3. setkání pracovníků ORP v oblasti regionálního rozvoje se zástupci KH kraje a CEP 2. BLOK Centrum evropského projektování Krajský úřad KHK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktualizace Rozvojového konceptu CR na Šumavě Regionální marketing Vimperk
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Představení Fichí I. Výzvy (2008/VYZ – 1) MAS sv. Jana z Nepomuku Místní akční skupina sv. Jana z Nepomuku.
Plán akcí oddělení cestovního ruchu odboru regionálního rozvoje krajského úřadu pro rok 2002.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
Společný regionální operační program (SROP) GRANTOVÁ SCHÉMATA KARLOVARSKÉHO KRAJE Aktuální stav průběhu 1. kola výzvy.
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Program rozvoje cestovního ruchu Královéhradeckého kraje Úvodní setkání řídící skupiny – 28. června 2007– Hradec Králové 1 PROGRAM ROZVOJE CESTOVNÍHO RUCHU.
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Oddělení cestovního ruchu
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
POV Východiska POV 2008 Odstranění překryvů s Programem obnovy venkova ČR, zejména s Osou III zaměřenou na venkovské projekty Zásadní změna podoby.
2. setkání pracovníků ORP v oblasti regionálního rozvoje v Královéhradeckém kraji se zástupci Královéhradeckého kraje a CEP 2. BLOK Centrum evropského.
Prioritní osa 2 Rozvoj cestovního ruchu výstavba, technické zhodnocení turistické infrastruktury (např.: kongresových či lázeňských center, sportovně rekreačních.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Volnočasové projekty a EU financování
Středočeský kraj.
POV 2008 Navrhovaná podoba Programu obnovy venkova Olomouckého kraje V roce 2008.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Krajský úřad Karlovarského kraje
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
 POTENCIÁLNÍ ROZVOJOVÉ MOŽNOSTI VYSOČINY Pobytová turistika v ekologicky nezatížené přírodě Městská kulturně-poznávací turistika.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ KRAJE VYSOČINA (RAP)
Seminář „DOTACE PRO KULTURNÍ INSTITUCE“ Dotační programy Královéhradeckého kraje v oblasti kultury v oblasti kultury.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Strategie rozvoje Královéhradeckého kraje Strategie jako dlouhodobý koncepční dokument Strategie jako společný konsensus rozvoje území Tvorba.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
GRANTY A DOTACE KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE VYPSANÉ V ROCE 2009  Cestovní ruch  Kultura a památková péče  Obce a mikroregiony  Sociální oblast  Školství.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
PROGRAM OBNOVY VENKOVA KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE 2011 SETKÁNÍ ORP 30. 6
- CESKY SEVER FLE Chřibská 2017.
MAS Lípa pro venkov z.s. Monitoring a evaluace
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Výsledky projednávání
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Transkript prezentace:

3. setkání pracovníků ORP v oblasti regionálního rozvoje se zástupci KH kraje a CEP 2. BLOK Centrum evropského projektování Krajský úřad KHK 18. 12. 2009

Program 2.bloku CEP: 11:30 – 12:00 - Databáze investičních příležitostí - Dotační strategie KHK 2010–13 - Hodnocení (evaluace) PRK 2008–10 - Vymezení hospodářsky slabých oblastí kraje

Databáze investičních příležitostí Aktualizace stávající databáze (jaro 2009): Vytvoření nového propagačního materiálu (katalogové listy, interaktivní aplikace provázaná s prostorovými daty) Katalog obsahující veškeré potřebné informace o aktuálních rozvojových plochách a brownfieldech využitelných pro různé účely v obcích KHK Pro potřeby investorů a jiných subjektů z ČR i ze zahraničí Oproti stávající verzi rozšířená a zpřesněná databáze, podrobnější informace, fotodokumentace atd.

