Systémové začlenění projektu Střední školství v přechodu ČR na novou politiku EU pro zemědělství a venkov:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Dotační příležitosti.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
ANALYTICKÁ a VZDĚLÁVACÍ fáze Struktura AVF. Oblast OBECNÁ 1. seminář (Kabilka): Obecná východiska tvorby politik a strategických rozvojových.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Představení bakalářských oborů – Uchazeči NÁRODOHOSPODÁŘSKÁ FAKULTA.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
VZDĚLÁVACÍ MODULY PRO EUVENKOV. Moduly vycházející z projektu 1.Základní důvody vzniku nové politiky EU pro zemědělství a venkov – Agenda 21 2.Hospodaření.
ÚVODNÍ KONFERENCE k projektu „Střední školství v přechodu ČR na novou politiku EU pro zemědělství a venkov “ 5. října 2006 Olomouc Tento projekt je spolufinancován.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
PhDr. Radek Eichl, Ph.D. Jednatel společnosti.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
EVVO v Královéhradeckém kraji. Situace na KÚ KHK a strategické dokumenty pracovníci EVVO – 1 úvazek na odboru životního prostředí, spolupráce s odborem.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Olomouc 5. října 2006 Stojíme na začátku: ÚVODNÍ KONFERENCE k projektu „Střední školství v přechodu ČR na novou politiku EU pro zemědělství a venkov “
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Venkovská turistika podnikatelské minimum
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ JIHLAVSKÉ SÍDELNÍ AGLOMERACE Mgr. Tereza Chloupková, oddělení strategického rozvoje města Jihlavy Mgr. Tomáš Koukal, vedoucí.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
Rozvoj dalšího vzdělávání obyvatel na venkově v Moravskoslezském a Zlínském kraji Cloverleaf spol. s r.o. IČ: Tento projekt je spolufinancován.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
REGIONÁLNÍ ŠKOLA ROZVOJE VENKOVA zájmové sdružení právnických osob Partner Středočeského kraje v opatření 3.3. SROP.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Podopatření Rozvoj venkova (podopatření typu LEADER+) Ing. Lucie Lopatová.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Transkript prezentace:

Systémové začlenění projektu Střední školství v přechodu ČR na novou politiku EU pro zemědělství a venkov:

Cíle plynoucí přímo ze zadání projektu:  Nalézt vhodná systémová hlediska a implementovat je do vzdělávání a tím zlepšit schopnost pedagogických pracovníku uvažovat v kategorii udržitelného rozvoje tak, aby to odpovídalo zvýšeným nárokům, které v této oblasti na ně klade trh práce a nová politika EU pro zemědělství a venkov aplikovaná v podmínkách ČR.  Získat zkušenosti u zahraničních i tuzemských institucí a uznávaných odborníku, a modifikovat je na konkrétní místní podmínky.  Vybudovat zázemí pro vzdělávání pedagogických pracovníků. Připravit a zpracovat získané podklady a zřídit nové moduly výuky na linii věda – výzkum – praxe pro střední školy, především SŠZe.  Posílit profesní rozvoj vědomostí pedagogického pracovníka a orientaci na multifunkční rozvoj venkova a v návaznosti na to i posílit profil absolventa školy a zvýšit jeho šanci uplatnit se na trhu práce po ukončení studia

Další cíle s dopadem na konkrétní působnost školy a region:  Posílit konkurenceschopnost středních škol na trhu vzdělání a tím i konkurenceschopnost Olomouckého kraje vůči ostatním krajům  Posílit vlastní dynamiku vzdělávání a rozvoje venkova vytvořením prostředí, kde budou kumulovány a předávány informace ve sledovaných oblastech, zejména regionální rozvoj, transfer technologií a know- how, inovace, ochrana přírody. Důraz bude kladen na právní, etické a environmentální aspekty těchto oblastí.  Aktivizovat cílovou skupinu v zájmu rozvoje venkova.  Vybudovat vzdělaný a erudovaný tým pedagogů jako nutný předpoklad pro tvorbu kvalitních školních vzdělávacích programů.

