12008LIFE+ presentation1 Program LIFE+ 18. 9. 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučení pro přípravu žádosti;
Advertisements

Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9. výzva IOP - Komunikační infrastruktura veřejné správy Ing. Jana Břicháčková.
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Revize Nového přístupu
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
1 Leader + Státní zemědělský intervenční fond Místní akční skupina – MAS.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Pravidla publicity projektu
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Registrace podle EMAS III
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Ministerstvo životního prostředí Podpora turistických stezek v mobilu.
PROGRAM LIFE
Revolvingový fond MŽP Granty na podporu UR Manuál pracovních postupů Obsahuje veškeré informace pro žadatele od doby vyhlášení výzvy a následného předložení.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Fond partnerství alokace 3 mil.CHF (včetně 15% spolufinancování MF) zahájení 2.Q 2009 ukončení31. květen 2013 zprostředkovatel MF - CZP
Zpracování záměru projektu a jeho příloh Ing. Hana Kuželková, NVF, o.p.s.
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
Phare 2003 RLZ Financování květen 2005 regionální informativní semináře.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Lenka Kšanová (Praha, duben 2016) Výzva dodatkových aktivit- finanční část.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
GRANTY Praha, duben 2017 Jaromír Levíček Delegace EU ve Skopje.
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Výzva dodatkových aktivit- finanční část
Transkript prezentace:

12008LIFE+ presentation1 Program LIFE

Výhrada Obsah této prezentace je určen pouze pro informační účely a v žádném případě nenahrazuje oficiální informace zveřejněné na internetových stránkách LIFE, kterou vede Evropská komise na této adrese htm 2008LIFE+ presentation22

PROGRAM LIFE+ „Finanční nástroj pro životní prostředí“ Obecné cíle: Spolufinancování v oblasti ochrany přírody, stejně jako v jiných oblastech ochrany životního prostředí, které jsou v evropském zájmu. Třetí složka je zaměřena na spolufinancování informačních a komunikačních aktivit v oblasti životní prostředí 6. akční plán Společenství v oblasti životního prostředí 2008LIFE+ presentation33

PRAVIDLA A PŘEDPISY Nařízení (ES) č. 614/2007 ze Evropského parlamentu a Rady ze dne Společná ustanovení (Common Provisions – CPs) Návrh projektu (Project Proposal) 2008LIFE+ presentation44

ČÍSLA O LIFE+ Doba trvání: od do Rozpočet: € Distribuce: 78% na projekty/granty  Z toho min 50% na LIFE Příroda a biol. Rozmanitost  Zbytek na ostatní 2 složky 2008LIFE+ presentation55

PROGRAM LIFE+ V ČR V ROCE 2008 Indikativní rozpočet pro ČR v roce 2008 je € (102,496, CZK ) V loňském roce bylo předloženo 5 českých návrhů k financování programu LIFE+, z nichž bohužel žádný nepodepíše grantovou smlouvu s Komisí.  Ale jsou 2 projekty, v nichž je česká alokace částečně čerpána 2008LIFE+ presentation66

3 SLOŽKY/PILÍŘE LIFE+ Příroda a biologická rozmanitost LIFE+ Politika a správa životního prostředí LIFE+ Informace a komunikace 2008LIFE+ presentation77

LIFE+ Příroda a biologická rozmanitost Si klade za cíl přispět k provádění politiky a právních předpisů Společenství v oblasti přírody a biologické rozmanitosti Dvě odlišné kategorie projektů:  LIFE+ Příroda  LIFE+ Biologická rozmanitost Projekt musí být jeden nebo druhý ne směs obou 2008LIFE+ presentation88

LIFE + Příroda (1) Má přispět k provádění směrnic o ptácích a/nebo ochraně přírodních stanovišť, včetně místní a regionální úrovně a podporovat další rozvoj a provádění soustavy Natura 2000, včetně pobřežních a mořských stanovišť a druhů Musí provádět nejlepší praxi a/nebo demonstrační projekt (článek 3.2a programu LIFE+ a nařízení) Viz čl. 4, odst. 2 a příloha II, bod 1 k nařízení LIFE+ Směrnice o ptácích a přírodních stanovišťích (Směrnice Rady 79/409 EHS a 92/43/EHS) 2008LIFE+ presentation99