Dotační strategie KHK 2010 - 13 schválena: Radou KH kraje na 29.zasedání dne 7.10.2009 (usnesení RK/291300/2009) Zastupitelstvem KH kraje na 9.zasedání dne 22.10.2009 (usnesení ZK/9/582/2009) obsahuje: Priority + opatření + aktivity

Priority dotační strategie Královéhradeckého kraje Regionální rozvoj a venkov Cestovní ruch a kultura Podnikání Životní prostředí Školství a volnočasové aktivity Sociální oblast

Regionální rozvoj a venkov Opatření priority A. Regionální rozvoj a venkov Opatření I. Obnova a rozvoj venkovského prostoru Opatření II. Podpora projektů a regionálního rozvoje Opatření III. Rozvoj cyklodopravy na území kraje

Opatření I. Obnova a rozvoj venkovského prostoru Aktivity: Pořízení a změny územních plánů venkovských obcí pořízení, aktualizace a digitalizace územních plánů obcí do 500 obyvatel Podpora rozvoje území venkovských obcí výstavba, komplexní úprava, rekonstrukce, oprava nebo instalace následujících typů objektů: místní komunikace, chodníky, veřejné osvětlení, autobusové zastávky, reflexní dopravní značky a retardéry, měřiče rychlosti, lavičky, altánky, odpadkové koš, stojany na kola (tzv. mobiliář), obnova a zřizování veřejné zeleně, obnova a zřizování rybníků a vodotečí, požární nádrže, dešťová kanalizace Obnova a údržba staveb, drobných památek a vybavenosti obcí výstavba, rekonstrukce či oprava následujících typů objektů: základní a mateřské školy, školská zařízení, zdravotní a sociální zařízení, kulturní a tělovýchovná zařízení, hřiště, sportoviště, hasičské zbrojnice a požární technika, veřejný rozhlas, sakrální stavby, pietní místa, drobná architektura, radnice, obecní úřady Spolupráce a integrace venkovských subjektů realizace integrovaných projektů mikroregionů podpora činnosti svazků obcí podpora činnosti místních akčních skupin podpora spolkové činnosti

Opatření II. Podpora projektů a regionálního rozvoje Aktivity: Podpora přípravy a realizace projektů pokrytí části úroků z úvěrů, s jejichž pomocí byl pořízen majetek žadatelů nebo byly vybudovány objekty technické infrastruktury podpora realizace či přípravy projektů a žádostí o podporu ve formě půjček, dotací či kofinancování Vzdělávání a poradenství regionálních aktérů rozšiřování a zkvalitňování nabídky vzdělávacích a poradenských aktivit v oblasti regionálního rozvoje s důrazem na oblast venkova Mezinárodní spolupráce a prezentace akce konané na území Královéhradeckého kraje s mezinárodním významem akce konané mimo území České republiky

Opatření III. Rozvoj cyklodopravy na území kraje Aktivity: Rozvoj cyklostezek a cyklotras včetně infrastruktury pro cyklistiku zpracování prováděcí projektové dokumentace na realizaci cyklostezky vlastní realizace cyklostezky nebo cyklotrasy realizace infrastruktury pro cykloturistiku realizaci značení cyklostezky nebo cyklotrasy Podpora provozu cyklobusů v turistických regionech podpora provozu cyklobusů zajišťujících přepravu cykloturistů i turistů na území turistických regionů včetně propagace tohoto typu přepravy

Opatření priority B. Cestovní ruch a kultura Opatření I. Rozvoj turistické infrastruktury Opatření II. Marketing a koordinace v oblasti cestovního ruchu Opatření III. Zachování kulturního dědictví Opatření IV. Rozvoj kulturních aktivit

Opatření I. Rozvoj turistické infrastruktury Aktivity: Budování turistických tras projektování, budování a údržba naučných stezek trasy pro pěší a horskou turistiku trasy pro hipoturistiku Podpora rozvoje infrastruktury pro zimní sporty budování a úprava lyžařských běžeckých tras Podpora rozvoje infrastruktury pro ostatní sportovní a rekreační aktivity podpora venkovské turistiky Podpora rozvoje turistické dopravní infrastruktury a značení turistických cílů značení turistických cílů při komunikacích

Opatření II. Marketing a koordinace v oblasti cestovního ruchu Aktivity: Podpora tvorby turistických produktů a programů tvorba turistických produktů Marketing, monitoring a plánování v oblasti cestovního ruchu podpora vypracování projektů a studií v oblasti cestovního ruchu podpora marketingových aktivit monitoring a statistická šetření Podpora činností TIC, organizací cestovního ruchu a jejich pracovníků podpora činnosti turistických informačních center a jejich technického vybavení podpora činnosti organizací cestovního ruchu v turisticky atraktivních oblastech vzdělávání pracovníků v cestovním ruchu Propagační a ediční činnost v oblasti cestovního ruchu pořádání prezentačně-propagačních akcí v oblasti cestovního ruchu podpora ediční činnosti v oblasti cestovního ruchu podpora distribuce turistické nabídky regionu

Opatření III. Zachování kulturního dědictví Aktivity: Obnova památkového fondu revitalizace památkových objektů Obnova umělecko-řemeslných děl a nemovitých objektů historické hodnoty mimo památkový fond obnova umělecko-řemeslných děl obnova nemovitých objektů historické hodnoty, které nejsou kulturní památkou a nenacházejí se na území památkové rezervace, památkové zóny a památkového ochranného pásma obnova historických varhan Podpora budování nových muzejních expozic vytváření nových muzejních expozic

Opatření IV. Rozvoj kulturních aktivit Aktivity: Podpora kulturních aktivit podpora a rozvoj profesionálních i neprofesionálních kulturních aktivit Podpora publikační činnosti v oblasti kultury a vlastivědy publikace materiálů z oblasti kultury a vlastivědy Podpora bezbariérovosti kulturních zařízení: podpora odstraňování bariér a zajištění souvisejícího technického vybavení v kulturních zařízeních

Opatření priority C. Podnikání Opatření I. Rozvoj spolupráce veřejného a podnikatelského sektoru na krajské úrovni Opatření II. Podpora a propagace regionálního podnikatelského sektoru Opatření III. Podpora výzkumu, vývoje a inovací

Opatření I. Rozvoj spolupráce veřejného a podnikatelského sektoru na krajské úrovni Aktivity: Společná setkávání na místní úrovni Podpora společných workshopů a tématických seminářů Společná prezentace rozvojových ploch Podpora společných propagačních akcí a tvorba společných propagačních materiálů se zaměřením na průmyslové zóny a další rozvojové plochy

Opatření II. Podpora a propagace regionálního podnikatelského sektoru Aktivity: Podpora kvality, certifikace místních výrobků a jejich propagace, rozvoj drobného podnikání Podpora drobných podnikatelů, řemeslné výroby a tradičních výrobků na venkově Prezentace regionálních firem (veletrhy, konference) Podpora účasti regionálních firem na místních, národních a mezinárodních veletrzích a konferencích

Opatření III. Podpora výzkumu, vývoje a inovací Aktivity: Realizace akčního plánu Regionální inovační strategie KHK Podpora aktivit uvedených v akčním plánu RIS KHK Zapojení kraje do evropských výzkumných sítí a projektů Podpora zapojení regionálních subjektů do mezinárodních projektů v oblasti výzkumu a vývoje

Opatření priority D Životní prostředí Opatření I. Vodní hospodářství a staré ekologické zátěže Opatření II. Odpadové hospodářství a kvalita ovzduší Opatření III. Ochrana přírody a krajiny Opatření IV. Zemědělství a lesnictví Opatření V. Ekologická výchova, vzdělávání a osvěta

