Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí."— Transkript prezentace:

1 Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
italsky : „špatný vzduch“ Jedna z nejobávanějších tropických nemocí. Přestože je malárie při včasném zahájení léčby poměrně dobře léčitelná, je to každopádně velmi vážná, v případě tropické malárie někdy smrtelná nemoc. Malárie se vyskytuje asi ve 100 zemí Ročně milionů případů onemocnění a 1 milion lidí zemře. (především obyvatelé nemající přístup k lékům) Přenašečem na člověka je komár (moskyt) rodu Anopheles.

2 Malárii způsobují čtyři druhy parazitových prvoků rodu Plasmodium napadajících v organismu červené krvinky. Nejvážnější forma je Plasmodium falciparum způsobující tzv. tropickou malárii, v určitém procentu případů smrtelnou. Pouze ostatní formy Plasmodium vivax, Plasmodium ovale a Plasmodium malariae vyvolávají onemocnění zpravidla bez komplikací, poměrně snadno léčitelné.

3 Způsob nákazy: Pokud komár pokousá (poštípe) infikovanou osobu, sáním krve přijme mikroskopické částice parazita malárie od infikované osoby, a tím se komár infikuje a stává se potenciálním přenašečem. Parazit malárie se v těle komára musí nejprve rozmnožit (1 týden), než se stává rizikem pro další neinfikovanou osobu. Jestliže takto infikovaný komár po zhruba jednom týdnu poštípe další osobu, parazit se z komára přenese krví do nového hostitele (člověka). Parazit pak putuje do lidských jater, kde napadá jaterní buňky, roste a množí se. Během tohoto období infikovaná osoba nepociťuje žádné klinické příznaky. Z jater se pak pravidelně (záchvatovitě) vyplavují do krve a napadají červené krvinky, které se rozpadají.

4 Výskyt: Malárie se vyskytuje ve více než 100 zemích světa.

5 Příznaky: horečka a chřipce podobné projevy (zimnice, bolesti hlavy, bolesti svalů a únava) zvracení a průjmy. záchvaty (Typický záchvat trvá několik hodin a má 3 fáze: třesavku, horečku a pokles horečky s pocením. Mezi záchvaty se nemocný cítí relativně lépe.) malárie může zapříčinit chudokrevnost a žloutenku, díky ztrátě červených krvinek. Není-li okamžitě zahájena léčba malárie s typem P.falciparum, může dojít k vážnému selhání ledvin, k záchvatu, k neurologickému postižení, bezvědomí až k úmrtí.

6 Prevence: Cestovatel by měl 4-6 týdnů před cestou navštívit svého lékaře, kde mu lékař předepíše odpovídající antimalarické přípravky. Dalším ochranným prostředkem jsou přípravky zabraňující pokousání komárem - repelenty, postřiky proti komárům, sítě apod., vhodné oblečení (dlouhé kalhoty, triko s dlouhým rukávem apod.).

7 Zdroje: www.vakciny.net www.wikipedia.cz


Stáhnout ppt "Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí."

Podobné prezentace


Reklamy Google