LIFE + Příroda (2) Dlouhodobá udržitelnost: důraz je kladen na dlouhodobě udržitelné investice v oblastech Natura 2000 a na zachování druhů a stanovišť, na něž se směrnice vztahují Nákup pozemků, dlouhodobý pronájem půdy a / nebo pozemků Projekt na ochranu přírody, který se VÝHRADNĚ zaměřuje na ochranu druhů / ptačích stanovišť dle směrnic je považován za projekt LIFE+ Příroda 2008LIFE+ presentation10

112008LIFE+ presentation11 LIFE + BIOLOGICKÁ ROZMANITOST (1) Přispívá k plnění cílů sdělení Komise KOM (2006) 216 v konečném znění: "zastavení ztráty biologické rozmanitosti do roku 2010 – a v dalších letech„ Musí být demonstrací a/nebo inovačním projektem (článek 3.2b nařízení o programu LIFE+) Návrh prezentující pouze osvědčené postupy uplatňované mimo chráněné oblasti Natura 2000 nebo mimo druhy/stanoviště, na které se vztahují směrnice o ptácích/stanovištích, budou zamítnuty Viz čl. 4, odst. 2 a) příloha II, bod 1 k nařízení LIFE+

LIFE + BIOLOGICKÁ ROZMANITOST (2) LIFE+ se liší povahou svého zaměření na demonstraci krátkodobých opatření a postupů, které přispívají k zastavení ztráty biologické rozmanitosti v EU, jež se nevztahují k provádění cílů směrnice o ptácích a stanovištích Musí být v souladu s národními a/nebo regionálními strategiemi pro biologickou rozmanitost (pokud existují)  U nás např. Strategie udržitelného rozvoje ČR 2008LIFE+ presentation12

LIFE + Politika a správa životního prostředí (1) Zaměřuje se na zavedení, aktualizaci a rozvoj politiky životního prostředí Společenství a právních předpisů, včetně začlenění životního prostředí do ostatních (ne-envi) politik, a přispět tak k udržitelnému rozvoji LIFE+ Politika a správa životního prostředí usiluje o překlenutí propasti mezi výsledky výzkumu a vývoje a jejich široké uplatňování, a ke zlepšení inovačních řešení mající veřejný rozměr Viz čl. 4, odst. 3 a) 2 přílohy II tohoto nařízení LIFE LIFE+ presentation13

LIFE + Politika a správa životního prostředí (2) Ukázka: uvádí do praxe, testuje, hodnotí a šíří činnosti/metody, které jsou do určité míry nové nebo neznámé v konkrétní souvislosti v daném projektu a měla by být jinde za podobných okolností šířeji používány Inovace: používá techniku nebo metodu, která předtím nebyla nikde uplatněna/zkoušena nebo jinde a nabízí potenciální přínos pro životní prostředí ve srovnání se současnou nejlepší praxí LIFE+ presentation

15 LIFE + Politika a správa životního prostředí (3) V souvislosti s 6. akčním plánem pro životní prostředí konkrétní cíle programu LIFE + Politika a správa životního prostředí jsou:  Rozvoj a demonstrace inovačních přístupů, technologií, metod a nástrojů  Sjednocení znalostní základny pro rozvoj, odhad, monitorování a hodnocení environmentální politiky a právních předpisů  Navrhování a provádění přístupů k monitorování a hodnocení stavu životního prostředí a faktorů, tlaků a reakcí, které na to mají dopad, a  Provádění politiky Společenství v oblasti životního prostředí, se zvláštním důrazem na její provádění na místní a regionální úrovni 2008LIFE+ presentation15

16 LIFE + Politika a správa životního prostředí (4) Akce související se změnou klimatu, vodou, ovzduším, půdou, městským prostředím, hlukem, chemickými látkami, životním prostředím a zdravím, odpady a přírodními zdroji, lesy, inovacemi, a strategickými přístupy Mimoto LIFE+ Politika a správa životního prostředí podporuje projekty pro rozvoj a provádění cílů Společenství týkající se široce založeného, harmonizovaného, souhrnného a dlouhodobého monitorování lesů a environmentálních interakcí 2008LIFE+ presentation16

17 LIFE+ Informace a komunikace (1) Komunikační a informační kampaně a opatření vztahující se k provádění, aktualizaci a rozvoji evropské environmentální politiky a právních předpisů (legislativy) Kampaně na zvyšování povědomí o prevenci lesních požárů a školení hasičů na lesní požáry  Příklad, jak dalece funguje lobování v přípravě nařízení Viz čl. 4, odst. 4 a) a příloha II. bod 16 o nařízení LIFE LIFE+ presentation17