Opatření priority E. Školství a volnočasové aktivity Opatření I. Podpora volnočasových aktivit dětí a mládeže Opatření II. Prevence rizikového chování Opatření III. Podpora školství Opatření IV. Podpora sportu a tělovýchovy

Procesy monitoringu a evaluace v kraji 2006: Ex-ante hodnocení Strategie rozvoje Královéhradeckého kraje 2007-15 2009: Monitoring Programu rozvoje Královéhradeckého kraje 2008-10 Monitorovací zpráva PRK za rok 2008 včetně příloh Analýza dotačních a grantových programů KH kraje v období 2004-08 Analýza čerpání finančních prostředků z fondů EU v KH kraji v období 2004-08 Vyhodnocení dotazníkových šetření v rámci analýz čerpání dotací z krajských a evropských zdrojů v období 2004-08

Provázanost procesů monitoringu a evaluace

Monitoring PRK 2008 - 10 Průběžné sledování naplňování cílů PRK v jednotlivých letech, jež bude podkladem pro jeho průběžné a konečné hodnocení (evaluaci). Paralelně 4 úrovně: Monitoring indikátorů SRK a PRK Monitoring dotačních a grantových programů KH kraje Monitoring projektů financovaných z krajských prostředků Monitoring projektů financovaných z prostředků EU na území KH kraje Monitorovací zpráva předkládána každoročně do 30.6. následujícího roku, za rok 2008 schválena Zastupitelstvem KHK dne 30.9.2009

Systém monitoringu PRK

Dotační a grantové programy KH kraje v roce 2008

Projekty Královéhradeckého kraje (a jeho organizací) roce 2008 Celkem 74 projektů: Celkové náklady = 1 925 625 716,- Kč Výdaje KHK = 474 258 031,- Kč Ostatní zdroje (dotace) = 1 453 817 685,- Kč (75,5%) z toho: - 33 projektů (vlastní prostředky KHK) - 34 projektů (fondy EU) - 5 projektů (FM EHP/ Norska) rekonstrukce silnic II. a III. tříd, infrastruktura pro veřejné služby a další občanskou vybavenost, koncepce KHK

Projekty na území KH kraje podpořené z prostředků EU a zahájené do 31

Evaluace PRK Obsahem evaluace je hodnocení naplňování cílů z hlediska: naplňování hodnot indikátorů jednotlivých cílů PRK, věcného naplňování cílů PRK konkrétními aktivitami/projekty, výše výdajů na realizované aktivity/projekty v rámci cílů PRK, struktury výdajů dle zdrojů jejich financování (KHK, EU) průběžné hodnocení – evaluační zpráva do 31.12. 2009 závěrečné hodnocení – do 31.12. 2011

Evaluace PRK Základní evaluační otázky: Jak jsou naplňovány stanovené cíle Programu rozvoje Královéhradeckého kraje 2008-10? Přispívá realizace projektů a aktivit na území KH kraje k efektivnímu naplňování cílů PRK 2008-10? Je výše a struktura výdajů na realizované projekty dle zdrojů jejich financování účelná pro naplňování cílů PRK 2008-10?

Evaluace PRK Kvantitativní metody: Využití administrativních dat – monitorovací zpráva 2008 monitoring - indikátorová sestava monitoring - databáze projektů (ŘO OP, odbory KÚ) Využití dat ze sekundárních zdrojů programové dokumenty (SRK, PRK,…) statistické zdroje (ČSÚ,…) a GIS dřívější evaluace a analýzy (ex-ante, analýzy dotací,…) Kvalitativní metody: Využití primárních dat dotazníkové šetření - obce dotazníkové šetření - NNO Konzultace se zainteresovanými subjekty konzultace se zástupci odborů KÚ Krajská koordinační skupina (12.11.2009)