Struktura analytické a vzdělávací fáze

Obecná část  právní ochrana –právní dokumenty –smlouvy  účetnictví –evidence –daňová přiznání –administrace záležitostí podléhající evidenci ze zákona –poskytování údajů pro statistické potřeby  Informační technologie –IT v zemědělství –IT v vzdělávání a výuce –IT ve veřejné zprávě  Veřejná správa –Základy veřejné správy –Strategické plánování –Strategické dokumenty –Agenda 21 –Strategické záměry EU-ČR-kraj –Regionální operační programy NUTS II Střední Morava –Financování rozvoje

Vzdělávání  politika vzdělávání její aplikace v kraji (Sekanina)  věda a výzkum jako vzdělávací metoda  moderní didaktické metody  rozvoj jedince, osobnostní rozvoj (společenský a spolkový život na venkově)  vztahy mladé a starší generace – přirozené předávání zkušeností a poznatků potomkům, mladším kolegům apod.  partnerská škola – dr.Nemcsok

Projektové dovednosti  Mechanismus čerpání podpory –Struktura orgánů EU – činnost a vztah k zemědělství, venkovu a životnímu prostředí –Dotační politika státu –Základní struktura a orgány EU – aplikace v Rakousku (Svihalek) –Evropské a státní fondy pro zemědělství  EAFRD (Stojan)  AEO  LFA – dotační titul – podpora a stabilizace méně příznivých oblastí  Úvěrová politika podpory zemědělců  EPOS – dotační titul EU – zemědělsko-potravinářské komplexy –Evropské a státní fondy na rozvoj neprodukčních funkcí zemědělství –Evropské a státní fondy na rozvoj venkova  HRDP (horizontální plán rozvoje venkova) – přímé platby zemědělcům, platby na plochu, platby na plodin, atd  LEADER –Evropské a státní fondy pro výchovu a vzdělávání  OPRLZ – operační program rozvoje lidských zdrojů –Evropské a státní fondy na životní prostředí  PPK – program péče o krajinu ministerstva ŽP  PRŘS – program revitalizace říčních systémů ministerstva ŹP  Právní rámec a dokumenty EVVO – (Kostka)

Odborná oblast I  Zemědělství –Alternativní zemědělství  Alternativní systémy zemědělství s ohledem na krajinu  Alternativní chovy zvířat (kozí farmy, pštros, lamy, krokodýli…)  Včelařství  Rybníkářství –Služby zemědělství  Rozvoj služeb v oblasti mechanizace – omezení investiční zátěže zemědělců a vyšší využití mech. prostředků –Nové technologie v zemědělství  Sklizeň obilovin bez výmlatu na poli  Nové zdroje krmivové základny  Obnovitelné zdroje energie (bioplyn, biomasa, separát)  Nové technické a energetické plodiny  Venkov –Multifunkční zemědělství (diverzita, zaměstnanost a služby na venkově) –Občanská vybranost –Služby –Infrastruktura

Odborná oblast II  Agroturistika –ECEAT ( – Svaz podnikatelů ve venkovské turistice a agroturistice –Místní dědictví - Nadace Partnerství - interpretace přírodního, kulturního a historického dědictví –Aktivní odpočinek, využití volného času –Hipologie – využití koní ve volném čase, sport, hipoterapie… –Kynologie - využití psů ve volném čase, chov a výcvik, terapie…  EVVO  Krajinotvorba včetně využitelnosti zdrojů a exkurze 1 den (AOPK Černá)  Bioinstitut ( (kontakt Podivínská)  LEA – liga ekologických alternativ  Natura 2000 – výjezd Jeseníky 1 den (Banaš) –Ochrana rostlin a živočichů v našich biotopech  Vodohospodářství (AOPK Černá) –Hospodaření s vodou povrchovou a spodní, vodní stavby  Lednice