28.2.2008Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Struktura daní v ČR.
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Příprava nové dopravní politiky ČR
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Světová energetika a návrh české ekologické daňové reformy Brno Ing. Jiří Jíše CONTE spol. s r.o.
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 24. března 2014.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
1 XVII. Seminář energetiků Aktuální situace a řešené problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
1 XVIII. Seminář energetiků České teplárenství a řešené problémy Miroslav Krejčů.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Vážení obchodní partneři, V souvislosti se zákonem č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů si Vám dovolujeme ukázat přehled dopadů tohoto zákona.
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství II. Miroslav Krejčů.
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Daňový systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2014.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Obchodování skleníkovými plyny a ekologizace daňové soustavy Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství I. Miroslav Krejčů.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Daňová teorie a politika
Druhá fáze reformy veřejných rozpočtů - prorůstové daňové změny - Ministerstvo financí ČR
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května 2012 – IFA. 1. Úvod 2. Změny Protischodkový balíček 2013 Protischodkový balíček 2.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
IEEP IREAS Ekologická daňová reforma – mýtus a realita Optimální fiskální politika nebo efektivní environmentální politika: politický oxymorón? Univerzita.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
E K O N O M I K A Nepřímé daně - úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Spotřební a energetické daně
Transkript prezentace:

Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel sekce zahraniční, legislativní a státní správy

Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Co je EDR? Jde o přesun ze zdanění lidské práce směrem ke zdanění výrobků a služeb, jejichž výroba a/nebo spotřeba má negativní vliv na životní prostředí a lidské zdraví.

Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Proč EDR? Naplnění principu znečišťovatel platí Stimulace ekonomických subjektů k takovému chování, které povede ke snížení poškození životního prostředí a dopadů na lidské zdraví

Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Příprava EDR v ČR 1997 snaha o zdanění některých výrobků, spojených s poškozováním životního prostředí 1999 EDR poprvé zmíněna v legislativních úkolech vlády … … MŽP vytvořilo detailní návrh EDR, který byl diskutován a komentován MF. Kompromisní verze byla předložena vláděy v prosinci roku Usnesením č. 25 ze dne 3. ledna 2007 přijala vláda materiál „Principy a harmonogram ekologické daňové reformy“ a uložila úkoly související s realizací EDR.

Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Hlavní principy EDR v ČR Podpora obnovitelných zdrojů energie a kombinované výroby elektřiny a tepla Podpora energetických úspor a ekologicky šetrných způsobů vytápění Výnosová neutralita

Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Princip výnosové neutrality v ČR Státní rozpočet Příjmy Zvýšení nepřímých daní Spotřební daně, energetické daně Snížení přímých daní Příspěvky na sociální zabezpečení =

Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Harmonogram EDR EtapaPřípravaRealizaceHl. náplň I transpozice směrnice 2003/96/ES, o zdanění energetických produktů a elektřiny II zdanění dalších negativních externalit – konkrétní zaměření dosud v jednání III vyhodnocení dopadů I. a II. etapy, případné prohloubení reformy a rozšíření na další surovinové zdroje, výrobky a služby

Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR I. etapa EDR = Transpozice směrnice 2003/96/ES, o zdanění energetických produktů a elektřiny - uplatnění minimálních sazeb ze směrnice  Zavedení nových spotřebních daní součástí zákona č.261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů účinnost od 1. ledna 2008 z pevných palivz elektřinyze zemního plynu

Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR I. etapa EDR Výnosová neutralita I.etapy EDR bude zajištěna od Výnos z nových daní bude využit ke snížení povinných plateb pojistného na sociální zabezpečení hrazených zaměstnavatelem. Na základě Usnesení vlády č. 531 z 23. května 2007 musí MPSV do předložit vládě návrh novely zákona č.589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti.

Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Analýza dopadů I. fáze EDR Dopad na státní rozpočet Vzhledem k principu výnosové neutrality by neměl být žádný dopad na výši příjmů (od ) Změní se ale struktura příjmů Očekávaný výběr spotřebních daní včetně s nimi spojeného zvýšení DPH - cca 4,3 mld. Kč v roce 2008

Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Analýza dopadů I. fáze EDR Dopad na průměrné ceny Očekává se následující zvýšení cen, včetně DPH: Elektřina o 1% Uhlí o 9,1 % Plyn o 4,2 % Spotřeba plynu domácnostmi je od zdanění osvobozena

Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Analýza dopadů I. fáze EDR Dopad na životní prostředí ekologické přínosy se očekávají především v oblasti úspor paliv a s nimi spojených škod na zdraví a životním prostředí, vzhledem k poměrně nízkým sazbám lze očekávat úspory na úrovni 0,4 – 2% paliv a energií ze spotřeby roku 2005, diferencovaně podle druhu paliva.

Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR II. etapa EDR Programové prohlášení vlády uvádí: Cílem druhé fáze reformy od roku 2010 bude vytvoření emisní daně z CO2, která vznikne transformací stávajícího poplatku za znečištění ovzduší. Cílem této daně bude stimulace k modernizaci technologií výroby energií a snižování znečištění. Indikativní cíl výnosu z ekologické daňové reformy po roce 2010 bude 0,5 až 1% HDP.

Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR II. etapa EDR Další etapa EDR by měla být zaměřena jak na stacionární zdroje, tak na dopravu. Zahájeno zpracování studie pro MŽP Vyhodnocení stávajících poplatků v oblasti ochrany ovzduší Možnost zavedení daně z CO 2 v ČR Analýza dopadů

Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR II. etapa EDR - harmonogram Návrh na průběh dalších etap EDR – Návrhy zákona (zákonů) – nejdříve k Účinnost nových daní –

Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Závěry Od 1. ledna 2008 vstoupily v platnost nové daně (daň z elektřiny, pevných paliv a zemního plynu) Od 1. ledna 2009 bude naplněn princip výnosové neutrality (snížení příspěvku na sociální zabezpečení placeného zaměstnavatelem za zaměstnance) Uvažuje se o zavedení daně z CO 2 (cílem této daně je modernizace technologií pro výrobu energie a snížení znečištění ze stacionárních zdrojů i z dopravy)

Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Děkuji za pozornost