Integrationsfachdienst Význam práce pro člověka a společnost Trh práce v Rakousku a v Evropské Unii.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Advertisements

Vybrané otázky konkurenceschopnosti EÚ
Evropa 2020 Integrované směry
Evropský sociální fond v ČR
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
STRUKTURA OBYVATELSTVA
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Evropský sociální fond v ČR
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 8. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.6.
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Evropská regulace pracovněprávních vztahů v sociální oblasti MUDr. Milan Cabrnoch poslanec Evropského parlamentu.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Podpora sociálního podnikání ve stávajícím období a příprava na období 2014+
Úspěšné strategie k integraci na volném trhu práce Wien Work Jobmanagement Wien Work Arbeitsassistenz.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ).
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Integrationsfachdienst Integrační odborné vzdělávání Asistence při odborné přípravě.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Integrationsfachdienst Úmluva OSN o právech lidí se zdravotním postižením.
Horizontální témata EU
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Ruská federace x WTO a OECD
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Strukturální politika
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Životní úroveň obyvatel v České republice
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.
Chudoba jako sociální problém
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Proč by měl dát zaměstnavatel šanci pracovat člověku po ukončení léčby aneb legislativou dané motivační nástroje Hana Potměšilová 23. října 2015, PRAHA.
Sektorový operační program ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ Rozvoj regionu Jihomoravského kraje Znojmo 13. května 2003 Mgr. Pavel Vicherek, MPSV ČR.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
MLADÍ A ÚŘAD PRÁCE – NEZAMĚSTNANOST MLÁDEŽE Z POHLEDU PŘÍMÉ PRÁCE Barbora Pšenicová mezinárodní konference v rámci Projektu realizovaného z programu Erasmus+
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Nástroj změny v místním prostředí
Rozvoj inovací v EU.
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Nástroj změny v místním prostředí
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Nástroj změny v místním prostředí
Transkript prezentace:

Integrationsfachdienst Význam práce pro člověka a společnost Trh práce v Rakousku a v Evropské Unii

Integrationsfachdienst Základ pro účast na společenském životě a sociální soudržnost  Zajištění práce  I ntegra ce člověka do práce a v práci  Zamezení vyloučení lidí z možností vzdělávání a zvyšování kvalifikace resp. z trhu práce

Integrationsfachdienst Pilíře i dentit y profese – sociální prostředí – tělo – materiální zajištění – normy a hodnoty H.G.Petzold

Integrationsfachdienst Profese – práce a výkon  být činný/-á  identifikace prostřednictvím práce  pracovní výkon (orientace na výkon)  spokojenost v práci  radost z vlastního výkonu

Integrationsfachdienst Sociální prostředí - síť  přátelé  rodina  pracoviště  vztahy / manželství  aktivity ve volném čase

Integrationsfachdienst tělo  zdraví  pohyb  pohoda  sexualita  schopnost unést zátěž / výkonnost  emoce

Integrationsfachdienst Materiální zajištění  příjem  peníze  jídlo  oblečení, věci každodenní spotřeby  možnosti dalšího vzdělávání  byt, dům

Integrationsfachdienst Hodnoty a normy  morálka, etika  náboženství  láska  naděje  osobní životní filozofie  důležité základní principy

Integrationsfachdienst „Výkon“ – ústřední pojem v naši společnosti My jako společnost připouštíme, že jsou lidé hodnoceni pouze podle jejich produktivity! orientace na výkon maximalizace zisku materielní myšlení

Integrationsfachdienst Pilíře identity

Integrationsfachdienst Míra nezaměstnanosti v EU 20,2% 9,6% 7,7% 5% 4,5% Zdroj: eurostat

Integrationsfachdienst Rizikový faktor- nedostatečná kvalifikace  Nejvýznamnějším faktorem pro nezaměstnanost je úroveň kvalifikace.  Nedostatečná úroveň všeobecného vzdělání a odborné kvalifikace přispívají k vzniku vysokého rizika sociálního vyloučení. Šance na profesní integraci na primárním trhu práce se tím značně snižují.

Integrationsfachdienst Rizikový faktor- nedostatečná kvalifikace  V Rakousku mělo v roce 2010 cca. 45% zájemců o zaměstnání jenom základní školu!  Často se vyskytuje nedostatečná úroveň kvalifikace v kombinaci s dalšími rizikovými faktory: –věk (mladý – starý) –postižení resp. znevýhodnění –osobní problémy (drógová závislost, dluhy atd.) –žena –………………………………..

