EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE AUTOEVALUACE SLUŽEB ICT listopad 2006 (c) Radek Maca.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STRATEGIE VIZE Kam chceme dojít? Kde jsme? Co umíme?
Advertisements

ŠKOLNÍ ZPRÁVY O PŘEDBĚŽNÝCH VÝSLEDCÍCH MZ V ROCE 2011 PRVNÍ Z KROKŮ VYUŽITÍ STÁTNÍ MATURITY PRO ZVÝŠENÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ NA SŠ.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
© Radek Maca Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ w w w. e - g r a m. c z ICT plán školy možný přístup k jeho zpracování odbor 55 SIPVZ MŠMT.
KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
Autoevaluace ZŠ Krčín Mgr. Monika Nováková. Úvod Autoevaluace vychází z vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních.
Zlepšování jakosti.
Hodnotový management Teorie rozhodování
Vize, Strategie, Cíle.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Vlastní hodnocení Základní školy Chýnov, okres Tábor Zvolená oblast: Podpora školy žákům, spolupráce s rodiči, vliv vzájemných vztahů školy, žáků, rodičů.
Hodnocení školy zřizovatelem
Autoevaluace z pohledu České školní inspekce
Hodnocení škol a školských zařízení
PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE NÁLEŽITOSTI ICT PLÁNU ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
SEBEHODNOCENÍ jako nástroj k trvalému rozvoji organizace Kořenov, 10
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Mgr. Jana Palanská.
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
ČŠI a vlastní hodnocení školy
Vlastní hodnocení školy
PLÁNOVACÍ PROCESY, DRUHY PLÁNOVÁNÍ
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
„ VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY “ Základní škola, Liberec, Lesní 575/12
Konference projektu Cesta ke kvalitě
Zpracoval: Ing. Petr Hajný, ředitel školy
Vlastní hodnocení školy ► evaluace = lat. valere – přeneseno do angličtiny= self-evaluation ► Scrivena, 1991 = „proces určování podstaty, hodnoty a ceny.
Strategie řízení informačních a komunikačních služeb ve škole PROČ ?
Autoevaluační nástroje na naší škole
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
© Radek Maca1 Úvod do strategie řízení. © Radek Maca2 Hlavní oblasti činností ve škole Škola (šk. zařízení) vzdělávání (služby) uplatnění (trh)řízení.
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Vlastní hodnocení školy
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
AUTOEVALUACE ŠKOLY Základní škola Jablonec n.Nisou - Rýnovice.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Strategické plánování. Management rozhoduje o: Předmětu podnikání Jeho cíli Způsobu, jak k tomu cíli dospět STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Marketingový výzkum. podstatou je systematické plánování, podstatou je systematické plánování, shromažďování, analýza a vyhodnocování shromažďování, analýza.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
STRATEGIE ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SLUŽEB ICT listopad 2006 (c) Radek Maca.
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
Autoevaluace školy ZŠ pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami s.r.o. Aviatiků 462, Ostrava-Hrabůvka Mgr. René Macháč.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
Listopad 2006 (c) Radek Maca ÚVOD Průvodní prezentace ke studiu ICTK STRATEGIE ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Autoevaluace školy RNDr. Irena Přádná Gymnázium F. X. Šaldy Liberec 2007
Personální plánování.
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Eva Dufková, Jan Matyáš VSRR, 3.ročník
Strategický management
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Vlastní hodnocení školy KA 03/5 Metodická setkávání „Vzdělávací tržiště“ Mgr. Pavlína Karlová.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ve městě Brně Aktuální informace k realizaci projektu MAP 9. březen 2016.
Marketingový systém řízení KontrolaRealizacePlánování.
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
První zkušenosti s evaluací
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Základní škola a mateřská škola ANGEL V Praze 12
Transkript prezentace:

EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE AUTOEVALUACE SLUŽEB ICT listopad 2006 (c) Radek Maca

Druhy kontrol realizace ICT plánu Formální –obsahuje všechny náležitosti předepsané pokyny –má vhodný design Procesní –existuje analýza aktuálního stavu –cílové požadavky jsou v souladu se strategickým plánem školy –existuje harmonogram činností se zodpovědností konkrétních osob –existují alternativy Věcná –je reálný (plní se) –je komplexní (zasahuje do všech požadovaných oblastí života školy) –přináší zlepšení práce (žáka, učitele, managementu)

Autoevaluace – cesta ke zlepšení výuky Autoevaluace je proces, při kterém škola systematicky získává a vyhodnocuje data charakterizující realizovaný proces a jeho výsledky. Získávání znamená pravidelné pozorování a sběr kontrolních dat. Vyhodnocování znamená porovnávání, posuzování zjištěných údajů vzhledem ke zvoleným kritériím, k minulým výsledkům, k očekávaným cílům. Hlavním cílem autoevaluace je zlepšení kvality pedagogické práce, ale i její atraktivity. Vlastní hodnocení by mělo poskytnout odpověď zejména na tři otázky: Jak se nám daří plnit stanovené cíle? Jaké jsou naše silné a slabé stránky? Jak účinná jsou přijímaná opatření?

Postup autoevaluace 1.Vymezení předmětu evaluace –co chceme zjišťovat? 2.Stanovení metod –jak budeme zjišťovat? 3.Stanovení kritérií pro hodnocení –vzhledem k čemu to budeme hodnotit? 4.Výběr nebo vypracování evaluačního nástroje –jak, čím to konkrétně provedeme? 5.Vlastní zjišťování –bez „zainteresování“ je třeba přesvědčovat o tom, aby vám někdo něco řekl... 6.Vlastní vyhodnocování –analýzy, diskuse, interpretace. 7.Závěry a opatření ke zlepšení –jak využít silné stránky k uskutečnění příležitostí –překonání slabé stránky využitím příležitostí –využití silné stránky k odvrácení hrozeb –minimalizace slabé stránky vyhnutím se ohrožení

Jak kontrolovat plnění plánu? Podle objektivních kriterií (plnění cílů) –Zlepšila se úroveň znalostí žáků? –Je výuka efektivnější? –Zvýšilo se zapojení žáků do mimoškolních činností s využitím ICT? –Snížila (zprůhlednila, zjednodušila) se administrativa školy? –Plní škola ICT standard? –Jaký je trend vůči evropským ICT parametrům? –Zvýšily se příjmy školy z doplňkové činnosti? Podle subjektivních kriterií –Zlepšila se snadnost učení a vzdělávání? –Je řízení školy efektivnější? –Jsou žáci (pedagogové) ve škole spokojenější? –Zvýšil se kredit školy na veřejnosti? M á t e s t a n o v e n a k r i t e r i a h o d n o c e n í s e s t u p n i c í h o d n o c e n í

Strategický cíl? Digitální nervový systém školy jakákoliv informace, která se dostane do interakce se životem školy musí vyvolat okamžitou reakci ozve-li se zákazník (žák, rodič, pedagog, zřizovatel, stát, trh, …) se svým požadavkem, musí být v rámci daných pravidel co nejrychleji a co nejlépe uspokojen patřičné informace se musí dostat od prvotního impulsu (akce) k řídící jednotce, která vydá správné výkonné jednotce pokyn k provedení příslušné činnosti (reakce). Tok informací je krevním oběhem organizace. Bill Gates (Byznys rychlostí myšlenky) I ve škole platí: