CEFIF Založení FF s. r. o. Živnostenské oprávnění I Dana Batelková Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Podnikatelský záměr Volba, v čem budu podnikat Průzkum Plán realizace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Obchodní společnosti.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Založení fiktivní firmy.
Hlášení změn v rámci projektů PRV Eva Šípová, MAS Labské skály – březen 2010 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Založení a vznik Fiktivní firmy
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Firmy a jejich právní formy Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_ŽIVNOSTENSKÉ.
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Živnostenské oprávnění II
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Podnikání a jeho formy Milena Tichá
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Workshop profesního poradenství pro neslyšící v rámci projektu OPPA „Zvládneme to sami!“ Podnikatelské minimum Podnikatelská myšlenka / Podnikatelský.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
CEFIF Založení a změna s. r. o. Obchodní rejstřík I Dana Batelková
Prezentace Hradec Králové Registr živnostenského podnikání.
CEFIF Založení a změna s. r. o. Obchodní rejstřík II Dana Batelková Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Právní procesy.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_98 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
OBCHODNÍ REJSTŘÍK. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1162Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání Téma:
Soukromý sektor Podnikání fyzických osob - živnostníci Podnikání právnických osob - společnosti.
Obchodní společnosti.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
V soutěžních vztazích Stát, samosprávné územní jednotky Osoby, které si zvolily obchodněprávní režim závazku podle § 262 odst. 1 účastníci závazkových.
Komanditní společnost
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
ŽIVNOST Ohlášení živnosti Žádost o koncesi Živnost Živnost je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, Živnost.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Podnikání A Předmět činnosti B Povinnosti podnikatele C Formy a druhy podnikání D Podnikatelský plán E Dotace k podnikání.
CEFIF Založení FF s. r. o. Finanční úřad Dana Batelková Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
 Materiál slouží pro pochopení a faktické vyplnění Jednotného registračního formuláře.
CEFIF Založení FF „Fyzické osoby“ Dana Batelková Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Batelková.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Ing. Veronika Dostálková MBA ŽIVNOSTI Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PODNIKÁNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Typy živností Autor: Pavla Lukešová.
Právní subjekty v podnikání
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Podmínky podnikání v ubytovacích službách a stravování
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Představujeme fiktivní firmu II
Živnostenský úřad.
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Živnostenský zákon a rejstřík II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Autor: Ing. Alice Horáčková
Subjekty obchodněprávních vztahů
PODNIKÁNÍ CIZINCŮ V ČESKÉ REPUBLICE 10/2017
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Právní minimum - Zahájení podnikatelské činnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Živnostenský zákon a rejstřík Občanská nauka 1. M
Transkript prezentace:

CEFIF Založení FF s. r. o. Živnostenské oprávnění I Dana Batelková Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Získání živnostenského oprávnění

Vznik firmy se řídí především Obchodním zákoníkem a Živnostenským zákonem.

Živnostenský zákon ZÁKON 455/1991 Sb. ze dne o živnostenském podnikání (živnostenský zákon) ZÁKON 455/1991 Sb. ze dne o živnostenském podnikání (živnostenský zákon) Novela ŽZ k zavedla nové formuláře a nová pravidla pro zápis do obchodního rejstříku VYHLÁŠKA 250/2005 Sb. Novela ŽZ k zavedla nové formuláře a nová pravidla pro zápis do obchodního rejstříku VYHLÁŠKA 250/2005 Sb. Poslední úplné znění pochází z r Poslední úplné znění pochází z r Velká změna ŽZ zavedena k ZÁKON 130/2008 Sb. ze dne Velká změna ŽZ zavedena k ZÁKON 130/2008 Sb. ze dne

Živnostenský zákon v platném znění k

Novely ŽZ 1 Vydávání živnostenských listů a koncesních listin se ruší, vydávají se výpisy Vydávání živnostenských listů a koncesních listin se ruší, vydávají se výpisy z živnostenského rejstříku. Místní příslušnost živnostenských úřadů se ruší, veškerá podání se mohou uskutečňovat na kterémkoli živnostenském úřadě v ČR. Místní příslušnost živnostenských úřadů se ruší, veškerá podání se mohou uskutečňovat na kterémkoli živnostenském úřadě v ČR.

