Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: VI/2 Název: Hospodaření, Podoby firem Anotace: Prezentace seznamuje žáky s podobami firem – a.s., spol. s. r. o., OSVČ Autor: Mgr. Jana Třetinová Datum vytvoření DUM: 12. října 2011 Jazyk: čeština Ročník: IX. Předmět: Výchova k občanství – finanční gramotnost Očekávaný výstup: Seznamuje se s různými podobami firem Klíčová slova: akciová společnost, osoba samostatně výdělečně činná, společnost s ručením omezeným Druh učebního materiálu: PPT prezentace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 PODOBY FIREM 2. 1. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

3 Podoby firem a) Právnická osoba – nejčastěji podoba akciové společnosti nebo společnosti s ručením omezeným a) Fyzická osoba – firmou je jediný člověk (může ale mít zaměstnance) = živnostník či osoba samostatně výdělečně činná Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 1. Akciová společnost -zkratka za jménem firmy a. s. -je právnickou osobou -je obchodní společnost, jejíž kapitál je rozdělen na stejné díly – akcie -akcie firmy se dají koupit na kapitálovém trhu -základní vklad pro založení takovéto firmy 2 miliony Kč. -je zapsána v obchodním rejstříku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

5 2. Společnost s ručením omezeným -zkratka za jménem firmy s.r.o. -je právnickou osobou -je obchodní společnost, zakládá ji 1 – 50 společníků -pro vznik je důležitá společenská smlouva -každému společníkovi patří určitý díl společnosti -pro založení je třeba vklad 200 000 Kč. -také je zapsána v obchodním rejstříku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

6 3. Osoba samostatně výdělečně činná -zkratka je OSVČ -je fyzickou osobou -osoba, která má příjmy z podnikání nebo jiné samostatně výdělečné činnosti -příkladem je živnostník, umělec, samostatný zemědělec -je veden např. v registru živnostenského podnikání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

7 Použité zdroje: Janoušková, D., Ondráčková M., Čabalová D., Marková H., Šebková J.: Občanská výchova 9, Rodinná výchova 9 učebnice. Plzeň, Fraus 2006 Gillespie, A.: Přehled ekonomie. Praha, Portál 2002 Obrázky: 1. http://stale-zdravi.en101.cz/files/spolehliva-firma-2010[1].jpg 2. http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRp0_vchO1qvYtsVeH- A4jgHflb_UTHyKD61F6Juwr629Ik7tXNod8PWQi0 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."

Podobné prezentace


Reklamy Google