Normotvorba obcí a krajů Dozor nad činností samospráv

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Správní právo Pojem správního práva.
Území obce a jeho změny Názvy obcí, číslování budov, znak a prapor Sloučení nebo připojení obcí Dvě nebo více obcí Sousedící obce Uzavření dohody –Rozhodují.
Nástroje územního plánování
O samosprávě Pohádkový příběh tak, jak jsem je odposlechl z bájných vyprávění starců a vykoukal z prachem zapadaných kronik, doprovázený různými kejklemi.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Veřejná správa – úvod.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Územní uspořádání ČR Česká republika se člení na
FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František Šejnost
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
ANALÝZA STRUKTURY HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
 zastupitelstvo,  rada,  hejtman  ředitel krajského úřadu.
Mgr. Pavel PETR Katedra společenských věd VŠB - TUO
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Územní samospráva Poznámky, náměty, teze.
Právní aspekty podnikání
Vypracovaly: Gabriela Janečková Radka Janků
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Správní právo MOST FBI Správní právo Orgány obcí a krajů
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Územní samospráva Kraje
Petra Palátová Lucie Paulusová Michaela Oravová 15. listopadu 2010
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Vypracovaly: Nevrtalová Michaela Šlechtová Nikola Uhllířová Jana
Organizace veřejné správy v ČR Přednáška č. 4 Územní státní správa
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Zákon o obcích Zlín 2015 Mgr. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Hlavní město Praha.
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Územní samospráva Obce
1 Referendum Jitka Bělohradová. 2 Referendum Projev přímé formy demokracie –Jeho zvláštní projevy: plebiscit, veto –Další formy přímé demokracie: lidová.
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA III. Normativní právní akty Právní normy I.
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_400_VES_20 Autor Mgr.
PRÁVA A POVINNOSTI VLASTNÍKA MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ (dle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, v platném znění)
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Územně-správní.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Teorie a praxe rozvoje měst a obcí
Územní samospráva a její organizace
OBECNÍ ZŘÍZENÍ Mgr. Michal Oblouk.
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Novela zákona o místních poplatcích
Organizační řád Městského úřadu Uherské Hradiště Příloha č
Obecní zřízení – úvodní test
Název školy: Základní škola Městec Králové
Organizace veřejné správy v ČR Přednáška č. 4 Územní státní správa
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KRAJ Působnost KRAJE OBČANÉ KRAJE ORGÁNY KRAJE Zastupitelstvo
Transkript prezentace:

Normotvorba obcí a krajů Dozor nad činností samospráv Veřejná politika a územní správa a samospráva

Zákon o obcích Jaké kategorie zákon o obcích zná? Kdy obec spadá do dané kategorie? V čem vidíte rozdíl mezi samostatnou a přenesenou působností? Jak je rozlišit? Musí mít obec pro vydání obecně závazné vyhlášky zmocnění ze zákona? Jakými způsoby může vzniknout nová obec? Co musí splňovat část obce, která se chce oddělit? Jak zní slib zastupitele? Může být rada v každé obci? Lze rozpustit zastupitelstvo obce? V jakých případech je v obci správce obce? Čí je to zaměstnanec? Může městská část vydávat OZV nebo nařízení? Kdy je zastupitelstvo nebo rada usnášeníschopná?

Jaké kategorie zákon o obcích zná? Kdy obec spadá do dané kategorie? § 3 - 4 Obec Kritérium historické Městys Kritérium počtu obyvatel Město Kritérium legislativní Statutární město § 61 - 66 Kritérium rozsahu přenesené působnosti Obec I. typu Každá obec Obec II. typu Obec s pověřeným obecním úřadem Obec III. Typu Obec s rozšířenou působností

Rozdíl mezi samostatnou a přenesenou působností? Jak je rozlišit? Samostatná působnost § 10 Veřejný pořádek Sportovní a kulturní akce Čistota veřejných prostranství a ochrana životního prostředí § 84 – 85 Pravomoc zastupitelstva § 102 Pravomoc rady § 38 - 44 Hospodaření obce § 46 – 48 Spolupráce obcí § 49 – 53 Svazky obcí § 58 – 59 Ukládání pokut Přenesená působnost § 61 – 63 § 64 – 65 Pověřený obecní úřad § 66 – 66b Obec s rozšířenou působností Věcné vymezení přenesené působnosti evidence obyvatel vydávání cestovních a osobních dokladů, řidičských průkazů, technických průkazů evidence motorových vozidel živnostenské oprávnění výplata sociálních dávek sociálně-právní ochrana dětí péče o staré a zdravotně postižené vodoprávní řízení, odpadové hospodářství a ochrana životního prostředí státní správa lesů, myslivosti a rybářství doprava a silniční hospodářství

Musí mít obec pro vydání obecně závazné vyhlášky zmocnění ze zákona? I. typ OZV vydaná pouze na základě ústavního zmocnění pro zastupitelstva obcí a krajů bez ohledu na to, zda mají zastupitelstva k vydání takovéto OZV přímé zmocnění k jejímu vydání v zákoně Tato OZV musí být v souladu s : Ústavou Zákony Mezinárodními smlouvami ČR Nesmí přikazovat či zakazovat nic, co již není obsaženo v zákoně, neboť nikdo nesmí být nucen činit to, co neukládá zákon a zároveň každý smí činit to, co zákon nezakazuje Tato právní norma nesmí tedy zakládat žádná práva a povinnosti Např. statut města, statut fondu apod. II. typ OZV - obce či kraje ukládají povinnost FO a PO pouze na základě zákona a v jeho mezích zákon musí obsahovat zmocnění obce či kraje k vydání tohoto právního předpisu § 10 odst. d

