INFRASTRUKTURY pro výzkum a vývoj podpořené z OP VaVpI otázka udržitelnosti David Marek 20. dubna 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

Národní program udržitelnosti I
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Financování vysokých škol
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
OP VaVpI – Pracovní skupiny Sněm RVŠ dne 21. února 2008.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Vysoké školy v ČR a jejich veřejné finanční zdroje (s důrazem na kapitolu 333) a srovnání s regionálním školstvím v letech Adam KRČÁL samostatné.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Energetické využití odpadů v ČR z pohledu chemického inženýrství Jiří Drahoš předseda Akademie věd ČR předseda České společnosti chemického inženýrství.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
1.1. RADA VYSOKÝCH ŠKOL  V akademickém roce 1999/2000 zahájily výuku první 3 soukromé vysoké školy  Dnes „aktivně“ působí 44 soukromých vysokých.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
Program švýcarsko-české spolupráce Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V PRAZE PROSTŘEDNICTVÍM STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ EU PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI HOTEL MODRÁ RŮŽE, RYTÍŘSKÁ, PRAHA.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Národní program výzkumu III Konference SCHP Praha 23.ledna 2007.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Strukturální fondy EU, programovací období Zasedání PRVŠ Praha, 27. dubna 2006.
NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM 22. – , PRAHA TRANSFER TECHNOLOGIÍ ALEŠ VLK.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Operační programy Praha OP Praha Adaptabilita OP Praha Konkurenceschopnost.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Aktuální úkoly MŠMT v oblasti VaVaI Josef Janda. Obsah prezentace 1. Mezinárodní spolupráce ve VaV Programy EU Infrastruktury VaVaI 2. Lidé 3. Instituce/NPV.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Ing. Jan Vitula -vrchní ředitel sekce SF MŠMT Ing. Vojtěch Doležal - poradce ministra MŠMT.
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
VaVpI – pracovní skupina 2 FINANCOVÁNÍ A METODIKA Schůzka , MŠMT MAKROSKOPICKÝ MODEL UDRŽITELNOSTI PROBLÉMOVÉ OKRUHY, KTERÉ BUDOU DÁLE ŘEŠENY.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Zhodnocení realizace JPD 3, možnosti podpory z ESF v dalším období Konference Inovace ve vzdělávání – vzdělávání o inovacích Praha, Ing. Světlana.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
N. Witzanyová Lichtenštejnský palác 16. října 2012; obrázky v prezentaci jsou z webu EK ohledně Evropského výzkumného prostoru
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program Výzkum a vývoj pro inovace.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PROJEKTOVÝ LIST Pro zjišťování informací o projektových záměrech pro účely zvýšení absorpční kapacity v prioritních osách VaVpI.
OP VVV.
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

INFRASTRUKTURY pro výzkum a vývoj podpořené z OP VaVpI otázka udržitelnosti David Marek 20. dubna 2012

2 Úvodem  deficit v kvalitě VaV infrastruktury  investiční prostředky z OP VaVpI ↓  masivní rozvoj (činnosti?) VaV center ↓  potřeby | udržitelnost ↑  logika podpory VaV infrastruktur  lidské zdroje ve VaV  finanční ukazatele

3 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace (I)  posílení VaVaI potenciálu Česka | konkurenceschopnost | kvalifikovaná pracovní místa  prioritní osy 1 a 2  PO 1 Evropská centra excelence – unikátní, mezinárodní  PO 2 Regionální VaV centra – aplikačně zaměřená  40 mld. Kč | 46 projektů  výstupy – výsledky – očekávané dopady  posílení VaV kapacit  rozvoj znalostní báze, diseminace znalostí, spolupráce akademického a podnikového sektoru  stimulace ekonomického růstu

4 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace (II)  posílení VaVaI potenciálu Česka | konkurenceschopnost | kvalifikovaná pracovní místa  prioritní osy 1 a 2  PO 1 Evropská centra excelence – unikátní, mezinárodní  PO 2 Regionální VaV centra – aplikačně zaměřená  40 mld. Kč  předpoklady = lidské zdroje + finanční udržitelnost  výstupy – výsledky – očekávané dopady  posílení VaV kapacit  rozvoj znalostní báze, diseminace znalostí, spolupráce akademického a podnikového sektoru  stimulace ekonomického růstu