18 LIFE+ Informace a komunikace (2) Upřednostněny budou osvětové kampaně a komunikační činnosti v otázkách životního prostředí, ochrany přírody a ve věcech biologické rozmanitosti Všechny akce financované v rámci programu LIFE+ informace a komunikace by měly mít evropskou přidanou hodnotu a bude doplňovat akce, které mohou být financovány v rámci jiných fondů Společenství v období Navíc, aby byly způsobilé, projekty musí být velmi viditelné a technicky a finančně jasné Vzdělávací projekty mohou být jen ty z oblasti lesních požárů 2008LIFE+ presentation182008LIFE+ presentation18

JE LIFE + SPRÁVNÝM PROGRAMEM PRO VÁS? (1) Shodný s obsahem jedné ze tří složek Průměrný rozpočet 1 milion € Doba trvání - obvykle mezi 2 až 5 roky 2008LIFE+ presentation19

JE LIFE + SPRÁVNÝM PROGRAMEM PRO VÁS? (2) Maximálně 50% spolufinancování Platby: dvě předfinancování a jedna závěrečná platba Národní priority pro ČR nejsou stanoveny´  Co není může být v budoucnu 2008LIFE+ presentation20

212008LIFE+ presentation21 JE LIFE + SPR Á VNÝM PROGRAMEM PRO V Á S? (3) Jedna výzva k předkládání návrhů za rok Akce pouze v rámci EU Veřejné nebo soukromé orgány, subjekty nebo instituce registrované v Evropské unii

22 Ostatní programy, které by mohly být vhodnější Evropský fond pro regionální rozvoj Evropský sociální fond Fond soudržnosti Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Program pro konkurenceschopnost a inovace (CIP) Evropský rybářský fond 7. rámcový program pro vědu a výzkum 2008LIFE+ presentation22

KLÍČOVÉ DOKUMENTY (1) pro všechny návrhy Nařízení 614/2007 Evropského parlamentu a Rady ze dne 23. května 2007 (LIFE+) Společná ustanovení (CPs) LIFE obecné pokyny pro žadatele LIFE finanční základní směry a finanční formuláře žádostí Příručka pro hodnocení návrhů LIFE Vzorová grantová dohoda LIFE komunikační toolbox 2008LIFE+ presentation23

KLÍČOVÉ DOKUMENTY (2) Průvodce žádostí (Application Guide) Formuláře žádosti (Application Form) LIFE+ příroda a biologická rozmanitost LIFE+ Politika a správa životního prostředí LIFE+ informace a komunikace 2008LIFE+ presentation24

LIFE+ presentation 25 KLÍČOVÉ DOKUMENTY (3) pro LIFE + Příroda a biologická rozmanitost Směrnice Rady o ochraně přírodních stanovišť Směrnice Rady o ochraně volně žijících ptáků Seznam prioritních druhů ptáků je považován za prioritní pro program LIFE + Sdělení Komise o zastavení ztráty biologické rozmanitosti

JAK PŘEDLOŽIT NÁVRH Do uzávěrky: 21. listopad 2008 K vnitrostátnímu orgánu: tj. Ministerstvu životního prostředí (MŽP)  a pak Zahraniční vztahy/EU Evropské fondy LIFE+ vztahy/EU Evropské fondy MŽP je předá komisi 5. ledna 2009 Úloha MŽP – Mgr. Petrus 2008LIFE+ presentation26

HARMONOGRAM A PROCES Výběrové řízení bude zahájeno 5. ledna 2009 LIFE+ výbor se sejde snad v červnu 2009 Konečný návrh grantových dohod by měl být zaslán nejpozději v listopadu/prosinci 2009 Podpis dohod: do 31. prosince 2009 Nejbližší možné datum zahájení akcí: 1. leden LIFE+ presentation27

OBSAH NÁVRHU PROJEKTU LIFE+ Účastníci projektu Přípravné akce Projektové akce Projektové řízení a monitorování Komunikace a šíření Finanční návrh 2008LIFE+ presentation28

Účastníci projektu Rozlišují se 2 základní skupiny  veřejné a  soukromé subjekty  Prokazují svůj finanční stav –Účetní rozvaha –Zisky a ztráty 2008LIFE+ presentation29