Jakými způsoby může vzniknout nová obec? § 19 Sloučení Připojení § 20a Oddělení části obce Zrušení vojenského újezdu (Zákon 222/1999 Sb. § 30 – 40)

Co musí splňovat část obce, která se chce oddělit? § 21 Území sousedící se 2 obcemi nebo s 1 obcí a cizím státem Souvislý územní celek Alespoň 1 000 občanů Souhlas v místním referendu občanů dané části obce

Jak zní slib zastupitele? § 69 "Slibuji věrnost České republice. Slibuji na svou čest a svědomí, že svoji funkci budu vykonávat svědomitě, v zájmu obce (města, městyse) a jejích (jeho) občanů a řídit se Ústavou a zákony České republiky."

Může být rada v každé obci? § 99 Rada obce se nevolí v obcích, kde zastupitelstvo obce má méně než 15 členů § 68 Počet členů zastupitelstva obce - v obci, městysu, městě, městském obvodu, městské části do 500 obyvatel 5 až 15 členů

Lze rozpustit zastupitelstvo obce? § 89 MV může rozpustit zastupitelstvo obce Nesejde-li se déle než 6 měsíců v usnášeníschopném stavu Nesoulad s rozhodnutím soudu vyhlásit místní referendum Jednání proti rozhodnutí místního referenda

V jakých případech je v obci správce obce? Čí je to zaměstnanec? § 98 neuskuteční-li volby pro nedostatek kandidátů dojde-li k rozpuštění zastupitelstva obce podle § 89 zanikne-li mandát všem členům zastupitelstva obce a na uprázdněné mandáty nenastoupí náhradníci není-li zvolen starosta do 6 měsíců od ustavujícího zasedání, popřípadě ode dne, kdy byl odvolán starosta nebo se funkce vzdal dojde-li k počátku kalendářního roku ke sloučení obcí nebo k oddělení části obce Je zaměstnancem MV

Může městská část vydávat OZV nebo nařízení? § 134 (2) Městské obvody a městské části nemohou vydávat obecně závazné vyhlášky nebo nařízení

Kdy je zastupitelstvo nebo rada usnášeníschopná? § 87 K platnému usnesení zastupitelstva obce, rozhodnutí nebo volbě je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech členů zastupitelstva obce, nestanoví-li zvláštní právní předpis jinak § 101 Rada obce je schopna se usnášet, je-li přítomna nadpoloviční většina všech jejích členů; k platnému usnesení nebo rozhodnutí je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech jejích členů.

Některé další otázky Rozdíl mezi uvolněným a neuvolněným členem zastupitelstva? § 71 Rozdíl mezi usnesením a zápisem?

Praktický úkol Obec: Jaký je počet členů zastupitelstva? 3734 obyvatel 2834 národnost česká 200 národnost moravská 400 národnost slovenská 200 národnost polská 100 národnost romská Jaký je počet členů zastupitelstva? Bude zde rada? Jaké orgány bude ustavující zastupitelstvo povinně volit? Jaké budou odměny a příplatky starosty, místostarostů a zastupitelů?

Praktický úkol Zastupitelstvo Rada Povinné orgány nad 3 000 do 10 000 obyvatel 11 až 25 členů Rada Pokud ZO > 15 5 nebo maximálně 7 členů (<1/3 ZO a lichý počet) Povinné orgány Starosta Místostarosta Výbory: Finanční Kontrolní Pro národnostní menšiny

Praktický úkol Odměny Starosta – uvolněný Místostarosta – uvolněný 27 425 + (16 933 + 72,50 x 8) = 44 938 Místostarosta – uvolněný 19 874 + (16 933 + 72,50 x 8) = 37 387 Místostarosta – neuvolněný 7 509 + (16 933 + 72,50 x 8) = 25 022 Předseda zvláštního orgánu – uvolněný 14 498 + (16 933 + 72,50 x 8) = 32 011 Člen rady – uvolněný 12 844 + (16 933 + 72,50 x 8) = 30 357 Člen zastupitelstva 400 + 260 = 660

Ustavující zasedání zastupitelstva Svolává dosavadní starosta Lhůta pro svolání ustavujícího zastupitelstva – do 15 dnů od vyhlášení výsledků voleb Jestliže není svoláno v dané lhůtě, pak tak učiní MV Předsedou je nejstarší člen zastupitelstva do okamžiku zvolení starosty Cílem je volba dalších orgánů obce

Program ustavujícího zasedání Určení zapisovatele a ověřovatelů Kontrola osvědčení o zvolení mohou zvolit mandátovou komisi za účelem ověření voleb Složení slibu členů zastupitelstva odmítnutím slibu zaniká mandát zastupitele Zapisovatel přečte slib, zastupitelé: „Slibuji“ Využitelnost dosavadního jednacího řádu Volba volební a návrhové komise Předsedající podá personální návrh -> hlasování Obvykle 3 členové Volba starosty a místostarostů Volba dalších členů rady Zřízení výborů zastupitelstva Diskuse