5 Udržitelnost  zdroje dat OP VaVpI  projektové dokumentace, indikativní rozpočty, IS VaVaI  údaje pro dobu realizace i udržitelnosti (5 let)  ! „nově“ vytvořené pracovní místo  statistiky ČSÚ  přímé statistické šetření (VTR 5–01)  zaměstnanci ve VaV  ekvivalent plného pracovního úvazku (FTE)  omezení → ne predikce, ale diskuze výzev  zjednodušující předpoklady, celkový pohled

6 Udržitelnost – lidské zdroje (I)  zaměstnanost ve VaV vs. kapacity vznikajících VaV center  sektory  sektory | vědní oblasti | regionální pohled | kombinace  87 % kapacit center ve vládním a vysokoškolském sektoru  omezená mobilita sektor zaměstnanci ve VaV VaV centra růst růst růst podnikatelský vládní vysokoškolský vládní + VŠ celkem*

7 Udržitelnost – lidské zdroje (I)  vývoj zaměstnanosti ve vznikajících VaV centrech  sektory  sektory | vědní oblasti | regionální pohled | kombinace

8 Udržitelnost – lidské zdroje (II)  zaměstnanost ve VaV vs. kapacity vznikajících VaV center vědní oblasti  sektory | vědní oblasti | regionální pohled | kombinace  87 % kapacit center v přírodních a technických vědách vědní oblast zaměstnanci ve VaV VaV centra růst růst růst lékařské zemědělské přírodní technické přírodní + technické celkem*

9 Udržitelnost – lidské zdroje (III)  zaměstnanost ve VaV vs. kapacity vznikajících VaV center regionální pohled  sektory | vědní oblasti | regionální pohled | kombinace

Zaměstnanost ve VaV vs. kapacity VaV center ve vědních oblastech* v regionálním pohledu

11 Udržitelnost – financování (I)  indikativní rozpočty VaV center, zdroje financování příjemce podpory  start-up grant – počáteční impulz vs. dlouhodobá udržitelnost  struktura provozních příjmů VaV center podíl na provozních příjmech [%] evropská centra excelence regionální VaV centra institucionální financování 34,321,0 národní granty, účelová podpora 29,234,3 smluvní výzkum 10,127,8 mezinárodní granty 16,210,2 ostatní zdroje 10,26,7

Vývoj struktury provozních příjmů VaV center Centra excelence | Regionální VaV centra Centra excelence (nahoře) | Regionální VaV centra (dole)

13 Udržitelnost – financování (II)  struktura provozních příjmů VaV center  státní rozpočet  státní rozpočet | smluvní výzkum a mezinárodní granty  institucionální financování a účelová podpora  hlavní část - 63,5%, resp. 55,3% provozních příjmů  program Projekty velkých infrastruktur pro VaVaI (2010 – 2015) (Cestovní mapa velkých infrastruktur, napojení na ESFRI Roadmap)  Národní program udržitelnosti I a II (2013/16 – 2020)

14 Udržitelnost – financování (III)  struktura provozních příjmů VaV center smluvní výzkum a mezinárodní granty  institucionální financování | smluvní výzkum a mezinárodní granty  zásadní pro dlouhodobou udržitelnost  v případě výpadku tlak na státní rozpočet nebo omezení činnosti VaV centra  podíl smluvního výzkumu rozdílný dle prioritních os – aplikačně zaměřená regionální VaV centra logicky vyšší – 10,1%, resp. 27,8%  v obou případech nepoměr mezi zastoupením tržeb za vlastní výkony u příjemce podpory a podílem smluvního výzkumu VaV centra  obdobné, avšak méně výrazné u příjmů ze zahraničních zdrojů – 16,2%, resp. 10,2%

15 Udržitelnost  shrnutí  detailní pohled na vývoj zaměstnanosti ve VaV a indikované kapacity VaV center ukazují zřetelné disproporce  předpoklad obsazení míst skutečně novými pracovníky → dílčí poptávka převyšuje průměrný růst zaměstnanosti ve VaV  indikované příjmy VaV center ze smluvního výzkumu v řadě případů výrazně odlišné od tržeb za vlastní výkony příjemce podpory ↓  otázky

16 Udržitelnost  shrnutí ↓  otázky  impulz pro pracovníky mimo výzkumný sektor a absolventy → zrychlení růstu zaměstnanosti ve VaV nebo formální přesun stávajících zaměstnanců na „nová“ místa v centrech  odlišnost aktivit příjemce podpory a VaV centra → reálnost indikovaného podílu příjmů ze smluvního výzkumu  zlepšení pozice regionů z pohledu budování znalostní ekonomiky → konvergence

DĚKUJI ZA POZORNOST! David Marek | TC AV ČR David Marek | TC AV ČR | |