Evaluace PRK Hlavní vstupní podklady pro hodnocení PRK: Výstupy z Monitorovací zprávy za rok 2008 (dle struktury PRK – priorita, specifický cíl, opatření) Indikátory (monitorovací ukazatele PRK) Dotační a grantové programy KH kraje Projekty financované z krajských prostředků Projekty financované z prostředků EU na území KH kraje

Evaluace PRK Dotace EU dle priorit PRK za rok 2008 PRK (v Kč)

Evaluace PRK Celkové výdaje KHK na priority PRK v roce 2008 (v Kč)

Evaluace PRK Srovnání finančních prostředků KHK a EU dle priorit PRK za rok 2008 (v Kč)

Evaluace PRK Dotace EU dle specifických cílů PRK za rok 2008 (v Kč)

Evaluace PRK Celkový výdaje KHK (dotace a projekty) dle specifických cílů PRK za rok 2008 (v Kč)

Evaluace PRK Celkové finanční prostředky KHK a EU dle specifických cílů PRK za rok 2008 (v Kč)

Evaluace a monitoring PRK Další kroky: do 31.12. 2009 – průběžná evaluační zpráva leden – březen 2010 – sběr dat k monitoringu za rok 2009 do 30.6. 2010 – monitorovací zpráva za rok 2009 příprava Programu rozvoje KH kraje 2011 – 13 …………… www.kr-kralovehradecky.cz Rozvoj kraje – Program rozvoje kraje – Indikátorová sestava (včetně celého monitoringu + databáze projektů a dotací)

Vymezení hospodářsky slabých oblastí KHK Záměrem je vyjádřit problémové oblasti a jejich prostorové souvislosti tak, aby na území kraje mohla být vytipována místa, ve kterých se kumulují buď příznivé nebo nepříznivé hospodářské podmínky pro rozvoj. sledování územních a odvětvových disparit vede k identifikaci rozvojových míst a ohrožených území v rámci kraje slouží jako významný podklad pro zapojení nástrojů regionální politiky Časové hledisko: období 2004 – 2008 (vývoj, průměr, medián, suma…) nebo rok 2008 Územní jednotky: - obce - území obcí s pověřeným obecním úřadem (POÚ) Postup: 7 ukazatelů (za obce) – stanoveno pořadí obcí – vynásobeno vahou ukazatele – součet za všech 7 ukazatelů – vymezení do úrovně obcí (děleno počtem obcí – do úrovně POU)

Vymezení hospodářsky slabých oblastí KHK 7 ukazatelů (zdroj ČSÚ): Obecná míra nezaměstnanosti – medián 2004-08 (váha = 0,20) Průměrná intenzita podnikatelské aktivity 2004-07 (váha = 0,18) Index ekonomického zatížení 2008 (váha = 0,16) Průměrný počet uchazečů o zaměstnání 2004-08 (váha = 0,14) Intenzita bytové výstavby 2004-08 (váha = 0,12) Index stáří 2008 (váha = 0,10) Vývoj počtu obyvatel 2004-08 (váha = 0,10)

Obecná míra nezaměstnanosti v POU (medián) 2004 - 08

Průměrná intenzita podnikatelské aktivity v POU 2004 - 08

Index ekonomického zatížení v POU 2008

Průměrný počet uchazečů o zaměstnání v POU 2004 - 08

Intenzita bytové výstavby v POU 2004 - 08

Index stáří v POU 2008

Vývoj počtu obyvatel v POU 2004 - 08

NÁVRH - Souhrnný ukazatel vymezení HSO (pracovní verze – do úrovně obcí)

NÁVRH - Souhrnný ukazatel vymezení HSO (pracovní verze – do úrovně POÚ)

Děkujeme za účast a za pozornost RNDr. Zita Kučerová. Bc Děkujeme za účast a za pozornost RNDr. Zita Kučerová Bc. Ladislav Mlejnek tel: +420 495 540 546 tel: +420 775 553 933 e-mail: kucerova@cep-rra.cz e-mail: mlejnek@cep-rra.cz www.cep-rra.cz