Stávající situace billboardů u silnic a případné návrhy opatření Ing

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚZEMNÍ ROZHODOVÁNÍ POSTUPY PŘI EXISTENCI RŮZNÝCH NÁSTROJŮ ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A RŮZNÝCH TYPŮ ÚZEMÍ Ing. arch. Miriam Blažková ÚÚR Brno říjen 2006.
Advertisements

Jednotné evropské mýtné 0 TRUCK BUSINESS DAY BRNO, 10. Č ERVEN 2009.
Výkonové zpoplatnění v ČR aktuální stav
Informace o současné podpoře kombinované dopravy v České republice
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Osnova přednášek: 1.Základní právní pojmy, zásady správního řízení, státní správa a územní samospráva 2.Základy struktury a orgánů Evropské unie Zásady.
Ochrana letišť Zákon 49/1997 o civilním letectví Pro výkon státní správy ve věcech civilního letectví je zřízen Úřad pro civilní letectví se sídlem v Praze.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Mýtné systémy v ČR a Evropě 0 TRUCK & BUSINESS DAY BRNO, 10. kv ě ten 2010.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Pozemní komunikace Zákon 13/1997Sb. o pozemních komunikacích (silniční z.), Vyhláška 104/1997 Sb. Zákon upravuje kategorizaci pozemních komunikací, jejich.
Ministerstvo dopravy České republiky
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Jak dál ve zpoplatnění silnic? 0 O 2 TRUCK BUSINESS DAY LEDNICE, 12. KV Ě TEN 2011.
Nástrahy veřejnoprávního projednávání a územního rozhodování Ing. Pavel Dražďák.
Stavební uzávěry Krajský úřad Plzeňského kraje
Půda – složka životního prostředí
ZÁKON O POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH
Zpracování záměru projektu a jeho příloh Ing. Hana Kuželková, NVF, o.p.s.
Povinné přílohy žádosti pro 4. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Mgr. Jakub Benda Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU Oddělení.
1 Stavební zákon - účast veřejnosti Jitka Bělohradová.
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Nízkoemisní zóna v hl. m. Praze varianty územního rozsahu duben 2014.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Pozemky sloužící dopravě
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Právní režim pozemků sloužících dopravě
Současná pravidla regulace hazardu na území obcí a připravované změny od roku 2016 Odbor 34 – Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi Ostrava 9. 4.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Podzim 2006, I.Průchová 1 Právní režim pozemků sloužících dopravě teze přednášky z PP.
ZÁKLADNÍ NORMOVÁ A PŘEDPISOVÁ USTANOVENÍ V OBORU DOPRAVNÍCH STAVEB (POZEMNÍ KOMUNIKACE) Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute.
Stavební právo.
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
Stavební právo. NOVÝ STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k , velká novela k
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Ing. Tomáš Sklenář, ředitel odboru územního plánování.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
PRÁVA A POVINNOSTI VLASTNÍKA MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ (dle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, v platném znění)
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
SP4 - RD PROVÁDĚCÍ v ARCHICADU ing. arch. Vladimíra Jínová 13 - TEXTOVÁ ČÁST.
Dopravní konference Pardubice Ing. Martin Kolovratník 1)Aktuální novely dopravních zákonů 2)Vznik „Spolku pro výstavbu.
MĚSTSKÝ ÚŘAD VALAŠSKÉ KLOBOUKY STAVEBNÍ ODBOR DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 13. A 20. BŘEZNA 2013.
Co očekáváme od rekodifikace stavebního práva
Stavební právo.
náměstek Ministerstva životního prostředí
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
o ochraně přírody a krajiny
dobu platnosti rozhodnutí, má-li být delší, než stanoví zákon.
Pozemkové úpravy v okrese Opava role SPÚ
Plochy a pozemky veřejných prostranství
REVIZE NOREM PRO TRAMVAJOVOU DOPRAVU
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
územního plánování na obcích v roce 2007
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Stavební pozemky (teze)
SAR Konference: 10 VIZÍ PRO STAVEBNÍ ROZVOJ PRAHY A ČR
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Střední Morava – křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Projekt e-Sbírka a e-Legislativa snazší přístup k právu a k informacím o jeho změnách pro podnikatele JUDr. Vít Šťastný a Mgr. Aleš Gola Ministerstvo.
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
PODNIKATELSKÁ RADA 23. zasedání
Konference Dopravní Infrastruktura Litomyšl 2019
Transkript prezentace:

Stávající situace billboardů u silnic a případné návrhy opatření Ing Stávající situace billboardů u silnic a případné návrhy opatření Ing. Milan Dont, Odbor pozemních komunikací a územního plánu

Záměr Ministerstva dopravy Zájem na snižování počtu billboardů (reklamních zařízení - RZ) podél pozemních komunikací Snaha o úplnou eliminaci RZ podél D a R po vzoru většiny zemí EU. Záměr je součástí Národní strategie bezpečnosti silničního provozu