Integrationsfachdienst Rizikový faktor – mladý věk Nezaměstnanost u osob mladších 25 let v EU Zdroj: Eurostat, stav červen 2010, údaje na 1.kvartál 2010

Integrationsfachdienst Quelle: Statistik Austria, AMS Rizikové faktory mladý věk / nedostatečná kvalifikace

Integrationsfachdienst Quelle: Statistik Austria, AMS Rizikový faktor - znevýhodněný/-á

Integrationsfachdienst ekonomikaspolečnost Napěťové pole Trh práce vysoká kvalifikace, požadovaná i u jednoduchých činností stále méně pracovních míst pro pomocné síly kvalifikace, výkonnost a flexibilita jsou na prvním místě rozmanitost, různorodost přes podporu je vzdělávání a kvalifikace možné často jen v omezené míře Potřebujeme činnosti v souladu se silnými stránkami a schopnostmi Výzvy od průmyslové výroby K poskytování služeb Working poor Výzva pro národní a evropskou politiku

Integrationsfachdienst Programy EU - Progress  Progress Program pro zaměstnání a sociální solidaritu (2007 – 2013) Analýza, vytvoření sítí a výměna informací v oblastech: zaměstnávání sociální ochrana a integrace pracovní podmínky nediskriminace a rozmanitost rovné postavení obou pohlaví

Integrationsfachdienst Programy EU - ESF  ESF – Evropský sociální fond Operační program Zaměstnávání (2007 – 2013) Přizpůsobivost pracovních sil a podniků Boj proti nezaměstnanosti Integrace lidí s postižením do profesní praxe

Integrationsfachdienst Integrace lidí se ztíženým přístupem k trhu práce Celoživotní vzdělávání regionální dohody o zaměstnávání Programy EU - ESF

Integrationsfachdienst  Evropa 2020 – ekonomický program (2010 – 2020) zvýšení míry zaměstnanosti lidí ve věku 20 – 64 let z 69% na min. 75% zvýšení investic do výzkumu a vývoje na min. 3% z HDP snížení emise skleníkových plynů o 20%, zvýšení podílu obnovitelných energií na 20% a zvýšení energetické efektivity o 20% Programy EU – Evropa 2020

Integrationsfachdienst Snížení počtu žáků, kteří nedokončí základní školu z 15% na 10% Snížení počtu občanů žijících pod národní hranicí chudoby o 25%. 20 mil. občanů Evropy má takto uniknout životu v bídě. Programy EU – Evropa 2020

Integrationsfachdienst Národní legislativa – Rakousko Zákon o rovném postavení lidí s postižením Od r.2006 Cíl: odstranit diskriminaci nebo jí zamezit a tím umožnit rovnoprávnou účast na životě společnosti. Uznání rakouského znakového jazyka jako samostatného úředního jazyka v Rakousku.

Integrationsfachdienst  Lidé se zvýhodněným postižením Jakožto lidi se zvýhodněným postižením jsou na základě žádosti uznáni občané Rakouska způsobilí k výdělečné činnosti, ale také občané Evropské unie a Evropského hospodářského prostoru a občané s uznaným statutem uprchlíka, se stupněm postižení min. 50%, např. vozíčkáři, lidé s těžším tělesným postižením, nevidomí a neslyšící lidé a dále také osoby s jiným druhem omezení jako např. s cukrovkou nebo závažnými problémy s učením. Národní legislativa – Rakousko Zákon o zaměstnávání lidí s postižením

Integrationsfachdienst  Nejdůležitější údaje Povinnost zaměstnavatele zaměstnat na 25 zaměstnanců jednu osobu se zvýhodněným postižením (povinný podíl) Při nesplnění této povinnosti odvádí podnik za každé takové neobsazené místo měsíční vyrovnávací poplatek ve výši 226 EUR. Má-li zaměstnavatel 100 a více zaměstnanců, zvýší se tento poplatek na 316 EUR za jedno neobsazené místo, má-li 400 a více zaměstnanců, tak se zvýši na 336 EUR/místo. Národní legislativa – Rakousko Zákon o zaměstnávání lidí s postižením

Integrationsfachdienst Nejdůležitější údaje Zvýšená ochrana před výpovědí po 4. roce zaměstnání (před již po 6. měsíci zaměstnání) Zvýšená ochrana před výpovědí znamená, že zaměstnavatel potřebuje k vypovězení pracovního poměru souhlas výboru pro OZP. Národní legislativa – Rakousko Zákon o zaměstnávání lidí s postižením

Integrationsfachdienst Nejdůležitější údaje Podpora pracovních poměrů OZP: příspěvek na mzdové náklady, na vybavení pracoviště atd. Národní legislativa – Rakousko Zákon o zaměstnávání lidí s postižením

Integrationsfachdienst Informace    