Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: VI/2 Název: Hospodaření, Živnost Anotace: Prezentace slouží k seznámení žáků se základními typy živností. Autor: Mgr. Jana Třetinová Datum vytvoření DUM: 30. října 2011 Jazyk: čeština Ročník: IX. Předmět: Výchova k občanství – finanční gramotnost Očekávaný výstup: Uvede základní typy živností. Klíčová slova: živnost ohlašovací (řemeslná, vázaná, volná), živnost koncesovaná Druh učebního materiálu: PPT prezentace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Ž I V N O S T = soustavná podnikatelská činnost - cílem je získání zisku, uživení se - živnost může provozovat fyzická i právnická osoba - musí získat živnostenské oprávnění Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

3 Živnostenské oprávnění věk nad 18 let způsobilost k právním úkonům trestní bezúhonnost pokud to vyžaduje živnost, tak i odborná způsobilost Fyzická osoba Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 TYPY ŽIVNOSTI A) OHLAŠOVACÍ -vznikají a jsou provozovány na základě ohlášení -získají osvědčení výpisem z živnostenského rejstříku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

5 -vznikají a jsou provozovány na základě správního rozhodnutí -také jsou osvědčeny výpisem ze živnostenského rejstříku -nutná je odborná způsobilost, koncese (výsada, právo provozovat živnost), kladné vyjádření příslušného orgánu B) KONCESOVANÉ Příklad: provozování pohřební služby, cestovní kanceláře, taxi služby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

6 - ty ještě dále dělíme: A) OHLAŠOVACÍ 1. Řemeslné živnosti - pro jejich získání a provozování je potřeba výučního listu (maturita, diplom) nebo šestiletá praxe - př. řeznictví, zednictví, klempíř,… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

7 -pro jejich získání a provozování je potřeba prokázání odborné způsobilosti -př. masérské služby, účetnictví, provozování autoškoly 2. Vázané živnosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

8 3. Volné živnosti -pro jejich získání a provozování není potřeba prokázání odborné způsobilosti -má název výroba, obchod, služby -podnikatel si musí vybrat ze seznamu, v čem bude podnikat -př. ubytování, obchod

9 Použité zdroje: Janoušková, D., Ondráčková M., Čabalová D., Marková H., Šebková J.: Občanská výchova 9, Rodinná výchova 9 učebnice. Plzeň, Fraus 2006 Gillespie, A.: Přehled ekonomie. Praha, Portál 2002 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."

Podobné prezentace


Reklamy Google