Účastníci projektu (1) Jediný hlavní příjemce: právně a finančně odpovědný vůči EK  Jediný kontakt pro Komisi. Musí technicky a finančně přispívat do projektu. Nepovinné: asociovaní/přidružení příjemci mohou být zahrnuti do projektu, budou do projektu přinášet přidanou hodnotu. Musí přispět technicky i finančně. Kofinancér: nemá technickou odpovědnost a nemůže těžit z finančního příspěvku Společenství. Volitelně: subdodavatelé mohou být navrženi na specifické úkoly na pevně danou dobu 2008LIFE+ presentation30

Účastníci projektu (2) Všichni příjemci musí zajistit "přiměřený finanční příspěvek" do rozpočtu projektu Pokud jsou veřejné orgány/subjekty zapojeny jako přímí a/nebo asociovaní příjemci, součet jejich finančního příspěvku musí přesahovat (alespoň o 2%) součet nákladů na platy na jejich zaměstnance účtované v rámci projektu  Výjimku tvoří pouze specificky kontrahovaní zaměstnanci pracující pouze po dobu implementace projektu Všichni příjemci projektu by měly dostávat podíl z příspěvku EK Externí pomoc/asistence by měla být zpravidla do 35% způsobilých nákladů (nebo je to třeba specificky odůvodnit) 2008LIFE+ presentation31

PŘÍPRAVNÉ AKCE Většina projektů zahrnovala přípravné akce Přípravné akce musí vést k přímé realizaci připravovaných činností ještě během implementace projektu Měly by mít omezenou dobu trvání  Má být výrazně kratší než doba trvání vlastního projektu 2008LIFE+ presentation32

PROJEKTOVÉ AKCE Zkontrolujte obsah pokynů pro podání žádostí a ujistěte se, že jste si vybrali správný program a složku/pilíř pro Vaše aktivity/projekt Doplňkovost - LIFE+ nemůže financovat "opatření, která spadají do kritéria způsobilosti a hlavní oblasti působnosti, nebo získat pomoc pro stejný účel z jiných finančních nástrojů" Žádné opakované (tj. každodenní) činnosti (např. sledování lokalit, monitorovací nebo manažmentové činnosti) nebudou financovat, pokud nebudou mít jasnou demonstrační hodnotu Souvislost s problémy životního prostředí 2008LIFE+ presentation33

LIFE + Příroda a biologická rozmanitost LIFE+ Příroda alespoň 25% z rozpočtu musí jít na konkrétní OCHRANNÁ opatření LIFE+ pro biologickou rozmanitost, musí obsahovat nejméně 25% z rozpočtu na konkrétní opatření  Které přímo zlepšuje rozmanitost cílových lokalit a/nebo zlepšuje (zpomaluje/zastavuje pokles) ochranný statut sleodvaaných druhů/stanovišť 2008LIFE+ presentation34

LIFE+ PŘÍRODA  Nákup pozemků, pronájem pozemků a/nebo vyrovnávací platby za využití práva jsou specifické v programu LIFE+ příroda.  Musí jasně souviset s cíli projektu.  Nákup pozemků je obvykle omezen na pozemky, které jsou umístěny v lokalitách stávající sítě Natura  Koupě pozemku by přispěla k udržení nebo obnovení integrity Natura  Překontrolujte si možný vývoj cen pozemků  Máme velmi nešťastné zkušenosti 2008LIFE+ presentation35

LIFE + Politika a správa životního prostředí (1) Podpora co nejširšího používání vědecky ověřených technologií a/nebo přístupů (tj. projekty vytvářející sítě, šířící výsledky ze strany příslušných orgánů atd.) Zpracování opatření na budování kapacit, a Zapojení veřejné správy do rozšiřování technologie a/nebo přístupů vypracované projekty 2008LIFE+ presentation36

LIFE + Politika a správa životního prostředí (2)  Neměl by zahrnovat:  Akce v rámci výzkumu a technologického vývoje  Studie jež se specificky nevztahují k cíli vytyčenému v návrhu projektu LIFE+ presentation

LIFE + Informace a komunikace (1) Kampaně na zvyšování povědomí Kampaně na zvyšování povědomí a vzdělávací činnosti ve vztahu k lesním požárům 2008LIFE+ presentation38

LIFE + Informace a komunikace (2)  By neměla obsahovat tyto údaje:  EMAS a Ecolabel registrační postupy na šíření informací a činnosti k šíření informací (viz program CIP)  Akce k předcházení lesním požárům, na něž lze čerpat z EZFRV  Nákup pozemků a investice do větší infrastruktury  Výzkum a vývoj technologií  Pomoc orgánům v implementaci právních předpisů  Uvádění výrobků na trh 2008LIFE+ presentation39

PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ A MONITOROVÁNÍ (1) Povinné pro všechny projekty Činnosti prováděné příjemci pro administrativní, technické a finanční řízení projektu a pro splnění požadavků na podávání zpráv LIFE+ Sledování a hodnocení vlivu na konkrétní ochranná opatření na zachování cílených stanovišť/druhů nebo osvětová kampaň. Sledování/monitoring by mělo probíhat v průběhu celého projektu Pokud to je vyžadováno, externí audit a bankovní záruky 2008LIFE+ presentation40

PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ A MONITOROVÁNÍ (2) Školení, semináře, vytváření sítí a setkání pro pracovníky projektu, kde jsou potřebné pro dosažení daného cíle projektu Jiné nástroje pro správu projektu musí být rovněž zahrnuty v návrhu:  Dodání výrobků (deliverables), milníků a zpráv o činnosti  Rozvrh 2008LIFE+ presentation41

PROJEKTOVÉ VÝSTUPY MONITOROVACÍ UKAZATELE  Povinné pro všechny projekty  Aby bylo možné zhodnotit přínos programu LIFE+ a projekty k realizaci tohoto programu, je pro Komisi nezbytné, aby byl definován výchozí stav (tj. na začátku jejich projektu LIFE+) a stav po jeho zavedení (tj. po skončení projektu)  Přípravné akce / Konkrétní akce / Výstupy o zvyšování povědomí Nové pro rok 2008  Tabulky k vyplnění (indikátory)  Čtěte pokyny o indikátorech 2008LIFE+ presentation42

KOMUNIKACE A ŠÍŘENÍ (1) Povinné pro všechny projekty Každý projekt by měl mít přesvědčivý s dobře promyšlenou komunikací a/nebo plánem zvyšování povědomí Podívejte se na společná ustanovení pro zvyšování povědomí, pravidla, webové stránky, loga atd. Demonstrační a inovační projekty Laická zpráva AFTER-LIFE plán ochrany(pro LIFE+ Příroda) AFTER-LIFE Komunikační plán (pro ostatní) 2008LIFE+ presentation43

KOMUNIKACE A ŠÍŘENÍ (2) 2008LIFE+ presentation44 Informační bulletiny Návštěvnická infrastruktura (max. 10% rozpočtu) Médiální práce Události pro místní komunity Didaktická práce s místními školami Semináře Brožury / letáky DVD

NĚKTERÁ ZÁKLADNÍ PRAVIDLA Maximální příspěvek uvedený v rozhodnutí se nikdy nezvýší Příjmy musí být vykázány – se ziskem je zacházeno jako s přímým příjmem projektu – spolufinancování EK se tím bude snižovat Bankovní účet musí umožnit identifikaci evropských finančních prostředků Úroky mají být vykazovány 2008LIFE+ presentation45

SPOLUFINANCOVÁNÍ A ZPŮSOBILÉ NÁKLADY Spolufinancování je omezeno na 50% způsobilých nákladů Příspěvek Společenství se vypočítá ze způsobilých nákladů Grantová dohoda předpokládá maximální výši příspěvku a maximální procentní podíl finančních prostředků na základě způsobilých nákladů 2008LIFE+ presentation46

ZPŮSOBILÉ NÁKLADY Uvedené v návrhu Přímo souvisí s projektovými činnostmi Rozumné – ‚řádné finanční řízení‘ Vzniklé v průběhu trvání projektu  kromě auditu (+ bankovní záruka) Plně zaplaceny před předložením Závěrečné zprávy 2008LIFE+ presentation47

NEZPŮSOBILÉ VÝDAJE Dvojfinancované Kurzové ztráty ‚Zbytné nebo zbytečné výdaje‘ Podpora obchodních aktivit Provize na budoucí ztráty Úroky z dluhů Špatné dluhy LIFE+ presentation Výdaje na zábavu Náklady z jiných projektů Majetek a služby darované Jakékoliv náklady na zástupce Komise nebo monitorovací tým Studie nepřímo souvisící s projektem Investice do větší/hlavní infrastruktury Základní vědecký výzkum Ochrana práv k duševnímu vlastnictví Čl. 22 Společných ustanovení

TERMÍN A KONTAKTY Lhůta pro předložení národnímu kontaktnímu místu v ČR: 21. listopad 2008 Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 – Vršovice Mgr. Michal Petrus Tel Kontaktní údaje v Evropské komisi: Martin Petrtýl Tel LIFE+ presentation49