Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Domácí rostliny Otakar Kvaček.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Domácí rostliny Otakar Kvaček."— Transkript prezentace:

1 Domácí rostliny Otakar Kvaček

2 Domácí rostliny Pokojové rostliny se stále častěji objevují v našich domácnostech, už proto, že navozují pocit blízkosti přírody. Každá rostlina potřebuje jiné podmínky pro život. Některé potřebují více světla, jiné zase méně vláhy nebo živin či tepla.

3 Druhy domácích rostlin
Voskovka Zvonek Africká fialka Begonie Asparágus Gloxínie Arálie srdčitá atd.

4

5

6

7

8

9

10 Jedovaté domácí rostliny
Jedovaté pokojové rostliny jsou takové rostliny, které ve svých tělech obsahují látky, které jsou schopné způsobit otravu, a zároveň se pěstují v domácnostech. To zcela jasně zvyšuje pravděpodobnost styku těchto rostlin s malými dětmi nebo domácími zvířaty a tak zvyšuje riziko otrav.

11 Některé rostliny jsou sice jedovaté jen lehce a způsobují ekzémy, záněty, vyrážku nebo otok, u jiných hrozí zvracení, průjem a křeče, které mohou při pozření většího množství rostliny vést k postižení celého organismu a následné smrti.

12 Jedovaté pokojové rostliny v domácnostech s dětmi a zvířaty by měly být umístěné na těžce dostupných místech - vysoko na skříni, polici nebo v závěsném květináči, kam dítě ani pes nedosáhne. Kočky, které rády okusují listy pokojových rostlin, ocení šáchor nebo kočičí trávu, jejíž semena se dají koupit v obchodech se zvířaty.

13 Výživa domácích rostlin
Mezi rostlinou a prostředím probíhá neustálá výměna látek a energií. Rostlina z prostředí látky přijímá, příjem je přizpůsobuje svým potřebám - asimilace - a po využití energie, vázané v přijatých látkách , je postupným štěpením např. při dýchání - disimilace - jako nepotřebné vydává do prostředí tzv. výdej látek. Z přijatých látek se ty, které jsou potřebné pro životní děje rostliny, nazývají živinami.

14 Rostliny, kromě několika výjimek, přijímají živiny jen ve vodných roztocích nebo v plynné formě, protože stěna rostlinných buněk propouští jen roztoky a plyny. Rostliny přijímají roztoky hlavně kořeny a plynné látky převážně listy. V rostlinách se živiny ve formě roztoků pohybují z buňky do buňky difúzí a osmózou, u rostlin vývojově vyšších se pro transport látek tedy i živin vyvinula speciální tzv. vodivá pletiva.

15 Konec prezentace


Stáhnout ppt "Domácí rostliny Otakar Kvaček."

Podobné prezentace


Reklamy Google