Novely ŽZ 2 Zavádí se jediná volná živnost rozčleněná na jednotlivé činnosti. Zavádí se jediná volná živnost rozčleněná na jednotlivé činnosti. Doposud živnostenský zákon upravoval 125 volných živností s 622 předměty činnosti. Doposud živnostenský zákon upravoval 125 volných živností s 622 předměty činnosti. Pro začínající podnikatele se výrazně snižují nároky na povinnou praxi. Pokud má živnostník vzdělání v oboru, může začít podnikat okamžitě. Pro začínající podnikatele se výrazně snižují nároky na povinnou praxi. Pokud má živnostník vzdělání v oboru, může začít podnikat okamžitě.

Novely ŽZ 3 Podnikat mohou rodinní příslušníci azylantů. Podnikat mohou rodinní příslušníci azylantů. Výpis z rejstříku trestů (doložení bezúhonnosti) si obstarává úřad sám. Výpis z rejstříku trestů (doložení bezúhonnosti) si obstarává úřad sám. Oznamovací povinnost podnikatele vůči živnostenským úřadům se omezuje. Oznamovací povinnost podnikatele vůči živnostenským úřadům se omezuje.

Novely ŽZ 4 Jako průkazy živnostenského oprávnění sloužily živnostenské listy a koncesní listiny. Ty novela nahrazuje jediným dokladem, a to výpisem z živnostenského rejstříku. Podnikat se může v několika oborech s pouze jediným dokladem (snížení nákladů na žádosti a na pořizování ověřených kopií z těchto listin). Jako průkazy živnostenského oprávnění sloužily živnostenské listy a koncesní listiny. Ty novela nahrazuje jediným dokladem, a to výpisem z živnostenského rejstříku. Podnikat se může v několika oborech s pouze jediným dokladem (snížení nákladů na žádosti a na pořizování ověřených kopií z těchto listin).

Novely ŽZ 5 Podnikatel se bude prokazovat ŽL či KL až do doby prvního vydání výpisu z živnostenského rejstříku. Podnikatel se bude prokazovat ŽL či KL až do doby prvního vydání výpisu z živnostenského rejstříku.

ZALOŽENÍ FIRMY NA CRM (centrálních registračních místech) PROSTŘEDNICTVÍM JRF PROSTŘEDNICTVÍM JRF (jednotných registračních formulářů)

Rozsáhlou novelou živnostenského zákona (především zákonem č. 214/2006 Sb.) došlo k rozšíření pravomoci živnostenských úřadů jako centrálních registračních míst - CRM. K byla síť CRM dokončena ve všech regionech. Rovněž byly sjednoceny formuláře, pomocí nichž musí podnikatelský subjekt žádat o živnostenské oprávnění. CEFIF přijímá výhradně JRF. Centrální registrační místa

Právnická osoba

Vznik firmy 1 Hodlá-li právnická osoba podnikat, je nutné nejprve tuto osobu založit. Zakládání právnických osob je upraveno OBCHODNÍM ZÁKONÍKEM.

Vznik firmy 2 Nejběžnějším typem právnické osoby podnikající v režimu živnostenského zákona je obchodní společnost: společnost s ručením omezeným, společnost s ručením omezeným, akciová společnost, akciová společnost, veřejná obchodní společnost, veřejná obchodní společnost, komanditní společnost, komanditní společnost, družstvo. družstvo.

Funkce CRM 1 Na CRM je možné prostřednictvím jednotného registračního formuláře podat tyto registrace (resp. přihlášky do následujících evidencí): Ve vztahu k živnostenskému úřadu: ohlášení živnosti, ohlášení živnosti, žádost o koncesi. žádost o koncesi. Ve vztahu k úřadu práce: hlášení volného pracovního místa a jeho obsazení. hlášení volného pracovního místa a jeho obsazení.

Funkce CRM 2 Ve vztahu k finančnímu úřadu: přihlášku k daňové registraci pro PO, přihlášku k daňové registraci pro PO, přihlášku k registraci k dani z příjmů PO, přihlášku k registraci k dani z příjmů PO, přihlášku k registraci k DPH přihlášku k registraci k DPH (dani z přidané hodnoty), (dani z přidané hodnoty), přihlášku k dani z nemovitosti, přihlášku k dani z nemovitosti, přihlášku k dani silniční, přihlášku k dani silniční, přihlášku k dani z příjmů jako plátci daně z příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků. přihlášku k dani z příjmů jako plátci daně z příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků.

