PRACOVNÍ PRÁVO Změna pracovního poměru JUDr. Petr Čechák, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Advertisements

Pracovní poměr = vztah mezi zaměstnancem(FO starší 15 let) a zaměstnavatelem(FO nebo PO) = za úplatu odvedu práci Vznik Uzavření pracovní smlouvy – dvoustranný.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_11.
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Nutnost nové úpravy přenechávání pracovních sil v ČR Mgr. Pavel Čižinský Multikulturní centrum Praha.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 21. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.4.
Studijní obor: Sociální činnost
5. téma:. Práce jako výrobní faktor  půda, práce, kapitál ( + know-how)  „Lidský kapitál“ (vzdělání + praxe = kvalifikace)  Státní politika zaměstnanosti.
Právní aspekty podnikání
Teleworking Projekt Cristal. 3 základní okruhy problému  Jak postavit pracovní smlouvu  Rozvržení pracovní doby  Odpovědnostní vztahy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_227.
Zpracoval: Ing. Jiří Stonawský
Skončení pracovního poměru
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
PRACOVNÍ PRÁVO Překážky v práci JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Pracovní poměr Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Pracovněprávní skutečnosti a vztahy
PRACOVNÍ PRÁVO Pracovní doba JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Pracovní právo v praxi Metropolitní univerzita Praha, o.p.s. čtvrtek , ZS 2008/09 Mgr. Ilona Kostadinovová
Všeobecný přehled Pracovní právo Mgr. Pavel PETR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Právní aspekty podnikání
PRACOVNÍ PRÁVO Vznik pracovního poměru JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
PRACOVNÍ PRÁVO Péče o zaměstnance JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: , financovaného.
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1261Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pracovní poměr Jméno autora: Ing. Zdeňka Suchomelová.
Pracovní právo a právo sociálního zabezpečení
Skončení pracovního poměru
Pracovní smlouva - co musí a nemusí obsahovat
Vybrané kapitoly z pracovního práva V ČESKÉ REPUBLICE Seminář „Budoucnost pro připravené“ 2011.
Téma 6 Skončení pracovního poměru
Pracovněprávní vztahy v organizaci Pracovní vztahy, prvky pracovních vztahů, přijímání do pracovního poměru Změny pracovního poměru.
262/2006 Sb., zákoník práce 89/2012, občanský zákoník 2.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Ing. Veronika Dostálková MBA ZÁKONÍK PRÁCE Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Odměňování pracovníků. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Aktivní politika zaměstnanosti – Modul III LEGISLATIVA.
Předsmluvní vztahy, vznik a změny pracovního poměru JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D. 1.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Téma 5 Skončení pracovního poměru Zákoník práce § 48 až 73.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.03 Ročník2. ročník.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Téma 7 Skončení pracovního poměru
Pracovně právní vztahy
Základy pracovněprávních vztahů
Pracovní právo pro veřejnou správu
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Pracovní právo II. Pracovní poměr.
Ekonomika Personální činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Základy pracovněprávních vztahů
Rozsah náhrady škody způsobené zaměstnancem zaměstnavateli
Téma 6 Skončení pracovního poměru
ZÁKONÍK PRÁCE základy pracovněprávních vztahů
PRACOVNÍ PRÁVO Pracovní vztahy a vztahy související
PERSONALISTIKA Pracovní vztahy a vztahy související
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Občanská nauka 1. M PRACOVNÍ POMĚR Obr. 1 Povolání (1)
Transkript prezentace:

PRACOVNÍ PRÁVO Změna pracovního poměru JUDr. Petr Čechák, Ph.D.

Mgr. Petr Čechák, Ph.D., :: Změna pracovního poměru Obecný princip: Co bylo smluvně dohodnuto, má být opět měněno pouze smluvně (jednostranná změna je přípustná jen výjimečně) 1)Změna subjektu pracovního poměru a) zaměstnance – je vyloučena (jde o osobní výkon práce) b) zaměstnavatele – je možná (prodej závodu či jeho části) při změně zaměstnavatele či jeho části zaměstnanci ze zákona přecházejí k novému zaměstnavateli zaměstnanec má právo na volbu svého zaměstnavatele – dá-li výpověď z důvodu této změny, ta nabyde účinnosti nejpozději dnem předcházejícím změně zaměstnavatele - § 51a ZPr

Mgr. Petr Čechák, Ph.D., :: Změna pracovního poměru 2)Převedení na jinou práci (§ 41 ZPr) změna vždy možná na základě dohody a) povinnost převést - § 41/1 ZPr zdravotní důvody či rozhodnutí orgánu veřejné moci - zdravotní stav zaměstnance (zdravotní nezpůsobilost) - těhotenství či žena, která kojí do konce devátého měsíce po porodu - pravomocné rozhodnutí soudu či jiného orgánu - nezpůsobilost pro noční práci b) možnost převést – na rozhodnutí zaměstnavatele ve stanovených případech lze i jednostranně (§ 41/2 ZPr) - po dobu výpovědní doby podle § 52 f) a g) ZPr (pozbytí způsobilosti či porušení povinnosti) - proti zaměstnanci je trestní stíhání pro úmyslný tr. č. v souvis. s výkonem práce - dočasné pozbytí předpokladů stanovených právními předpisy, ale maximálně na dobu 30 dní v kalendářním roce vyžaduje-li to účel převedení lze i na jiný druh práce, než byl sjednán v pracovní smlouvě, a to i při nesouhlasu zaměstnance