Legislativa Z. 13/1997 Sb. Povolování nových a prodloužení povolení stávajících RZ podléhá režimu Zvláštního užívání (§ 25) v tělese komunikace Stavby v ochranném pásmu (§ 31) V případě dálnic a rychlostních silnic je nutný předchozí souhlas Ministerstva vnitra – interní předpis MV téměř vylučuje vydání předchozího souhlasu pro RZ na D a R

Historie 90. léta rapidní nárůst počtu reklamních zařízení povolení byla vydávána na neomezenou dobu <= souvislost s výměnou zastaralého dopravního značení na D1 uzavírání smluv s ŘSD na pronájem pozemků pro umístění reklamního zařízení

Historie 2010 ŘSD zpracovalo audit reklamních zařízení podél většiny pozemních komunikací v jeho správě Kolem D + R bylo kontrolováno cca 2.200 reklamních zařízení Zaměřeno na soulad s normami, platnost povolení a možnosti ukončení nájemních smluv

Současnost 10.3.2011 ŘSD předalo MD podnět k odstranění 469 reklamních zařízení nedostatky plynoucí z nedodržení norem pro dopravní značení cca polovina RZ závada pouze v nesprávnosti zaoblení rohů zkoumání neplatnosti či neexistence povolení

Současnost MD zadalo zpracování právní analýzy týkající se možností odstraňování reklamních zařízení VÝSLEDEK: Nedostatky vyplývající pouze z norem nemohou být důvodem pro zpracování výzvy k odstranění RZ

Současnost Problematika ochranné pásmo vs. zastavěné území 5 5 5 1 4 2 3

Současnost Problematika ochranné pásmo vs. zastavěné území 5 1 4 2 3

Současnost Problematika ochranné pásmo vs. zastavěné území 5 1 Místně příslušný stavební úřad 4 Rozhoduje MD po vyjádření MV 2 3

Budoucnost Varianty řešení reklamní zařízení: ostatní možnosti v zastavěném území neznámý vlastník neexistující nebo neplatné povolení užívání ochranného pásma neplatná nájemní smlouva nesoulad s normou ostatní možnosti metodická činnost změna legislativy

Budoucnost Zařízení v zastavěném území povoluje místně příslušný stavební úřad – bez účasti MD a často i MV resp. Policie (dotčený orgán ve věcech bezpečnosti a plynulosti silničního provozu) stavební úřad má řadu možností ovlivnit podobu nebo nepovolit výstavbu reklamního zařízení MD nemá možnost nařídit odstranění zařízení v zastavěném území

Budoucnost Neznámý vlastník reklamního zařízení výzva k přihlášení se k vlastnictví reklamního zařízení – aktuálně proběhlo 04/2011 u dálnice D1 následuje výzva k odstranění, kterou vydává silniční správní úřad (MD), pokud RZ nesplňuje požadavky určené a) povolením k provozování, b) zákonem o PK (vybavení svodidly atp.)

Budoucnost Neexistující nebo neplatné povolení užívání ochranného pásma výzva k odstranění RZ (do 5 dnů) zajištění zakrytí a následně odstranění zařízení silničním správním úřadem resp. vlastníkem komunikace (MD -> ŘSD) aktuálně řešeno na R6 (dle výstupů z právní analýzy vydaných povolení), v přípravě další rychlostní silnice

Budoucnost Neplatná nájemní smlouva výzva k odstranění na základě podnětu ŘSD na MD vlastník RZ buď odstraní nebo vlastník PK zajistí na základě výzvy MD zakrytí a následně odstranění RZ

Budoucnost Nesoulad s normou v podstatě není možnost odstranění norma není závazná, pokud na ní nebylo odkazováno v povolení k umístění RZ formou zvláštního užívání nebo umístění stavby RZ v ochranném pásmu (v povoleních z 90. let takové požadavky nebyly uváděny)

Budoucnost Metodická činnost informace pro stavební úřady (snaha reklamních agentur vyhledávat zastavěná území, žádosti o potvrzení zastavěného území na MD) Ministerstvo vnitra (případně Policie) není vyloučeno z řízení o povolení stavby v zastavěném území

Budoucnost Změna legislativy zastavěné území plošné omezení nová definice, již zahrnuto v z. 13/1997 v rámci aktuálně projednávané novely návrat k definici pomocí budov nikoli staveb, příp. přímý odkaz na zastavěné území dle stav.zákona plošné omezení v rovině návrhu nové změny z. 13/1997 Sb. formulace zákazu umisťování RZ formou zvláštního užívání a v ochranném pásmu PK

Děkuji za pozornost Ing. Milan Dont Odbor pozemních komunikací a územního plánu Tel.: 225 131 258 Mob.: 602 298 926 E-mail: milan.dont@mdcr.cz www.mdcr.cz Děkuji za pozornost