Nejběžnějším typem fiktivní firmy je s. r. o. Dále se budeme zabývat založením FF s. r. o.

Živnostenský úřad Vydává a zapisuje změny a ruší zápisy v živnostenském rejstříku (živnostenské a koncesní listy). Vyplňte příslušný formulář, který je k dispozici na CD CEFIF a který vždy aktualizovaný zasíláme na přelomu srpna a září do škol, nebo použijte jednotný registrační formulář kteréhokoli centrálního registračního místa.

Jednotný registrační formulář (JRF) pro právnickou osobu

Podnikatel Část A – PODNIKATEL Identifikujte údaje o firmě a o sídle firmy. V tomto případě se firma jmenuje „Podnikatel“ a adresa sídla je VŽDY adresou školy. Promyslete si, co bude ve Vašem případě název obce, část obce a okres.

Předmět podnikání Část A – PODNIKATEL Předmět podnikání si nemůžete vymyslet. Vyberte ho ze seznamu předmětů podnikání v příloze živnostenského zákona. Seznam bývá velmi často aktualizován, proto si na to dávejte pozor. Platný seznam naleznete na CD CEFIF pro daný školní rok v adresáři ŽÚ. Nezapomeňte vždy vyplnit datum.

Živnost Živnostenský zákon č. 455/1991 Sb., přílohy byly naposledy novelizovány z. č. 130/2008 Sb. Přílohy vyjmenovávají názvy živností = předměty podnikání: ŽIVNOSTI ŘEMESLNÉ (k § 20), ŽIVNOSTI ŘEMESLNÉ (k § 20), ŽIVNOSTI VÁZANÉ (k § 23 a 24), ŽIVNOSTI VÁZANÉ (k § 23 a 24), ŽIVNOST VOLNOU (k § 25 odst. 2) - Předmět podnikání: Výroba, obchod ŽIVNOST VOLNOU (k § 25 odst. 2) - Předmět podnikání: Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona (80 oborů činnosti), KONCESOVANÉ ŽIVNOSTI (k § 26 a 27). KONCESOVANÉ ŽIVNOSTI (k § 26 a 27).

Živnost volná Předmět podnikání: Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona. Jedná se o 80 oborů činností.

Statutární orgán Část A – PODNIKATEL V JRF je místo pro 1 až 2 členy statutárního orgánu. Pokud máte jednatelů více, je nutno použít přílohu pro statutární orgán. Členem statutárního orgánu je vždy konkrétní ŽÁK.

Odpovědný zástupce 1 Část A – PODNIKATEL V JRF je místo pro 1 odpovědného zástupce. Čtěte celé nadpisy a poznámky pod čarou, tabulka s číslem 10 se vyplňuje jen u zahraniční osoby.

Odpovědný zástupce 2 Část A – PODNIKATEL U živností, kde je nutno ustanovit odpovědného zástupce ze zákona, nesmí být datum ustanovení do funkce pozdější než datum zahájení provozování živnosti. Čtěte celý nadpis tabulky, v tabulce s číslem 12 uvádějte pořadové číslo předmětu podnikání, pro který OZ ustanovujete, a nikoliv číslo předmětu podnikání.

Adresa provozovny Část A – PODNIKATEL Adresou provozovny je VŽDY adresa školy.

Finanční úřad Část B – DAŇOVÁ REGISTRACE Povinně se vyplňují pouze červená místa.

Úřad práce Část C – OZNÁMENÍ PRACOVNÍHO MÍSTA Tato část není pro FF povinná. Část D – PŘÍLOHY Vyplňuje se podle počtu příloh, jež jednotlivým úřadům zasíláme.

JRF Část E – ADRESA PRO DORUČOVÁNÍ Zde se VŽDY uvádí adresa školy. Část F – DOPLŇUJÍCÍ ÚDAJE Telefon a fax nejsou povinné údaje, povinný je mail. Uvádějte jména a funkce firemních podavatelů.

CD CEFIF Doporučujeme používat formuláře z CD CEFIF pro aktuální školní rok či formuláře z reálných úřadů ve Vašem okolí. Na internetu se vyskytuje řada již neplatných formulářů, které když použijete a vyplníte, my Vám je pro jejich neplatnost vrátíme k přepracování.

Úkol V přílohách k této prezentaci naleznete výše uvedené formuláře. Po jejich otevření si pusťte prezentaci znovu a pokuste se je sami vyplnit. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.