Mgr. Petr Čechák, Ph.D., :: Změna pracovního poměru c) mimořádné události, živelné pohromy (požár, povodeň) - možnost převést i bez souhlasu na jinou práci k jejich odvrácení č zmírnění následků (§ 41/4 ZPr) – možno jen na dobu nezbytné potřeby d) prostoj či nepříznivé povětrnostní vlivy (§207 ZPr) možno převést pouze se souhlasem zaměstnance (§ 41/5 ZPr) Převedení na jinou práci, než sjednána ve smlouvě, s níž zaměstnanec nesouhlasí možná pouze po projednání s odborovou organizací (§46), přesáhne-li 21 dní odmítne-li převedený zaměstnanec práci vykonávat, může to být výpovědní důvod – porušení povinnosti (§ 52 písm. g) ZPr)

Mgr. Petr Čechák, Ph.D., :: Změna pracovního poměru 3) Změna místa výkonu práce – přeložení (§43 ZPr) dočasně výkon práce v jiné provozovně zaměstnavatele a) nutný souhlas zaměstnance b) jen po nezbytně nutnou dobu (jinak výkon práce v místě, jež bylo sjednáno v pracovní smlouvě) podřízenost vedoucímu organizační složky zaměstnavatele, do níž byl zaměstnanec přeložen omezení u osob uvedených v § 240 ZPr - možnost je přeložit jen na jejich žádost a) těhotné ženy b) osoba pečující o dítě do 8 let c) osamělá osoba pečující o dítě mladší 15 let d) prokáže, že převážně sám dlouhodobě pečuje o osobu závislou na péči jiné osoby ve II – IV stupni podle zákona o sociálních službách

Mgr. Petr Čechák, Ph.D., :: Změna pracovního poměru 4) Pracovní cesta (42 ZPr) časově omezené vyslání k výkonu práce mimo místo sjednaného výkonu práce na dobu nezbytné potřeby k plnění, a to pro plnění jednorázového nebo i déletrvajícího úkolu vždy nutný souhlas zaměstnance souhlas může být i obecný pro futuro např. v pracovní smlouvě osoby v § 240 ZPr – nutný souhlas ad hoc s každou cestou kompenzace vzniklých nákladů a stravné pokud vyslán k jinému zaměstnavateli – lze pověřit vedoucího zaměstnanci tohoto zaměstnavatele, aby dával pokyny a řídil, organizoval a kontroloval práci čas strávený cestou se nepočítá jako výkon práce (toto má vliv na počítání doby odpočinku a nehradí se ani ztracený čas)

Mgr. Petr Čechák, Ph.D., :: Změna pracovního poměru 5) Dočasné přidělení „zapůjčení“ zaměstnance jinému zaměstnavateli prolomení zásady osobního výkonu práce i práce jménem zaměstnavatele A) dočasné přidělení zaměstnavatelem (§43a ZPr) dohoda zaměstnavatelů podle NOZ zakázána úplata za přidělení – lze jen refundace nákladů dohoda se zaměstnancem – dohoda o přidělení přidělení lze až po 6 měs. od vzniku pracovního poměru mzdu, plat, cestovní náhrady – poskytuje zaměstnavatel, jenž jej přidělil; právo na „dorovnání“, pokud pracovní a mzdové podmínky lepší u zaměstnavatele, k němuž přidělen dohodu o přidělení lze písemně vypovědět (15 dní výpovědní lhůta)

Mgr. Petr Čechák, Ph.D., :: Změna pracovního poměru B) dočasné přidělení agenturou práce (§ 307a-309 ZPr) poskytování pracovní síly za odměny jako podnikatel. aktivita trojstranný vztah – zaměstnanec má pracovní smlouvu nebo dohodu o pracovní smlouvou s agenturou práce; práci však poskytuje třetímu subjektu (uživateli) podmínky pro agentury práce – zákon o zaměstnanosti přidělit lze jen na základě písemného ujednání v pracovní smlouvě nebo dohodě o pracovní činnosti písemný pokyn od agentury o přidělení (náležitost § 309/2 ZPr) přidělit nelze na více než 12 měsíců, pokud o to zaměstnanec nepožádá nebo se nejedná o zástup za rodičovskou dovolenou

Mgr. Petr Čechák, Ph.D., :: Změna pracovního poměru Práva a povinnosti při agenturním zaměstnávání 1) uživatel - nesmí vůči zaměstnanci právně jednat - vytváří příznivé pracovní podmínky, - ukládá úkoly a organizuje práci, - dbá o bezpečnost a ochranu zdraví 2) agentura - vůči zaměstnanci právně jedná - rozvrhuje pracovní dobu, - určuje dovolenou, - řeší překážky v práci, - vyplácí mzdu, - odpovídá zaměstnanci v odpovědnostním vztahu agentura má regres vůči uživateli; dohodu o odpovědnosti za schodek a odpovědnost za ztrátu svěřených věcí - § ZPr – může uživatel uzavřít přímo se zaměstnancem

Mgr. Petr Čechák, Ph.D., :: Změna pracovního poměru pracovní a mzdové podmínky nesmí být horší než u jiných zaměstnanců uživatele – společ. povinnost agentury a zaměstnavatele; možnost toto vymáhat od agentury po dobu přidělení je zaměstnanec chráněn poměrně dobře po skončení přidělení pracovní poměr zpravidla zaniká 6) Vysílání zaměstnance k poskytování služeb na území jiného členského státu EU nejde o samostatný institut (může jít o pracovní cestu, přeložení atd.) zaměstnanec pracuje za podmínek práv. řádu vysílajícího státu, nejsou-li podmínky státu výkonu práce výhodnější (pak se užijí tyto)