřské buňky. Kvasinky jsou HETEROTROFNÍ organismy – nejsou schopny fotosyntézy, živiny tedy získávají ze svého okolí. Kvasinky netvoří plodnice jako houby mnohobuněčné (př. hřib dubový). Kvasinky jsou schopny kvašení. KVASINKY

5 ZÁSTUPCI: Kvasinka pivní – k růstu využívá cukr a uvolňuje při tom alkohol. Používá se k výrobě piva a vína a také k pečení chleba. Droždí jsou vlastně slisované kvasinky. Kvasinky obsahují velké množství vitamínů, především skupiny B. Kvasinka CANDIDA – má pro člověka negativní význam, protože způsobuje kožní onemocnění.

6 OPAKOVÁNÍ: Pučením Nejsou, neobsahují chloroplasty Heterotrofně
1. Jak se kvasinky rozmnožují? Pučením 2. Jsou schopny fotosyntézy? Nejsou, neobsahují chloroplasty 3. Jak se vyživují? Heterotrofně 4. Jmenuj kvasinku, která pomáhá při výrobě piva a vína? Kvasinka pivní 5. Co způsobuje kvasinka Candida? Kožní onemocnění

7


Stáhnout ppt "KVASINKY Jedná se o jednobuněčné houby – mikroorganismy patrné pod mikroskopem. Žijí všude kolem nás. Jsou složitější než bakterie (mají silnou buněčnou."

Podobné prezentace


Reklamy Google